Чт, 2024-04-18, 13:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:46
На Марсі знайшли гіпсові доріжки - раніше там текли струмки
Інші останні Новини світу науки і технологій

Марсіанський всюдихід Opportunity, що знаходиться зараз на краю гігантського кратера Ендевор, знайшов "найдостовірніше" свідчення того, що у минулому на Марсі була вода в рідкому вигляді.

У космічному агентстві говорять, що марсохід виявив численні прожилки в більшості мінералів у краю кратера, що складаються майже цілком з гіпсу. Створити таку композицію могла тільки вода, яка повинна була текти на Марсі мільярди років тому.

"Це, ймовірно, найдостовірніший доказ наявності рідкої води у минулому Марса", - упевнений Стів Сквайрс з Корнельського університету в США, передає CyberSecurity.ru.

Нагадаємо, що марсохід Opportunity приземлився на Червоній планеті в 2004 році і, як і його апарат-двійник Spirit, почав проводити геологічні дослідження планети.

Останньою зупинкою Opportunity став гігантський марсіанський кратер Ендевор, діаметр якого складає 22 кілометри. У НАСА кажуть, що їхній апарат виявив гіпсові прожилки завдовжки близько 50 сантиметрів.

Прожилки розташовані в різних мінералах і свідчать про те, що раніше тут була вода.

Встановити факт наявності гіпсу в структурі марсіанських мінералів стало можливо завдяки рентгенівському спектрометру Opportunity.

Вчені кажуть, що гіпс або, кажучи більш науково, гидрітарованний сульфат кальцію, на Марсі повинен був утворюватися в сприятливому для життя середовищі, де була не тільки вода, але також pH-нейтральная середовище і достатньо висока температура.

У таких умовах цілком могли існувати різні бактерії і мікроорганізми.

"Все, що знаходили марсоходи за останні декілька років, буквально кричить нам, що на Марсі була вода. Сьогоднішня знахідка - це ще одне таке свідчення", - говорить Сквайрс.

Нещодавно НАСА відправила ще один марсохід на Червону планету. Мета апарату - пошук слідів життя на Марсі і вивчення геологічної історії планети.

В той же час деякі експерти допускають, що життя на Марсі могло б бути тільки під землею.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1093 | Додав: adminA | Теги: життя, марс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]