Пт, 2024-04-19, 14:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:14
Привиди СРСР, які заважають американо-російським відносинам по 20 роках
Інші останні Новини світу

У зарубіжних ЗМІ з'явилася серія статей, присвячених двадцятій річниці розпаду Радянського Союзу і нинішнім відносинам між США та Росією. "Зараз саме час підбити підсумки досягнень і провалів, що мали місце в Євразії за останні два десятиліття", - пише The New York Times у статті під назвою "Росія, двадцять років потому".

"Адміністрація Обами намагалася "перезавантажити" відносини США з Росією. Але нещодавня погроза постпреда Росії при НАТО Дмитра Рогозіна закрити маршрут поставок американських вантажів до Афганістану нагадує про те, які глибокі коріння антиамериканізму і як Росія все більше відвертається від Заходу", - міркує автор статті Аріель Коен, старший науковий співробітник з питань Росії і Євразії та міжнародної енергетичної політики в The Heritage Foundation.

США зі своєю допомогою не змогли забезпечити в Росії прозорого демократичного правління, заснованого на принципах правового регулювання. Автор підкреслює складність демократичного процесу, порівнюючи перехід до автократії від демократії з приготуванням рибного супу зі вмісту акваріума, а будівництво демократії на основі автократії - з перетворенням рибного супу на акваріум.

"Через двадцять років після краху СРСР загрози демократії, вільним ринкам і правового регулювання і досі численні. Привиди, які бродять на пострадянському просторі, ускладнюють взаємодію США і Заходу з тими, хто править найбільшою в світі країною, і з сусідами, яких вона контролює", - підсумовує автор.

Автори іншої статті, опублікованій в The New York Times, Том Шенкер і Девід Херзенхорн, повідомляють, що американський посол у НАТО в п'ятницю проігнорував гнівні висловлювання Москви з приводу планів розміщення натовських ПРО в Європі, сказавши, що воно відбудеться "незалежно від того, хоче того Росія чи ні".

Посол, Іво Даалдер, сказав, що Сполучені Штати прекрасно поінформовані про те, що "у Росії є значні сили", які вважають, що система радарів і перехоплювачів може послабити ракетний арсенал Москви, а отже, нашкодити російським стратегічним засобам залякування, тоді як насправді вони призначені для захисту від Ірану, йдеться в статті під назвою "Американський чиновник стверджує, що плани створення протиракетного щита будуть просуватися".

Стівен Пайфер, фахівець з контролю озброєнь, зазначив, що жорстка риторика Москви була адресована меншою мірою Вашингтону і більшою - російським виборцям перед парламентськими виборами. "А з наближенням президентських виборів у Росії і в США наступного року її гучність може зрости, притому що основні позиції в дебатах про протиракетну оборону залишаються незмінними", - підкреслюється в статті.

"Можливо, в 2012 році ми почуємо більше риторики з обох боків, - наводить газета слова Пайфера. - Перехід президентської влади в Росії і наші вибори зроблять цей рік важким з погляду здійснення серйозного контролю озброєнь".

Спеціаліст з Росії Ендрю Качинс називає нинішні розбіжності з ПРО природними, але теж додає, що "ескалація російської риторики останніх кількох тижнів пов'язана з недільною парламентською кампанією". Його слова наведені у статті AFP, опублікованій в Japan Today під назвою "Двадцять років після СРСР - а ідилії в американсько-російських відносинах досі немає".

"Крах Радянського Союзу дав Вашингтону можливість поширити свій вплив на уламках імперії, але за останнє десятиліття утвердження американського панування стало дратувати більш упевнену в собі Росію під керівництвом сильного лідера Володимира Путіна", - йдеться в статті.

Колишній президент Росії, який став прем'єр-міністром, нині є безсумнівним фаворитом, який претендує повернутися на пост глави держави в березні 2012 року. Однак Качинс сумнівається, що відносини між США і Росією постраждають від цього.

"Те, що відбувається під знаком перезавантаження, на ділі є нормалізацією", - сказав він AFP.

На його думку, "акцент росіян на Сполучених Штатах і НАТО як основних загроз зміщується", додав він. "Вони мали би більше перейматися наслідками зростання впливу Китаю на Сході", - пояснив він.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1126 | Додав: adminA | Теги: Привиди СРСР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]