Пт, 2024-03-29, 01:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:24
Українці жертвують Майдану мільйони гривень
Інші останні Політичні новини

22:20. Стало відомо, що з Севастополя до Києва для участі в масових заходах організовано вирушили близько тисячі осіб.

Голова Севастопольської МДА Володимир Яцуба на мітингу перед відправкою подякував виїжджаючим "за те, що відгукнулися", передає УНІАН.

За його словами, "багато там не чекають вас, і мене не чекають". Як сказав Яцуба, в Києві "хочуть приймати рішення без нас, але так не буде". Він попередив: "обов'язково будуть провокації, тому севастопольці повинні триматися всі разом".

21:30. З Сумської області місцева організація Партії регіонів має намір відправити на пропрезидентський мітинг у Київ 5 тисяч осіб з усіх районів області. Про це повідомила прес-секретар облорганізації ПР Марина Вакулишина, водночас безпосередньо Сумська міська організація ПР відправить на акцію у неділю від 500 до 800 осіб.

Вона уточнила, що до Києва учасники акції поїдуть на автобусах, мікроавтобусах і особистих автомобілях, а окремих потягів, як в інших областях, для партійних активістів не замовлятимуть.

20:50. Оприлюднено графік роботи прес-центру Штабу національного спротиву у суботу 14 грудня. Так: о 10.00 нардеп від "Батьківщини" Анатолій Гриценко виступить щодо втягування армії до політичного протистояння. 10.30 – виступатиме член парламенту Нідерландів Жак Монаш. 11.00 - депутат Київради від "Батьківщини" Тетяна Меліхова розповість щодо примусового звезення працівників бюджетного і комунального секторів на провладний мітинг. О 13.00 виступатиме один з лідерів студентського протесту, голова Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова.

19:25. Стало відомо, що з Одеси, зі станції "Одеса-Головна" вирушили до Києва три додаткові залізничні потяги зі студентами та викладачами для участі у провладних мітингах.

Потяг під номером 0534, що складається з 18 вагонів, виїхав близько 18.30. У вагонах розмістилися молоді люди, які не приховували, що є студентами університету "Одеська юридична академія" та Міжнародного гуманітарного університету.

Багато хто з них заходили у вагони з великими целофановими пакетами. Також у вагони сідали люди більш старшого віку з якимись списками.

Одна з дівчат розповіла, що "дорогу оплатили", але про оплату за участь у мітингу говорити відмовилася. За словами кількох студентів, які погодилися прокоментувати поїздку, не називаючи своїх імен, їм "замість грошей просто проставлять оцінки та заліки за сесію".

18:40. Кияни запропонували додати до вимог Євромайдана негайну відставку голови КМДА Олександра Попова і проведення позачергових виборів Київради і мера Києва.

Під цим зверненням вже зібрано 57 тисяч підписів, повідомили в прес-службі столичної міської організації "Батьківщини".

За словами керівника київської "Батьківщини", нардепа Юрія Одарченка, Майдан має підтримати вимоги киян, які прагнуть звільнити місто "від політичного банкрута - голови КМДА Олександра Попова, який в ніч на 30 листопада своїм зверненням до МВС щодо звільнення Майдану Незалежності від мітингувальників для установки ялинки викликав жорстокий розгін мирної демонстрації".

18:20. Стало відомо, що в Івано-Франківську подружжя пенсіонерів Михайло Кравчук і Мирослава Калина для відправки людей з Івано-Франківська на підтримку київського Євромайдана пожертвували 10 тисяч гривень.

Про це місцевим журналістам повідомив представник штабу національного опору диктатурі Дмитро Чуйко.

17:30. Головним союзником провокаторів є паніка, тому в будь-якому разі не слід панікувати при зустрічі з провокаторами, заявляє нардеп від "УДАРу" Віктор Чумак на брифінгу в Штабі національного опору.

"Необхідно триматися групками по 5-10 осіб, яких ви знаєте. Якщо ви бачите провокаторів, потрібно уникати зіткнень з ними і звертатися до правоохоронних органів", - сказав Чумак.

За словами депутата, на провокаторів потрібно здійснювати так звані психологічні атаки, тобто робити відеофіксацію їх дій.

Як сказав Чумак, у разі, якщо провокації не вдалося уникнути, потрібно триматися групою і відходити до великого скупчення людей, щоб потім можна було блокувати дії провокаторів.

Він підкреслив, що відомо про орієнтовну кількість "тітушок", які знаходяться в Києві і поблизу. За словами Чумака, їх від 1,5 до 2,5 тис., і вони дислокуються не тільки в Маріїнському парку в центрі столиці, але також в Ірпені та Пущі-Водиці.

16:30. Перед палацом "Україна" активісти Євромайдана розгорнули великий Державний прапор України. При цьому активісти стояли в протигазах. За словами однієї з активісток, цією акцією вони закликають президента не застосовувати на Майдані сльозогінний газ, і взагалі не робити спроб розігнати мирних мітингувальників.

13:30. У Києві у зв’язку з очікуваним проведенням масових акцій в центрі міста цими вихідними та в разі надто великого пасажиропотоку можуть працювати з обмеженнями окремі станції метрополітену заради безпеки пасажирів. Про це повідомили у прес-службі КМДА.

Крім того, до КМДА надійшла заявка про проведення мітингу на Європейській площі, тому на цій ділянці, а також на вулицях Парковій, Лаврській та Володимирському узвозі тимчасово може бути закритий рух для автомобілів. Зважаючи на це, міська влада звертається з проханням заздалегідь планувати свої поїздки та за можливості обирати інші маршрути руху. Влада Києва просить вибачення за тимчасові незручності.

12:40. Правоохоронні органи володіють оперативною інформацією стосовно провокацій, що плануються з метою дестабілізації обстановки під час проведення мирних акцій в столиці. Про це повідомив виконуючий обов`язки начальника Головного управління МВС України в місті Києві Валерій Мазан, повідомляє офіційний сайт відомства.

Мазан закликає, всіх учасників протестів бути пильними, не піддаватись на провокації, не дозволяти втягувати себе в ситуації, пов’язані з порушенням громадського порядку, поважати одне одного та діяти згідно з чинним законодавством.

"Шановні батьки, попіклуйтесь про своїх дітей та убезпечте їх від можливих неочікуваних та неприємних ситуацій, які можуть виникнути через підбурювачів в місцях масового скупчення людей", - закликає він.

Мазан висловив сподівання що свідомість людей допоможе попередити можливі провокації. "Закликаю людей надавати до органів внутрішніх справ інформацію стосовно осіб, які під час масових громадських акцій мають при собі предмети для нанесення тілесних ушкоджень (палиці, ланцюги, металеві прути тощо)", - наголошує правоохоронець.

12:00. Менш ніж за місяць Евромайдан зібрав 3 мільйони гривень пожертв. Про це пише KyivPost, чиї підрахунки грунтуються на даних штабу Майдану.

Ця цифра, однак, не включає в себе роботу волонтерів, вартість якої видання оцінює в 1,3 млн на день. Більшість пожертв надходять з України, хоча невелика частина грошей перераховується і з-за кордону. Так, українці, що живуть в інших державах, перерахували на потреби Евромайдану 95 тис. грн.

Громадський сектор Евромайдану за перші 12 днів протесту зібрав 600 тис. грн. Потім збір коштів почав проводиться біля Будинку профспілок, де зараз знаходиться штаб руху. У середньому там отримують від 100 до 500 тис. грн пожертв на день.

Ще одним джерелом фінансування є проект Спільнокошт на Big Idea. Він уже приніс руху більше 235 тис. грн.Небайдужі також приносять величезну кількість корисних речей, зокрема їжі. Кухні Майдану збирають тонни продуктів. Крім того, одна кухня може за день отримати 6 тис. гривень готівкою.

Левова частка коштів йде саме на продукти харчування. Так, за перші дев'ять днів Будинок профспілок витратив 230 тис. грн на їжу та 10 тис. грн на воду. Витрати на обігрів можуть досягати більше 8,5 тис. грн. Крім того, протестувальники закупили ковдр і одягу більш ніж на 50 тис. грн.

Як повідомлялося, рішення про витрачання коштів на суму більше 1000 гривень приймає Оргкомітет Громадської сектора Евромайдана. Вся звітність про витрачені кошти прозора, відзначають активісти.

11:40. Загони самооборони Євромайдану налічують 4 тисяч осіб. Про це заявив керівник комендатури загону самооборони Майдану Андрій Левус на брифінгу в прес-центрі штабу національного опору в Києві в п'ятницю, 12 грудня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз загони самооборони налічують 4 тисяч осіб", - повідомив він.

Керівник комендатури зазначив, що кожен бажаючий може записатися в ці загони. "Із завтрашнього дня починається навчання загонів самооборони. Це будуть інструктажі з безпеки, надання першої медичної допомоги, про те, як правильно утримувати барикаду", - сказав Левус.

За його словами, таким чином, народне ополчення перетворюватиметься на більш регулярні частини, а найближчим часом буде презентована служба охорони журналістів. "Кожен журналіст може звертатися до нас по гарячому номеру, і ми будемо надавати йому 5-10 хлопців, які в разі активних дій, захищатимуть журналіста", - сказав він.

За словами Левуса, комендатура самооборони знаходиться в будівлі Будинку архітекторів у Києві. "Ми вчора там оселилися, оселилися мирно, у нас є договір оренди", - сказав він.

За словами Левуса, будуть створені комендантські загони на Майдані Незалежності. "Зараз ми розгортаємо комендантські загони на Майдані, буде скорочено кількість самовільно встановлених наметів", - зазначив він.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

8 грудня, на "марш мільйонів", за оцінками опозиції, вийшло понад мільйон українців, незадоволених діями влади. Ключовою вимогою цього мітингу була зміна влади і "перезавантаження країни".

Опозиція закликала мітингувальників "розширити Майдан" і пікетувати увесь урядовий квартал. Колони людей вирушили до Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, МВС, Генпрокуратури і розбили там намети попри те, що всі підступи і під'їзди до адміністративних будівель закрили автобусами і живим ланцюгом бійці спецпідрозділу "Беркут".

Головне слідче управління Служби безпеки України почало кримінальне провадження за фактом дій, спрямованих на захоплення державної влади.

9 грудня влада, використовуючи війська, міліцію і "Беркут" заблокувала Майдан Незалежності в Києві. Вулиці розчистили від барикад. Були знищені блокпост і наметове містечко мітингувальників на розі вулиць Лютеранської та Банкової.

11 грудня близько 1 години ночі кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів.

Вранці сили спецпідрозділів МВС оточили центр Києва й почали витісняти протестувальників із Майдану Незалежності, а потім здійснили спробу штурму будівлі Київської міської державної адміністрації, використовуваної протестувальниками як місце для ночівлі.

МВС назвало штурм Майдану "заходами з благоустрою території", які проводилися вночі для зручності громадян. По мірі того, як кияни почали масово виходити на центральну вулицю свого міста, бійці МВС почали перегрупування й, врешті-решт, почали відводити колони бійців в "урядовий квартал".



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: українці жертвують мільйони гривень, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]