Пт, 2024-03-29, 03:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:35
Український політикум взяв низький старт перед виборами
Інші останні Політичні новини

Політичний 2011-й закінчується. Партії беруть паузу, щоб підбити його підсумки і, зробивши висновки, почати головну битву. Відома дата кінця цієї битви - парламентські вибори 28 жовтня 2012 року, але невідомий її результат, пише Дмитро Коротков в статті "Полювання на голоси" в газеті "Сегодня".

Зміни в політичній стратегії і тактиці потрібні практично всім основним політсилам. За підсумками 2011-го лише дві з них - Компартія і "УДАР" - можуть сказати, що все розвивається в правильному напрямку: їхні рейтинги зростали протягом усього року. Пояснення цьому прості: КПУ набирає голоси на тлі частини невиконаних соціальних і гуманітарних обіцянок Партії регіонів, а "УДАР" користується перевагами нової політсили, в якій, на відміну від "застарілих" конкурентів, ще не встигли розчаруватися. Але й Петру Симоненко, і Віталію Кличку варто більш обережно ставитися до успіхів 2011-го - вони пов'язані не з успіхами їхніх партій, а з хибами конкурентів. І для закріплення успіхів необхідні власні кроки.

Весь рік може занести в пасив "Свобода", що пояснюється погіршенням соціальної ситуації. Для Галичини партія Олега Тягнибока тепер - це партія влади, і вона в очах виборців несе частку відповідальності за соцпроблеми регіону. Які, на думку електорату, вона не вирішує, зосередившись на гуманітарних проблемах і питаннях великої політики.

Окремо не варто говорити про "Сильну Україну", злиття якої з ПР - питання часу. А от про трьох китів української політики - ПР, "Батьківщину" і "Фронт змін" - можна говорити скопом, так як у них всіх однакова тенденція: з весни їх рейтинги коливаються лише в межах статистичної похибки.

Правда, стабілізувалися рейтинги трьох основних політсил на інших позиціях, ніж на початку року, - якщо тоді відрив Партії регіонів від "Батьківщини" був значним (більш як 6%), то нині він скоротився до трохи більше 2% (у деяких соціологічних компаній "бютівці" навіть попереду). А от "Батьківщина" стоїть на місці. І це, до речі, теж тривожний дзвінок для провідної опозиційної сили. Адже виходить, що партії Тимошенко не допомогла навіть "посадка" її лідера. І голоси, які втрачає влада, не переходять до опозиції - вони йдуть у нікуди. Точніше, в те місце, яке в соцопитуваннях позначається в трьох категоріях - "проти всіх", "важко сказати, за кого голосувати" і "не пішов би на вибори". Таких у сукупності набирається 50-55%!

Проект об'єднання опозиційних партій у єдиний партійний список, запропонований Юлією Тимошенко, здається, провалився - про його нереальність заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. На даний момент більш реальним є узгодження єдиних кандидатів на виборах "Батьківщиною", "Фронтом Змін" і "Свободою", але в процес можуть втрутитися націонал-демократи ("Наша Україна", УНП, "Собор"), які планують об'єднатися в одну партію. В об'єднанні не планують брати участь Віталій Кличко і Анатолій Гриценко, пише газета "Сегодня".

У кого найбільше шансів отримати надбавку від упевненого електорату? Розклади показують, що найбільший резерв мають Партія регіонів і "Батьківщина", позаяк найбільше визначилися у їхніх базових регіонах - Півдні, Сході та Центрі.

А ось у партій, базовим регіоном для яких є Західний, перспективи набагато гірші: тут відсоток тих найменший - 37,2. При цьому конкуренція на цьому електоральному полі найбільша - саме в Західній Україні черпають свій рейтинг всі опозиційні сили. Плюс до всього сама політично активна частина визначилася - вибирають графу "Проти всіх" - тут мізерна: лише 8,1% (19,3% взагалі нічого не вирішили і 9,8% не підуть на вибори). Все це в комплексі позбавляє можливості істотного приросту передусім "Фронту Змін" і "Свободі". Причому вплинути на свою долю ці партії нездатні. Правда, у "Свободи" є шанс, який може подарувати їй владу - перетворення соціального порядку денного виборів на гуманітарний. Наприклад, ухвалення парламентом закону про мови, яке посилить позиції Партії регіонів на Півдні і Сході, одночасно посилить "Свободу" як найрадикальнішу націоналістичну силу на Заході.

Боротьба за Центральну Україну - один з двох основних чинників можливого успіху, тому що в цьому регіоні відсоток тих, хто не визначився, найбільший - 55,2%. Шанси на надбавку тут мають три партії - "Батьківщина", Яценюк і "УДАР". А за деяких обставин - і Партія регіонів. Але найбільші шанси - у партії Тимошенко, яка вже була господинею цього регіону і втратила його лише тоді, коли переключилася з соціальної риторики на націоналістичну. Відповідно, повернення до соціальної риторики здатне повернути Центр "Батьківщині" - за умови, що соціальна ситуація в країні не покращиться. Якщо ж вона покращиться, фаворитом у боротьбі за голоси "центристів" може стати ПР. Нарешті, якщо вона не поліпшиться, але "Батьківщина" не змінить своєї політики, хороший шанс отримує "УДАР" і, почасти, Яценюк.

Другий основний фактор потенційного успіху - боротьба за протестний електорат Півдня і Сходу. Надто ж Сходу, де кількість охочих голосувати "проти всіх" зашкалює - 26,2%. Здебільшого це колишній електорат Партії регіонів, який розчарувався в її гуманітарній та соціальній політиці. Щоб повернути його назад, ПР треба схвалити закон про мови і поліпшити соціальну ситуацію. Якщо не буде зроблено першого кроку, "противсіх" дістануться комуністам. Якщо не буде другого - виграють комуністи і, можливо, "Батьківщина", але остання - тільки за вже вказаної умови повернення до соціальної риторики та відмови від педалювання націоналістичної і антиросійської теми.

А тим часом соратниця екс-прем'єра очолила Українську соціал-демократичну партію (УСДП) і назвала три головні завдання для однопартійців, повідомляє Сергій Ведмідь у статті "Королевська посилила БЮТ" в газеті "Комсомольская правда в Украине". Партійний з'їзд УСДП почав повне її "перезавантаження". Необхідність в цьому назріла давно - адже виклики, які ставить перед опозицією влада, вимагають згуртованості та активної роботи всіх політсил, що становлять Блок Юлії Тимошенко.

Про роль УСДП нагадав один з її керівників, екс-заступник міністра юстиції в уряді Тимошенко Євген Корнійчук, до речі, сам нещодавно вийшов з ув'язнення в Лук'янівському СІЗО.

"Блок Юлії Тимошенко - не просто блок, це сім'я, яка складається з трьох політичних партій. Це - УСДП," Батьківщина "та" Реформи і порядок ". Ми завжди підтримували один одного, в найважчі часи наші колеги з соціал-демократів переходили "в посилення" "Батьківщини". І сьогодні настав час, щоб "Батьківщина" підтримала УСДП, - хоч Корнійчук і говорив загадками, в пресу вже просочилася інформація про те, що на з'їзді будуть обрані нові лідери, яким буде доручено представляти і партію, і цілий Блок імені Тимошенко в сфері публічної політики. - Тому я впевнений, що прихід Наталії Королевської посилить нашу партію, дасть новий поштовх до розвитку опозиційних сил".

"Ми не будуємо партію лідерського типу. Ми сьогодні наводимо команду лідерів, будуємо партію лідерів, - почала виступ керівниця УСДП, пише газета "Комсомольская правда в Украине". - Наша партія пройшла довгий і тернистий шлях у складі БЮТ. У нас був і залишається один лідер - це Юлія Тимошенко. І звільнити її - означає звільнити без перебільшення весь український народ".

Наталія Королевська привела в партію команду перевірених політичних бійців - народних депутатів від БЮТ Євгена Суслова та Олексія Логвиненка, екс-заступник міністра фінансів Ігоря Уманського. За її словами, партії необхідний новий поштовх у розвитку - задати нову траєкторію допоможе громадянське суспільство, якому необхідно своє політичне вираження. Громадські організації довели, що здатні об'єднатися і мобілізуватися в потрібний момент, - глава УСДП закликала партійців тримати з ними зв'язок, щоб мати можливість виконати головні завдання нинішньої української опозиції. Таких Наталія Королевська зазначила три:

"Наше перше завдання - зупинити політичні та економічні репресії. Катівні СІЗО стали символом десятків парканів і стін, якими влада відгороджується від народу. Ми повинні звільнити Юлію Тимошенко. Друге завдання - створити нову якість української політики, вона повинна стати справедливою і орієнтованою на громадянське суспільство. Третє завдання - заново знайти довіру людей, що допоможе створити в парламенті конституційну більшість в 300 голосів".

Королевська також запевнила, що у неї немає жодних непорозумінь з керівництвом БЮТ у зв'язку зі своїм обранням лідером УСДП.

"Юлії Тимошенко ми направили лист, в якому окреслили ситуацію, що склалася. Також напередодні з'їзду я консультувалася з Олександром Турчиновим. Разом ми вирішили, що УСДП зараз вкрай потрібна підтримка", - заявила вона.

Також новообрана голова УСДП запевнила, що ідеологічні принципи партії - свобода, справедливість, солідарність - залишаться незмінними.

"Ідеологія соціал-демократичної партії мені дуже близька, адже вона підтримує інтереси людей праці. Я це прекрасно розумію, адже виросла в родині шахтаря та вчительки", - зазначила Королевська.

Нове керівництво УСДП впевнене, що вже незабаром опозиція зможе запропонувати українському суспільству союз оновлених політичних сил - з новою енергією творення, свіжими поглядами на майбутнє і чітким планом дій.

А газета "Известия в Украине" в статті "Вирок оскарженню не підлягає" нагадує своїм читачам, що апеляційний суд визнав екс-прем'єра винною в перевищенні службових повноважень при підписанні газових угод. У Юлії залишилася єдина можливість опротестувати рішення - подати касаційну скаргу. Але вона заявила, що робити цього не буде - оскаржити рішення хоче в Європейському суді з прав людини. Правда, за словами прокурорів та адвокатів, до касаційного оскарження в Україні Страсбурзький суд справу не прийме.

Процедура розгляду скарг у Європейському суді з прав людини передбачає їхнє обов'язкове касаційне оскарження в Україні. При цьому рішення, ухвалені в Страсбурзі, обов'язкові до виконання в нашій країні за указом президента від 2005 року і ратифікованої парламентом Конвенції з прав людини. Але його постанови не скасовують рішень українських судів.

"Він може лише давати рекомендації. Потім Верховний суд України скасовує попередні рішення і повертає справу на повторний розгляд, а іноді навіть на дорозслідування. Але Юлія Тимошенко не зможе подати скаргу на вирок з газової справі до Європейського суду. Після апеляційної скарги треба подавати касаційну. Робити це вона відмовляється. У Страсбурзі можуть бути розглянуті скарги екс-прем'єра на погане утримання в СІЗО і незаконність арешту. У цій частині Європейський суд може визнати порушення прав людини та стягнути на її користь, наприклад, 10-20 тисяч євро збитку. Але за вироком Печерського райсуду своїми діями вона завдала набагато більший збиток нашій країні. Тому такі дії будуть все одно не на користь Тимошенко", - пояснив газеті "Известия в Украине" адвокат Василь Мірошниченко.

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента": "В абсолютній більшості випадків подібні справи в Європейському суді з прав людини розглядаються тільки після того, як вони пройдуть у своїй країні всі інстанції. Але враховуючи увагу до кримінальної справи проти Тимошенко з боку Європи, можуть зробити виняток. Ризикну припустити, що ця справа може розглядатися і без касаційного оскарження. Судячи з інформації, яка пройшла в українських ЗМІ, Європейський суд з прав людини направив свій запит до органів юстиції Україні. Вони просять надати необхідну інформацію. Кажуть, що скаргу адвокати Тимошенко подали ще в серпні. Але мені здається, що команда екс-прем'єра махнула рукою на українське правосуддя не в серпні, а зараз. Вони будуть домагатися приєднання до матеріалів справи скарг на вироки українських судів".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1013 | Додав: adminA | Теги: Політичний 2011-й | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]