Пт, 2024-04-19, 19:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:51
За тиждень до саміту ЄС про Україну не надто й згадує: своїх турбот вистачає
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Очікуваного 9 грудня рішення Ради міністрів закордонних справ країн ЄС щодо України не ухвалено. Міністри відхилили претензії Сербії на статус кандидата в члени ЄС, а про Україну навіть не згадали. Принаймні, жодного офіційного повідомлення на "українську" тему не було.

Джерело в дипколах повідомило газеті "Сегодня", що жодної інформації про рішення щодо України немає. Хоча до саміту Україна-ЄС залишився тільки тиждень.

"Європі не до України, - пояснює німецький політолог Александр Рар. - Ще ніколи такого не було, щоб Євросоюзу доводилося ухвалювати стільки кардинальних рішень про себе. Раніше весь час займалися ситуаціями навколо Євросоюзу - то Північною Африкою, то ще чимось, а тут треба виносити рішення про порятунок себе. Керівники ЄС та провідних країн ночами не сплять, думають над тим, як врятувати ЄС і єврозону. Все горить - Греція, Італія, Іспанія, Португалія; Британія фактично виходить з Євросоюзу. Україною зараз займаються тільки третьорядні чиновники. І Росією, до речі, теж".

Тим часом стало відомо, що сьогодні до Києва приїде єврокомісар Штефан Фюле - фігура аж ніяк не "третього плану". За словами джерела в дипколах, єврокомісар буде обговорювати з керівництвом України питання виходу з ситуації, щоб саміт Україна-ЄС 19 грудня не виявився безплідним.

Втім, за словами Рара, шанси на порятунок саміту невеликі: "Україні не дають перспективи входження в ЄС, мотивуючи тим, що навіть Польща не мала такої обіцянки, тому й Україна не може претендувати. А Україна без такої фрази в договорі про асоціацію підписувати його не хоче".

"І я б не перебільшував значення візиту Фюле, - додає Рар. - Це, звичайно, не "третьорядна" фігура, але його посада - комісар з питань розширення Євросоюзу, тобто їздити по країнах-партнерах - його завдання. До Сербії він вже від'їздився, про Молдову забули, так що йому тепер, крім України, і їздити нема куди. Що стосується реального впливу Фюле... У ЄС 27 комісарів, і Штефану з його посади складно вплинути на країни, які є донорами Євросоюзу і слово яких є вирішальним. Це завжди було нелегко, а зараз до Ангели Меркель з таких питань, як Україна, просто недостукатися. Активно лобіює Україну тільки Польща, але вона навіть не член єврозони, тому її голос слабкий".

На відміну від європейців, в Україні переважають оптимісти. "Не те, щоб Європі не до України, просто там не можуть визначитися, як з нами бути, - вважає нардеп-"нунсівець" Олесь Доній. - Там завжди вважали, що достатньо вказати Януковичу на бажання ЄС зупинити політрепресії в Україні, і він піде на це. Вони не очікували, що Тимошенко на волі для Януковича страшніша за зіпсовані відносини з ЄС. Фактично ЄС чи не вперше зазнає геополітичної поразки в переговорах з більш слабкою стороною, і йому не так просто перебудуватися. Але на даний момент у Європі переважає думка, що краще підписати договір з Україною, але з відстрочкою ратифікації".

"На саміті все має закінчитися позитивно для України, - говорить перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. - На нас зараз навіть побічно грає ситуація в Росії - в охочих похитнути її позиції з'явився хороший шанс послабити її, відірвавши Україну. І хоч об'єктивно ми не можемо радіти ослабленню Росії, в даний момент інтереси її супротивників зійшлися з нашими".

Проте політолог Володимир Корнілов згоден з німецьким колегою: "У Європі - абсолютна криза. Після того, як французький президент Саркозі навіть не потиснув руку британському прем'єру Камерону, їм треба думати, як зберегти те що є. В цій ситуації європейцям зовсім не до суперечок про розширення ЄС - їм навіть легше буде списати все на неслухняну українську владу, яка не погоджується випустити Юлію Тимошенко".

Нагадаємо, на 19 грудня запланований саміт Україна-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Раніше в Брюсселі був проведений завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про вирішення всіх питань, крім європейської перспективи України - проте, за даними ЗМІ, компромісу досягнуто і в цьому питанні. 15 листопада в МЗС України заявили, що бачать готовність з боку ЄС до парафування Угоди про асоціацію.

В Європарламенті раніше назвали угоду про асоціацію з Європейським Союзом технічно готовою до парафування на саміті Україна-ЄС 19 грудня. Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, "якщо це можливо, до кінця 2011 року". В Єврокомісії, у свою чергу, вважають, що поки що не випадає передбачати, чим закінчиться для України саміт у грудні.

Проте голова представництва ЄС Тейшейра припускає, що можуть виникнути проблеми, як з підписанням, так і з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І якщо економічна частина Угоди узгоджена, то з політичною не все гаразд. Європу дивує раптова наполегливість Януковича з приводу закріплення перспективи членства України в ЄС у цьому договорі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1122 | Додав: nowyny | Теги: ЄС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]