Пт, 2024-04-26, 23:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:00
Президентський КПК Рада попередньо схвалила
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада ухвалила за основу проект Кримінально-процесуального кодексу. Відповідне рішення підтримали 253 народних депутатів: від Партії регіонів - 189, "БЮТ" - 0, НУ-НС - 10, комуністів - 0.

"Передбачити створення робочої групи, з залученням представників від інших профільних комітетів. Щоб не було гонитви, і не було затягування", - зазначив спікер Володимир Литвин.

Представляючи проект кодексу, радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов нагадав, що в Україні діє Кримінально-процесуальний кодекс 1960 року, передає УНІАН.

Портнов уточнив, що законопроект пройшов "два розгляди у Раді Європи".

Він розповів, що пропонується запровадження інституту домашнього арешту, активне застосування судом застави, суттєве скорочення повноважень прокурора.

"В Україні надалі не може пролунати таке словосполучення як "порушення кримінальної справи"… Тепер - тільки заява про злочин і одразу розслідування", - заявив радник президента.

Представник Адміністрації президента зазначив, що терміни розслідування не перевищуватимуть 2 місяців, за тяжкими злочинами строк може бути продовжений до 12 місяців, нетяжкими - 7 місяців.

"Україна обирає континентальну модель суду присяжних - три судді та три присяжних. Цей суд буде застосовуватися для осіб, яким присуджується довічне позбавлення волі", - зазначив Портнов.

Згідно з висновками профільного комітету Верховної Ради, озвученими в сесійному залі, проект кодексу потребує "суттєвого доопрацювання".

Як відомо, кодекс внесено у Верховну Раду за поданням президента Віктора Януковича.

Пізніше, коли в Україні максимально загострилася обстановка з демократією на тлі політично мотивованих арештів лідерів опозиції, президент Віктор Янукович спробував пом'якшити жорстку критику Європи, пообіцявши в проекті Кримінально-процесуального кодексу передбачити суд присяжних, розширити права адвоката і декриміналізувати окремі статті.

За останніми даними, у проекті звіту ПАРЄ зазначається, що статті, за якими засуджено Юлію Тимошенко, є спадком радянського судочинства і наголошується на необхідності їхньої декриміналізації.

Яценюк: президентський проект КПК перетворить СБУ на НКВС

Новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) позбавляє українців права на захист і фактично створює при президентові новий НКВС, заявив лідер партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк з трибуни Верховної Ради під час обговорення КПК.

За його словами, тепер до компетенції Служби безпеки України передається додатково 76 складів злочину і ще 22 альтернативних складів злочину.

"Цей кодекс передбачає створення під президентом України Віктором Януковичем цього НКВС. Навіть більшовики не здогадувалися, що президент може отримати контроль над усією країною завдяки новій узурпаторській службі у вигляді СБУ", - цитує Яценюка прес-служба "Фронту Змін".

Він також зазначив, що згідно з проектом КПК порушується незалежність слідчого: "Прокурор може, згідно з новим кодексом, давати прямі вказівки слідчому. При цьому, якщо слідчий не виконує прямих вказівок прокурора, він несе кримінальну відповідальність. Де інститут незалежності слідчих? Ви фактично знищуєте судову і кримінальну системи в країні".

Яценюк наголосив, що новий КПК також порушує Конституцію, обмежуючи право громадян на захист: "Чому захист українців обмежено тільки адвокатами? Ми вимагаємо надати можливість прямого захисту всіх громадян України, враховуючи те, що захисником може бути не лише адвокат, а й фахівець у сфері права".

Лідер "Фронту Змін" також розкритикував передбачений проектом КПК суд присяжних. "Ви переплутали - злили радянський інститут народних засідателів із класичним інститутом присяжних і чомусь записали лише трьох присяжних. Розумію чому - вам трьох легше залякати, ніж вісьмох", - зазначив Яценюк.

Він заявив, що реформу кримінальної юстиції вже "було проведено", коли звичайний райсуд з порушеннями всіх норм засудив екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

Ця реформа передбачає кілька кроків. Перш за все, зазначив Яценюк, необхідно відповісти на запитання "А судді хто?". "Президент України має бути позбавлений права призначати суддів. В Україні має бути цілком і повністю відновлено компетенція Верховного Суду, який повинен розглядати будь-які справи за будь-яких обставин з однією метою - встановити законність і правопорядок у країні. Президент має бути позбавлений права самостійно призначати главу СБУ. Органів прокуратури необхідно позбавити як загального нагляду, так і впливу на слідство", - наголосив він.

У Партії регіонів закликають опонентів долучитися до ухвалення КПК

"Розгляд проекту Кримінально-процесуального кодексу (КПК) у Верховній Раді - це шанс перевірити, наскільки влада і опозиція здатні об'єднуватися і ухвалювати рішення державного характеру", - заявив народний депутат України (фракція Партії регіонів), перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.

"Питання прийняття нового КПК - це, по суті, питання прийняття малої Конституції України. Європейські експерти засвідчили, що проект КПК на 99% відповідає стандартам ЄС і готові попрацювати спільно з нами над його вдосконаленням між першим і другим читаннями", - сказав парламентар з трибуни Верховної Ради України в четвер.

Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, Олійник зазначив, що прописані в Конституції права громадян не будуть реалізовані, якщо в державі відсутні механізми їхнього захисту і реалізації. "Саме тому президента України необхідно підтримати в створенні Конституційної асамблеї і внесенні серйозних змін до тієї частини Конституції, яка формує незалежну судову гілку влади", - підкреслив політик.

"Попередня влада чимало говорила на цю тему, але нічого не зробила. Тому сьогодні наші опоненти повинні долучитися до ухвалення КПК, бо йде мова не про закон, який голосується під вибори, а про закон, який приймається для усієї держави. Це буде черговий шанс перевірити, наскільки ми здатні об'єднатися і приймати рішення державницького характеру", - резюмував Олійник.

Єфремов: Верховна Рада ухвалить КПК загалом протягом місяця

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов упевнений, що Верховна Рада загалом ухвалить Кримінально-процесуальний кодекс протягом місяця.

"Протягом місяця цей документ буде проголосований в цілому, тим більше, що від нас цього вимагає і міжнародне співтовариство, яке, ще раз наголошую, дуже позитивно оцінило цей документ", - сказав Єфремов на брифінгу в четвер.

Він нагадав, що після ухвалення документа в першому читанні протягом двох тижнів надходитимуть пропозиції до законопроекту, після чого комітети їх розглянуть.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1232 | Додав: adminA | Теги: Президентський КПК Рада попередньо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]