Пт, 2024-04-26, 20:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:13
В міліції заявили, що в Україні люди зникають "за власним бажанням"
Інші останні Політичні новини

В Україні існує тенденція до збільшення кількості зниклих людей - як правило, це громадяни, які виїхали на заробітки до країн СНД та далекого зарубіжжя.

Про це в ефірі телеканалу Tonis заявив старший оперуповноважений з особливо важливих справ департаменту УР МВС України, майор міліції Роман Повелиця.

За його словами, за 2011 рік надійшло від 10 до 12 тис заяв про зникнення безвісти людей.

"З них було заведено 4700-4800 оперативно-розшукових справ (ОРС) і знайдено 3900 чоловік. 7800 осіб знайшли протягом 10 діб, без закладу ОРД", - зазначив Повелиця.

Міліціонер повідомив, що найбільша кількість людей пропадає за власним бажанням, без будь-яких кримінальних причин.

"Більше того, людина, яку подано у розшук і знайдено, може написати заяву про те, що не бажає спілкуватися з родичами, і слідчі органи у цьому випадку не повідомляють рідним про її місцеперебування", - підкреслив Повелиця.

Співробітник МВС пояснює, що таким чином і виникає більшість скарг на адресу працівників міліції.

"Старенька мама хоче знайти сина, з якихось причин вони розсварилися. Іноді доводилося навіть мирити їх", - розповів Повелиця.

За його словами, людину, яка поїхала на заробітки в одну із країн СНД та зникла, після заяви родичів оголошують у міждержавний розшук по СНД.

"Що стосується далекого зарубіжжя, то ми працюємо в цьому напрямку. Я буквально днями отримав відповідь з Італії через посольство, що вони готові з нами співпрацювати і нададуть всебічну допомогу у випадках зникнення людей на їхній території. Тобто, ми через Інтерпол будемо проводити таку роботу", - повідомив Повелиця.

Він підкреслив, що на базі обласних підрозділів управлінь карного розшуку створено оперативно-довідкові служби, куди стікається інформація зі станцій швидкої допомоги, моргів та лікарень, де можна дізнатися про зниклих людей за прикметами.

Майор міліції також зазначив, що в Україні існує проблема зникнення дітей, і це діти, які самовільно йдуть, як правило, з навчальних закладів інтернатного типу.

"Немає доби, щоб не пропало дві-три дитини. Вони йдуть, їх не влаштовують вихователі, умови проживання - різні причини. Є діти, які тікають раз на місяць регулярно", - повідомив Повелиця.

Крім того, міліціонер розповів що, молоді люди 15-20 років є найбільш вразливою категорією і також часто зникають через "нещасну любов, нездану сесію або пригоди".

"Найбільша ж кількість громадян протягом 10 діб або повертаються самі, або їх знаходять розшукові опергрупи", - поінформував Повелиця.

За його словами, сьогодні розроблено законопроект, що визначає категорії осіб, які підлягають обов'язковому дактилоскопуванню (внесення у базу даних відбитків пальців - ред.).

"Це психічно хворі особи, ті, які неодноразово йшли з дому, особи з категорії ризику - зокрема ті, що мають схильність до зникнення. Біометрія, обов'язкове дактилоскопування та обов'язковий відбір зразків ДНК дало б дуже сильний прогрес і допомогло б надалі розкривати тяжкі злочини, знаходити людей", - додав Повелиця.

Зазначимо, що в Україні пропадають люди не тільки різного віку, а й різного стану. Так, у Києві зник безвісти голова правління одного з лідерів видобутку природного газу в Україні - ЗАТ "Нафтогазвидобування" - Олег Семінський. На початку лютого його викрали невідомі. У міліції поки що подробиць не розголошують, посилаючись на таємницю слідства.

А в липні минулого року депутат Сімферопольської міськради, директор одного з комунальних підприємств Роман Данченко теж залишив дім і досі не повернувся.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1094 | Додав: adminA | Теги: В міліції заявили, що в Україні люди зникають за власн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]