Сб, 2024-04-27, 07:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:49
Відкрилася виставка на честь загиблого фотокора у Києві
Інші останні Культурні новини

У філії Київського національного музею російського мистецтва "Дитяча картинна галерея", відомому як "Шоколадний будиночок", відкрилася персональна виставка загиблого фотографа Віталія Розвадовського, повідомляє "Обозреватель".

Віталій Розвадовський почав захоплюватися фотографією ще коли був школярем. Свої перші успіхи почав робити у фотогуртку Київського палацу піонерів.

"Віталик був дуже талановитим учнем, все схоплював на льоту. У конкурсах перемагав, а пізніше і сам почав у Палаці викладати", - згадує його вчитель Юрій Феодосійович.

Перші роботи Розвадовського почали з'являтися в 2002 році, коли він почав працювати в газеті "2000". Завдяки його сміливим, яскравим репортажним зйомкам ділову газету "Економічні вісті" почали впізнавати з перших сторінок, а про майже карикатурні фотографії чиновників можна було складати легенди.

Олеся, подруга Віталія, показала одну з його останніх фотографій:

"Як бачите, на ній зображений Віктор Ющенко. Фото було зроблено в День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій. Ми навіть відіслали цю фотографію Катерині Ющенко на сторінку в Facebook, після чого вона відразу передзвонила, поцікавилася, коли буде виставка, але, на жаль, на відкриття вона не змогла прийти".

Ідея створити фотовиставку Віталія Розвадовського належить його друзям. Знаючи його смак, для експозиції відбирали ті фотографії, які подобалися йому самому. Велику допомогу в організації надали також ті люди, які особисто його не знали.

"Людиною він був неймовірною, і мені його дуже не вистачає. Найбільше він любив фотографувати людей. Він казав, що це дуже нелегко, але цікаво" - розповідає друг Розвадовського, Олександр.

На виставці представлені найкращі роботи фотографа за останні 10 років творчості. Всі вони неймовірно гарні, яскраві, оригінальні та "гострі". В об'єктив Віталія потрапляли відомі політики та чиновники, зірки шоу-бізнесу, учасники акцій протесту та парламентських бійок. Розвадовський умів помічати те, чого не помічали інші. Частина фотографій з фотовиставки в "Шоколадному будиночку" перейде на аукціон. Друзі планують зібрати гроші, щоб випустити каталог його робіт.

Олеся, подруга фотографа, згадує:

"Це був справжній дисонанс! Віталік був великий, м'язистий, з щетиною, але при цьому з дуже м'яким голосом і характером. Якось минулого літа він знайшов малесеньке пташеня, здається, це був чиж. Він був ледве живий, тому, що випав з гнізда. Віталик посадив його в коробку, щоранку в парку ловив йому коників, виходив його. Коли чижик зміцнів, ми віддали його в живий куточок".

Варто зауважити, що Віталій Розвадовський активно співпрацював з українським журналом Forbes, де менше ніж за рік три його фотографії були винесені на обкладинку.

Віталій Січень, Віталій Борцов, Михайло Свєтлов, Віктор Ведений, Віталій Александров - це найпопулярніші псевдоніми, під якими публікувалися його фотографії. У кожному з цих імен є якості, властиві Віталію. Він був людиною чуйною і доброю, дуже щирим і з відмінним почуттям гумору. Друзі зізнаються, що у Розвадовського було багато планів, які він не встиг здійснити, але якщо там, на небі, у нього є фотоапарат, то його роботами будуть захоплюватися ангели.

Нагадаємо, що фотокореспондент видання "2000" пішов з життя в ніч проти 28 листопада 2011 року, отримавши 30 ножових поранень у під'їзді будинку. Віталій помер у лікарні швидкої допомоги під час операції. За версією слідства, причина смерті фотографа - пограбування.

Виставка фоторобіт триватиме до 8 березня. Подивитися їх можна з 11.00 до 18.00, крім понеділка та четверга. Вартість квитків - 20 грн, школярам і пенсіонерам - 10 грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1105 | Додав: adminA | Теги: Відкрилася виставка на честь загибл | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]