Пт, 2024-04-19, 10:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:38
День визволення від фашистів відзначає Україна
Інші останні Офіційні новини
28 жовтня в Україні відзначають День визволення країни від нацистських загарбників. Це національне свято присвячене вигнанню сил вермахту з території України військами Червоної армії. Це свято відзначається в країні з 2009 року. 20 жовтня 2009-го третій президент України Віктор Ющенко підписав Указ №836/2009 "Про День визволення України від фашистських загарбників", який наказував відзначати це свято в країні щороку 28 жовтня.

В указі глави держави, зокрема, мовилося, що свято запроваджується "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні".

Визволення України від нацистів під Другої світової війни тривало в період з січня 1943 року по жовтень 1944 року.

23 серпня 1943 був звільнений Харків, у вересні- жовтні цього ж року йшла битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва. Завершила цей етап війни Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України. Всього в 1943-1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій - 11 стратегічних і 4 фронтових.

26 жовтня в Києві прихильники Партії регіонів провели мітинг з нагоди святкування 69-ї річниці визволення від нацистів. Президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров проігнорували захід.

Янукович привітав українців

Президент України Янукович привітав співвітчизників з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників. Як повідомили у прес-службі глави держави, він зауважив, що в роки Великої Вітчизняної війни Україна стала епіцентром бойових дій, які вщент зруйнували тисячі міст і сіл, і саме на українській землі вирішувалася доля війни у Європі.

"Мільйони людей поклали свої життя під час тяжких оборонних та наступальних військових операцій і партизанських рейдів, у підпільній боротьбі, в окупації та концтаборах. Вічна та світла їм пам`ять! Доземний уклін та глибока вдячність уславленим ветеранам війни і праці.

Ви героїчно пройшли довгими і тернистими бойовими шляхами, відродили сплюндровану країну, подарували нам найдорожче - мир та свободу, заклали надійний фундамент для будівництва вільної, незалежної, соборної України. Щиросердно зичу кожному з вас здоров`я на довгі роки, життєвих гараздів та добробуту", - йдеться у вітанні.

Янукович висловив упевненість, що здобутки старшого покоління задля щасливого майбутнього нащадків будуть примножуватись.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: україна, визволення від фашистів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]