Ср, 2024-04-24, 14:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:57
Євробанк реконструкції та розвитку надав Україні кредит на будівництво першої біоелектростанції
Інші останні Економічні новини
Європейський банк реконструкції та розвитку надав компанії EIG Engineering кредит на 15,5 млн євро на будівництво першої в Україні біоелектростанції. Як передає "Обозреватель", про це повідомили в прес-службі компанії.

Будівництво БіоТЕС в селищі Іванків ведеться вже рік. Запуск першої черги потужністю 6 Мегават запланований на жовтень 2013 року. Введення в експлуатацію другої черги біоенергетичної теплоелектростанції потужністю 12 Мегават очікується в середині 2014 року. Загальна вартість проекту становить 25,9 млн євро. Інвестиції EIG Engineering - близько 10 млн євро, що становить майже 40% вартості проекту і відповідає принциповим умовам кредитування ЄБРР.

Як зазначив голова українського представництва ЄБРР, Шевка Аджюнер: "Ми раді, що угода з EIG Engineering остаточно набула офіційної чинності. Технології БіоТЕС на твердій біомасі вже давно звичними для всіх європейських країн. Особливо вони поширені у Великобританії, Фінляндії і Німеччині, які відомі своєю увагою до безпеки, екологічності та раціональності, є головними характеристиками цих електростанцій. Разом з EIG Engineering ми продовжуємо впроваджувати європейські екоенергетичні досягнення в Україні".

Слід зазначити, що в березні 2013 року проект Іванківської ТЕС на твердому біопаливі вже встигли визнати найкращим "зеленим" інвестиційним проектом року в рамках II Національного конкурсу "Green Awards Ukraine 2012".

В України найбільший потенціал для вироблення біопалива в Європі - експерт

Україна має найбільший серед країн Європи потенціал для вироблення біопалива. Про це під час прес-брифінгу повідомив власник і голова ради директорів компанії EIG Engineering Олексій Бутенко.

"Якщо говорити про відходи сільського господарства, то ми розуміємо, що врожайність у країні становить близько 50-60 млн тонн і приблизно такий же обсяг соломи, який можна використовувати для виробництва біопалива, залишається на наших полях", – зазначив Бутенко.

Він додав, що на сьогодні щонайменше 50 млн тонн "сушняку" – відходів після промислових і санітарних вирубок – залишається в лісі і ніяк не використовується. "Хочу зазначити, що все це спалюється лісогосподарствами з метою очищення лісу для проїзду спецтехніки", – сказав він, додавши, що біоенергетика є однією з основних енергетичних складових України.

"Біосировина повинна залишатися і використовуватися в Україні, нам потрібно налагоджувати своє виробництво енергії з неї", – наголосив експерт.

Бутенко також зазначив, що найвигіднішими регіонами для будівництва біоТЕЦ є Чернігівська, Житомирська та Рівненська область, що пояснюється значними обсягами невикористаної сировини в лісах на цій території. Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції та розвитку надав кредит компанії EIG Engineering в розмірі 15,5 млн євро на будівництво біонергетичної теплоелектростанції в смт Іванків Київської області.

Як зазначалося раніше, будівництво біоелектростанції ведеться протягом року. Запуск першої черги потужністю 6 мегават запланований на жовтень 2013 року. Введення в експлуатацію другої черги біонергетичної теплоелектростанції потужність 12 мегават очікується в середині 2014 року.

Як повідомлялося раніше, схвалена урядом Енергостратегія передбачає впровадження комплексних програм підвищення енергоефективності.

Одним з пунктів оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, яку Кабінет міністрів ухвалив 24 липня, передбачається значне зниження споживання енергоресурсів в економіці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1027 | Додав: adminA | Теги: будівництво, Україні, кредит, біоелектростанції, Євробанк реконструкції та розвитку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]