Вт, 2024-03-19, 04:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:21
Європа втомилася від красивих слів і реформ на папері
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Євроінтеграція потребує від України більшого, ніж красиві слова і реформи на папері.

Про це міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у своїй статті, опублікованій в газеті "День".

Він повідомив, що ЄС очікує побачити у країнах "Східного партнерства" більш чітку позицію і більш ефективні дії, спрямовані на посилення поваги до спільних європейських цінностей, які країни Східної Європи зобов'язалася дотримуватися.

Більдт зауважив, що "справжня європейська інтеграція потребує більшого, ніж красиві слова і реформи, які залишаються на папері. І, звичайно, що більше країна-партнер бажає інтегруватися в ЄС, то суворішими будуть відповідні критерії".

У цьому контексті міністр закордонних справ Швеції висловив стурбованість ознаками відступу від демократії, що спостерігалися в останні роки в Україні, "коли вади виборчої системи, випадки вибіркового правосуддя і брак реформ призвели до уповільнення процесу євроінтеграції.

Більдт зазначив, що "наша мета на саміті (саміт країн "Східного партнерства", який відбудеться 28-29 листопада - ред.) - побачити чіткий злам цієї тенденції, яка зробить можливим підписання Угоди про асоціацію і, таким чином, зробить Україну першою з країн-партнерів, які завершили цей етап".

Також Більдт підкреслив, що в країнах "Східного партнерства" суспільна підтримка зближення з ЄС є потужною, але приватні інтереси часто стають на шляху або уповільнюють необхідні реформи.

Крім того, дипломат зауважив, що "ми стикаємося з усе більшим зовнішнім тиском, спрямованим проти тісної співпраці ЄС з країнами Східної Європи. Так, Російська Федерація, здається, намагається використати всі наявні засоби в грубій спробі збити з європейського шляху наших партнерів. Така кампанія не має під собою ніякої логіки і суперечить взаємовигідному підходу "Східного партнерства".

"Глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі повністю відповідає угодам про вільну торгівлю з іншими країнами, при цьому ЄС вітає розвиток і поліпшення торговельних зв'язків з країнами СНД. Але членство в Митному союзі - це інша річ. В ЄС ми надалі будемо підкреслювати, що обрання власного шляху - суверенне право кожної країни, а незаконний тиск є неприйнятним", - підкреслив Більдт.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна цінує підтримку Європейської комісії на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, в частині створення всеосяжної зони вільної торгівлі.

У Європі Україні знову нагадали, що з питанням Тимошенко необхідно розібратися

Заступник Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої дії Хельга Шмід заявляє, що Україна повинна вирішити проблему вибіркового переслідування, зокрема, екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, для успішного завершення процесу євроінтеграції.

Про це Шмід заявила під час зустрічі в Брюсселі з головою Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, заступником голови партії "Батьківщина" Григорієм Немирею, повідомив сайт Тимошенко.

"Ми вже неодноразово підкреслювали влади України необхідність рішучих дій і досягнення відчутного прогресу у виконанні критеріїв, встановлених Радою ЄС в грудні 2012 року, включаючи вирішення питання вибіркового правосуддя", - сказала Шмід.

Заступник Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої дії підкреслила, що саміт Східного партнерства у листопаді стане важливою подією як для країн-партнерів, так і для членів ЄС. За її словами, ЄС підтримує наближення України до ЄС і виступає за підписання Угоди про асоціацію, але тільки за умови виконання відповідних критеріїв.

Нагадаємо, український національний координатор Форуму громадянського суспільства "Східного партнерства" Олександр Сушко заявив, що немає гарантії підписання Угоди про асоціацію України та ЄС у листопаді на вільнюському саміті "Східного партнерства", тому що українська влада досі не вирішила "питання екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: папері, Європа, реформ, красивих слів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]