Сб, 2024-04-20, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:40
Європа взялася до знищення монополії "Газпрому"
Інші останні Новини Європейського Союзу
Єврокомісія (ЄК) зважилася відкрито виступити проти "Газпрому". 3 жовтня заступник голови ЄК з питань конкуренції Хоакін Альмунія звинуватив "Газпром" у перешкоджанні вільним постачанням газу між країнами і заявив, що найближчим часом монополія отримає офіційні претензії від комісії. Ці заяви на руку Україні в питанні реверсних постачань газу зі Словаччини. Втім, Європа ще надто залежить від "Газпрому", щоб йти на серйозний конфлікт, зазначають експерти, передає видання "КоммерсантЪ-Украина".

"Ми підозрюємо, що "Газпром" перешкоджає вільному потоку газу через території держав-членів ЄС та диверсифікації джерел постачань", - заявив Хоакін Альмунія. "Газпром", за словами єврокомісара, також підозрюють у встановленні несправедливих цін на свою продукцію. Член Єврокомісії зазначив, що розслідування ведеться на підставі скарги Литви, але його охоплення ширше і включає Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину та Болгарію.

Нагадаємо, два роки тому представники Єврокомісії провели обшуки в офісах покупців "Газпрому" та афілійованих з ним компаній у регіонах, де були можливі порушення. Після цього Єврокомісія повинна була в термін до двох років провести попередню перевірку без публічних заяв і почати розслідування. Торік ЄК відкрила офіційне розслідування за фактом порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства. Якщо порушення буде доведено, "Газпром" оштрафують на 10% річного обороту. Але якщо умови конкурентного ринку порушувалися протягом кількох років і завдали збитків галузі, компанія заплатить 30% річної виручки. Мало того, компанію можуть зобов'язати відмовитися від низки заходів і змусити змінити збутову і транзитну політику.

У прес-службі українського Міненерго проведене Єврокомісією розслідування не коментують. Проте джерело в міністерстві заявило, що рішення ЄК допоможе Україні розблокувати постачання газу, який належить компанії RWE, зі Словаччини.

"Ми сподіваємося, що регулятор змусить "Газпром" і Словаччину відмовитися від практики дискримінації України як учасника Енергоспівтовариства і привести їхню політику у відповідність до норм європейського законодавства, - каже співрозмовник. - Це дозволить словацькій стороні відкрити реекспорт газу до України".

Прем'єр-міністр України Микола Азаров на переговорах з головою національної ради Словаччини Павелом Пашкою заявив, що Україна вимагає вільного доступу до словацької газотранспортної системи і просить владу цієї країни вплинути на підписання угоди про реверсні постачання газу в Україну.

У травні міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький казав, що Україна близька до завершення переговорів зі Словаччиною з реекспорту газу. Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер стверджував, що вирішення цього питання для ЄК є пріоритетним. Але здійснювати реверс зі Словаччини безпосередньо на українсько-словацькому кордоні, як це відбувається на кордонах з Польщею та Угорщиною, зараз не можна. "Газпром" є власником і транзитером газу як по Україні, так і по Словаччині. Позиція словацької сторони пояснюється ще і наявністю довгострокового контракту з "Газпромом" на умовах "бери або плати", а також 90-процентною залежністю від російського газу. В даний час "Газпром" є найбільшим замовником транзитних послуг в оператора словацької газотранспортної системи - Eustream.

У вересні Едуард Ставицький спеціально зустрічався з Гюнтером Еттінгером для врегулювання питання поставок газу зі Словаччини, але вони так і не змогли розв'язати проблему. Наприкінці вересня глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Словаччина не дозволить реекспортувати російський газ зі своєї території без попереднього схвалення "Газпрому".

У "Газпромі" не стали офіційно коментувати заяви України. Однак, як заявило джерело в монополії, в "Газпромі" сподіваються, що європейські регулятори будуть обережні, ухвалюючи рішення щодо компанії. "Європейські споживачі газу навряд чи підуть на конфлікт з компанією через Україну", - зазначили в монополії.

Керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов зазначає, що в разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна як асоційований член ЄС матиме набагато більше юридичних механізмів для того, щоб розблокувати постачання газу зі Словаччини. "Тоді, спираючись на підписану угоду, Україна може спробувати домогтися рішення про реекспорт газу, подавши скаргу регулятору, тобто Еврокомісії, - каже пан Астапов. - Або поставки можуть бути розблоковані через суд, причому за наявності висновків ЄК про монополізм "Газпрому" шанси виграти його зростають".

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що технічних проблем з постачанням газу з Заходу на Схід немає: "Росія купує учасників процесу, зокрема Словаччину, можливими поступками в ціні і обсязі за чинними контрактами. Все зрештою буде залежати від того, чи натисне на Словаччину Єврокомісія, і наскільки переконливими будуть її аргументи".

Втім, аналітик Sberbank Investment Research Валерій Нестеров каже, що шанси України домогтися відкриття реекспорту газу зі Словаччини мінімальні. "Поки що заміни російському газу на Близькому Сході в належному обсязі не знайшли. Не виправдала себе і поновлювана енергетика, яка виявилася занадто дорогою. Євросоюз все ще дуже залежить від російського газу, щоб йти на відкрите протистояння з Росією, змушуючи Словаччину почати реекспорт газу", - вважає експерт.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: знищення монополії Газпрому, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]