Чт, 2024-04-25, 13:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:21
Головного двійника Тараса Шевченка обрали в Україні
Інші останні Культурні новини

Хоч із часу смерті Тараса Шевченка минуло вже понад 150 років, в Україні й зараз мешкає майже точна його копія. 62–річний інженер із Чернігова Станіслав Новак переміг у Всеукраїнському конкурсі двійників Кобзаря, який стартував 19 жовтня, пише "Україна молода".

За ідейну основу організатори взяли конкурс двійників Ернеста Хемінгуея, який уже 20 років поспіль проводять у США, у штаті Флорида. Щоразу він збирає чимало глядачів і учасників. Як стверджують організатори національного конкурсу, в Україні двійників Тараса Шевченка не менше, ніж у Сполучених Штатах Хемінгуеїв.

"Та й не тільки це надихнуло нас на проведення такого конкурсу. Рiч у тiм, що в жовтні у Луганську і Дніпропетровську виникали проблеми з пам’ятниками Тарасовi Шевченку. Звісно, це хвилювало нас, тому ми й подумали, що час переводити вшанування пам’яті Шевченка з монументально–вінкового в людський ракурс. Адже в Україні прийнято вважати образ Кобзаря святим та сакральним, але ж він був звичайною людиною, яка любила і випити, і добре погуляти. Ми трохи побоювалися, що деякі сприймуть конкурс як певну самодіяльність чи момент блюзнірства, втім ушанування пам’яті поета пройшло на високому рівні - жодного негативного відгуку ми не отримали", - розповів один з ініціаторів дійства, видавець, письменник і публіцист Віталій Капранов.

Братів Капранових також непокоїло, що ця незвичайна акція не викличе особливого інтересу у схожих на Шевченка людей. Проте побоювання виявилися марними: до участі в конкурсі двійників подали заявки 29 осіб, які висилали свої фото та мальовані портрети впродовж трьох тижнів. Підбиття підсумків та нагородження переможця відбулося в останній день книжкового ярмарку "Медвін". До столиці приїхало дев’ятнадцять чоловіків, які не раз чули про свою схожість iз Тарасом Григоровичем. Серед учасників знайшовся навіть повний тезка Кобзаря - Тарас Григорович Шевченко з Києва.

Утім на думку конкурсного журі у складі художника Сергія Пояркова, телеведучого Андрія Куликова, фотографа Ігоря Гайдая та директора виставкової компанії "Медвін" Едвіна Задорожнього, найбільше на справжнього поета виявився схожим саме пан Новак.

"Навіть самі учасники погодилися, що переможець - викапаний Тарас Григорович. Коли Станіслав Новак піднявся на сцену, в мене аж у серці похололо - ніби сам Шевченко зійшов із картини. У Станіслава не тільки сам образ - лисина, вуса - мають ідентичність з оригіналом, а й проникливість погляду неймовірно нагадує погляд Шевченка. З упевненістю можу сказати, що, як і Чарлі Чаплін, сам Шевченко, взявши участь у цьому конкурсі, напевне, програв би його", - додає Віталій Капранов.

Окрім офіційного почесного звання, Станіслав Новак отримав путівку на двох до Європи, картуз, вишиванку та дерев’яну тарілку із зображенням Кобзаря і калини.

Нагадаємо, конкурс тривав з 19 жовтня по 13 листопада 2011 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1395 | Додав: nowyny | Теги: двійник Тараса Шевченка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]