Пт, 2024-03-29, 08:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:27
Києву Венеціанська комісія направила 5 зауважень до законопроекту про прокуратуру
Інші останні Економічні новини
Експерти Венеціанської комісії назвали 5 претензій до президентського закону "Про прокуратуру".

Як повідомляє "Комерсант-Україна", у тексті рекомендацій комісії на 39 сторінках проводиться детальний аналіз законопроекта, загальний вердикт – позитивний.

Однак окрім відгуків про те, що проект є гарною базою для завершення реформи прокуратури експерти виокремили 5 проблем у документі, вирішеня яких є критично важливим.

Зокрема, йдеться про статтю 24 про право прокурора представляти в суді інтереси неповнолітніх та недієздатних громадян та органи влади.

Раніше у Комісії заявляли, що такі функції не притаманні прокурорам та їх необхідно прибрати з проекту закона. Тепер Києву пропонують внести до статті певні правки.

Ще одна проблема, на думку Венеціанської комісії - недостатні гарантії незалежності прокурорів від керівництва.

Комісія пропонує правки до кілької статей, які зможуть вирішити ці недоліки.

Третя проблема – на думку експертів – законопроект не виключає загрозу зміщення Генпрокурора за політичними мотивами, що дозволяє впливати на його позицію та переконання Верховній Раді та президенту.

Вирішенню цієї проблеми, зазначають у Комісії, заважають конституційні обмеження.

Четверта проблема – прихована загроза для журналістів та активістів, які висвітлюють роботу прокуратури, яка міститься у розділі про гарантії незалежності прокурорів.

У президентському проекті закону пропонується встановити, що наслідком "будь-якого впливу на прокурора" та "неповаги до прокурора" буде "відповідальність, встановлена законом".

У Венеціанській комісії впевнені, що така відповідальність може стати способом придушення свободи ЗМІ та публічної критики.

П'ятий блок проблемних питань та пропозицій стосується удосконалення процедури притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Окрім того Венеціанська комісія наполягає на тому, що майбутній парламент має внести зміни у розділ Конституції про прокуратуру, прибравши з нього право прокурорів представляти інтереси фізосіб, обмежити право президента звільняти Генпрокурора та позбавити парламент права висловлювати йому недовіру.

"Підготовка цих правок до Конституції не має перешкоджати ухваленню закона про прокуратуру в рамках діючих конституційних повноважень", - зазначається у висновках Венеціанської комісії.

Зазначимо, що в Україні реформа прокуратури не проводилася з 1995 року.

У липні 2013 року спікер українського парламенту Володимир Рибак заявив, що для підписання Угоди про асоціацію з ЄС українській стороні необхідно ухвалити закони про прокуратуру та про особливості довиборів до парламенту по мажоритарних округах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: Києву, Венеціанська комісія, 5 зауважень, законопроекту про прокуратуру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]