Сб, 2024-04-20, 05:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:50
Кокс і Кваснєвський знайшли рішення у справі Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Спостерігачі від Європейського парламенту екс-президент Польщі Александр Квасневський та колишній президент Європарламенту Пет Кокс вважають законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської (позафракційна) найбільш оптимальним для досягнення консенсусу в питанні лікування засуджених за кордоном.

"Наша місія вивчила всі законопроекти щодо лікування засуджених осіб за кордоном. Ми дійшли висновку, що законопроект п. Лабунської являє собою найкращу основу, на якій слід створювати та шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями", - сказано в заяві спостерігачів, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" представництвом Євросоюзу в Україні в четвер 31 жовтня.

Спостерігачі вивчили всі законопроекти щодо лікування засуджених осіб за кордоном та звернулися з проханням до українських політиків докласти максимум зусиль для того, щоб вирішити це термінове питання "якомога швидше".

"Ми закликаємо і проурядові, і опозиційні партії у Верховній Раді докласти всіх зусиль для досягнення консенсусу щодо подальших законодавчих кроків і зробити це якомога швидше", - зазначили Кокс та Квасневський за підсумками свого 24-го візиту в Україну та зустрічей із керівництвом країни, а також з екс-прем'єркою Юлією Тимошенко та лідерами опозиції.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді України зареєстровано три законопроекти про лікування ув'язнених за кордоном.

22 жовтня Лабунська внесла до Верховної Ради законопроект про можливість лікування засуджених за кордоном у разі, якщо за рік безперервного стаціонарного лікування в лікарні за межами установи пенітенціарної системи ув'язнений не досяг повного лікування. Згідно з цим же документом вона пропонує, щоб суд одночасно ухвалив рішення про звільнення такої особи від покарання через хворобу.

Лабунська пропонує внести поправки до Кримінального кодексу України, які передбачається: "У разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров'я України, особи, засуджені до позбавлення волі, мають право на лікування за кордоном.

Рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, приймає суд, за умови, що така особа впродовж не менше ніж 365 днів безперервно проходила стаціонарне лікування в установі (-ах) охорони здоров'я України за межами пенітенціарних закладів, і таке лікування не привело до повного одужання такої особи".

Згідно з пропонованими змінами, підставою для рішення суду про лікування за кордоном такої особи є довідка (-и) установи (-ов) охорони здоров'я України за межами пенітенціарної служби, в якій засуджена проходила стаціонарне лікування безперервно впродовж не менше ніж 365 днів, про період перебування такої особи на стаціонарному лікуванні та письмова заява установи охорони здоров'я (клініки, госпіталю тощо) іноземної держави про згоду прийняти таку особу на лікування.

Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов'язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою.

Раніше повідомлялося, що нардеп Сергій Міщенко (позафракційний) ще влітку зареєстрував законопроект про лікування ув'язнених за кордоном, який передбачав, що медична допомога та лікування за кордоном здійснюється особистим коштом засудженої особи або коштом її рідних і близьких. У жовтні він зареєстрував у Верховній Раді зміни до цього законопроекту.

24 жовтня лідери трьох опозиційних фракцій - "Батьківщина" Арсеній Яценюк, "УДАР" Віталій Кличко та "Свобода" Олег Тягнибок - внесли до парламенту свій законопроект про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод для підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Водночас член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник 31 жовтня заявив, що на основі законопроекту Міщенко може бути доопрацьовано і ухвалено відповідний закон, можливо навіть наступного пленарного тижня.

Планується, що Верховна Рада Україна наступного пленарного тижня (5-8 листопада) розгляне три законопроекти про можливість лікування ув'язнених за кордоном, які зможуть вирішити питання екс-прем'єрки Тимошенко.

Тимошенко готова прийняти будь-яку пропозицію Кокса-Квасневського, заявив Власенко

В той же час захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що екс-прем'єрка готова прийняти будь-яку пропозицію місії Європарламенту.

"Юлія Володимирівна неодноразово, зокрема й публічно, заявляла, що готова підтримати будь-які рекомендації місії Кокса-Квасневського як єдиної уповноваженої Європейським Союзом інституції для моніторингу виконання критеріїв подолання вибіркового правосуддя в справі Тимошенко. Тому Юлія Володимирівна готова прийняти будь-яку пропозицію місії Європарламенту", - сказав Власенко журналістам у Харкові в четвер 31 жовтня, коментуючи заяву місії ЄП.

При цьому він наголосив, що, на його думку, це не відміняє можливості помилування екс-прем'єра.

"Наскільки я розумію, питання про помилування ніхто не знімав", - сказав Власенко.

Захисник також дав зрозуміти, що скептично ставиться до можливого доопрацювання законопроекту про лікування ув'язнених за кордоном авторства народного депутата Анжеліки Лабунської, оскільки часу на вирішення "питання Тимошенко", з урахуванням саміту Східного партнерства, залишилося вкрай мало.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 933 | Додав: adminA | Теги: Кокс і Кваснєвський, рішення у справі Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]