Пт, 2024-03-29, 13:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:49
На Марсі знайшли рухомі дюни
Інші останні Новини світу науки і технологій
Американський орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter сфотографував рух марсіанських дюн.

Про те, що пісок на Червоній планеті знаходиться в постійному русі, вченим було відомо досить давно.

Це виявив ще Mars Global Surveyor, який працював на орбіті Марса з 1997 по 2006 роки. Також, за кілька років роботи на сонячних батареях роверів Spirit і Opportunity були зафіксовані відкладення піску, які, як вважається, нанесло вітром.

Нові результати дозволили оцінити рух дюн кількісно - швидкість руху варіювалася в межах від 0,5 до 2-3 метрів на рік.

Фахівці відзначають, що нові результати є несподіваними - до останнього часу вважалося, що поверхня Марса відносно статична.

Підставою для цього були експерименти в аеродинамічній трубі, які показали, що при марсіанських атмосферних умовах швидкості вітру для ефективного переносу піску повинні досягати колосальних значень.

Вчені також відзначають, що їм вдалося виявити регіони, де дюни, як і передбачалося раніше, нерухомі. Дослідники вважають, що в цих регіонах грунт складається з більших і важких частинок.

Також можливий варіант, що швидкість руху дюн вкрай низька. За словами дослідників, як би там не було, але нові дані примушують переглянути існуючі моделі атмосферних процесів на Марсі.

Зонд Mars Reconnaissance Orbiter був запущений з мису Канаверал в 2005 році. За час роботи на марсіанській орбіті апарат передав на Землю даних про Червону планету більше, ніж всі попередні космічні місії разом узяті.

Примітно, що офіційно місія космічного апарату завершилася ще в 2008 році, однак, він продовжує працювати і донині.

За матеріалами: Geology

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1265 | Додав: nowyny | Теги: рухомі дюни, марс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]