Сб, 2024-04-20, 03:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:14
Нова влада Лівії вимагає викупу за полонених українців
Інші останні Українці в світі

Доля українських полонених у Лівії, які перебувають під домашнім арештом з кінця серпня, досі залишається незрозумілою. За неофіційними даними, лівійські повстанці вимагають за бранців викуп у 22 мільйони доларів – по мільйону доларів за людину.

"Що довше тривають переговори, то гірше лівійці ставляться до наших родичів", - розповіла "Комсомольській правді в Україні" одеситка Тамара, чоловік якої Євген працював у Лівії водієм.

За її словами, минулого тижня їх почали гірше годувати, знову відновилися обшуки.

"Телефон відібрали, щоб не скаржилися рідним. Але найголовніше - лівійці дали зрозуміти: відпускати додому бранців вони не збираються доти, доки Україна не заплатить викуп", - стверджує Тамара.

Вона розповіла, що йдеться про 22 мільйони доларів - 1 мільйон за людину. Що лівійці збираються робити з полоненими в разі відмови, наразі незрозуміло.

"Мовляв, працювали вони на армію Каддафі, так нехай тепер Україна сплачує за моральний збиток", - передала Тамара слова лівійців.

"Ми дуже боїмося за рідних, адже ця нова влада - справжні пірати", - додала вона.

Напередодні про фактичну зупинку затяжних переговорів, які ведуть українські дипломати з представниками нової лівійської влади, повідомив і директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Волошин, до речі, також порівняв лівійців із сомалійськими піратами. "Ситуація виглядає так, що перемовники її "замотують", і начебто йдуть на компроміс у переговорах, але в останній момент щось зривається", - пояснив він.

Втім, за даними МЗС, офіційно до них ніхто поки що не звертався з пропозицією заплатити викуп.

"Справді, лівійська влада кілька разів просила нас зробити жести доброї волі, це і літак гуманітарної допомоги, і лікування військових. Ми пішли їм назустріч. Що стосується викупу, офіційно до нас ніхто поки що не звертався з такою пропозицією. Але я можу сказати, якщо такі дані надійдуть, розмовляти ми будемо зовсім по-іншому. І звернемося до західних партнерів. Адже тоді виникне питання, хто прийшов до влади в Лівії. Люди, які хочуть навести порядок в країні, чи бандити? Однозначно - вести переговори про викуп ніхто не збирається. Але витягувати наших полонених ми будемо за всяку ціну", - підкреслив Волошин.

Деякі подробиці вдалося дізнатися і газеті "Сегодня". Дочка одного з полонених Дарина Шадрова побічно підтвердила інформацію про те, що за бранців вимагають гроші.

"У мене великі сумніви, що їх звільнять до Нового року. Ситуація не зрушилася взагалі ніяк, тільки з'явилися якісь натяки на фінансове питання. Але ніхто нічого не каже!" - розповіла вона.

Її батькові Олександру Шадрову вдалося зв'язатися з журналістами.

"Все затягнулося до нескінченності! На всі наші запитання лівійці відповідають: "Іншалла" ("На все воля Аллаха" – ред.). Натисніть там на наших дипломатів, будь ласка! Нас охороняє людей 30-40, щоп'ятниці приїжджають з посольства. Ставляться до нас нормально, по території містечка ми можемо вільно пересуватися, але далі нас не випускають", - розповів Шадров.

Зазначимо, на початку вересня стало відомо про затримання в Лівії більш як 20 українців. За повідомленнями МЗС України, затримані утримувалися в нормальних умовах - нормальних будівлях, а не в тюремних камерах. Вони жили у кімнатах по дві людини, були забезпечені гарячою водою, опаленням, кондиціонером.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1231 | Додав: nowyny | Теги: українські полонені у Лівії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]