Чт, 2024-04-18, 06:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:26
Пакистан перегляне відносини з США і виганяє їх зі своєї авіабази. ВІДЕО
Інші останні Новини світу

Ісламабад має намір повністю переглянути військову і дипломатичну співпрацю з Вашингтоном після обстрілу вертольотами НАТО блокпоста в Пакистані, в результаті чого загинули щонайменше 25 солдатів.

На екстреному засіданні міністрів пакистанського уряду і представників військового командування країни було вирішено вимагати від США протягом 15 днів звільнити авіабазу "Шамсі" в західній провінції Белуджистан. У Білому домі, однак, заявили, що не отримували від Ісламабаду ніяких офіційних повідомлень з приводу бази, передає Бі-Бі-Сі.

"У зв'язку з подією прийнято рішення кардинально переглянути відносини Пакистану з США, їх союзниками по блоку НАТО, а також командуванням дислокованого в Афганістані угруповання альянсу", - повідомив журналістам представник пакистанського уряду.

Пізніше було опубліковано спільну заяву держсекретаря Хілларі Клінтон і голови Пентагону Леона Панетти, в якому вони висловили глибокі співчуття у зв'язку із загибеллю пакистанських солдатів, а також пообіцяли розібратися в події.

"Клінтон і Панетта уважно стежать за повідомленнями про інцидент, що трапився на кордоні, та висловлюють свої глибокі співчуття у зв'язку з людськими жертвами і підтримують намір НАТО провести негайне розслідування інциденту", - наголошується в заяві, поширеній у суботу ввечері держдепартаментом і Пентагоном.

Як повідомляється, держсекретар Клінтон і військові керівники США розмовляли по телефону з керівництвом Пакистану, а посол США в цій країні Кемерон Мунтер зустрівся з представниками пакистанського уряду в Ісламабаді. Разом із співчуттями американські військові і дипломати висловили намір провести розслідування обставин інциденту.

Між тим, ще в суботу Пакистан тимчасово закрив кордони для поставок вантажів, призначених для військовослужбовців НАТО в Афганістані. Прем'єр-міністр Юсуф Реза Гелані назвав подію в ніч на суботу біля афганського кордону "обурливою".

НАТО не заперечує своєї відповідальності за інцидент, але вибачатися не поспішає

НАТО не заперечує, що саме альянс, можливо, несе відповідальність за нічний обстріл пакистанського посту. Як розповів офіційний представник альянсу, бригадний генерал Карстен Якобсен, минулої ночі неподалік від прикордонного блокпоста знаходилися сили НАТО і афганської армії.

За словами генерала Якобсена, "розвинулася тактична ситуація", яка вимагала підтримки з повітря. "Є велика ймовірність того, що саме наш обстріл і привів до жертв", - сказав представник НАТО. Командування військами НАТО в Афганістані заявило про початок розслідування і висловило співчуття сім'ям загиблих.

Дізнавшись про обстріл блокпоста, пакистанська влада прийшла в лють. Вони наполягають на тому, що в момент обстрілу в цьому районі не було ніяких бойових дій. "Цей напад НАТО на наш блокпост буде мати найсерйозніші наслідки. Вони без всякої причини вбили наших солдат, поки ті спали", - заявив один з вищих чинів пакистанської армії агентству Reuters.

У свою чергу, командувач угрупуванням НАТО в Афганістані генерал Джон Аллен випустив заяву, в якій висловив "найщиріші та сердечні співчуття рідним і близьким загиблих або поранених членів пакистанських сил безпеки". Генерал Аллен також підкреслив, що він особисто стежить за розслідуванням події і "доможеться встановлення фактів".

Це вже не перший подібний інцидент в прикордонних районах Пакистану, де, за деякими даними, ховається до 5000 бойовиків руху Талібан. Торік, після того як двоє пакистанських солдатів загинули при обстрілі з американського вертольота, Пакистан також тимчасово закрив кордони для транзиту вантажів, призначених для контингенту НАТО в Афганістані.

У жовтні цього року командувач пакистанською армією Ашфак Кайані застеріг США від проведення військових операцій в Північному Вазірістані. Він заявив, що Сполученим Штатам слід було б зосередитися на стабілізації обстановки в самому Афганістані, замість того щоб підштовхувати Пакистан до конфлікту з угрупуваннями, що зміцнилися поблизу афганського кордону.

Зазначимо, напруження у відносинах між Ісламабадом і Вашингтоном посилилось після рейду американських спецназівців, які знищили 2 травня цього року в пакистанському Абботабаді ватажка "Аль-Каїди" Усаму бін Ладена.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1079 | Додав: nowyny | Теги: США, Пакистан, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]