Чт, 2024-03-28, 13:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
Перший у світі Музей домашньої ікони з'явився на Житомирщині
Інші останні Культурні новини

На Житомирщині в місті Радомишль почав діяти унікальний історико-культурний комплекс з єдиним у світі Музеєм української домашньої ікони. Про це повідомила ініціатор створення комплексу меценат і лікар Ольга Богомолець.

Як передає Радіо "Свобода", за останні 15 років вона зібрала ікони народних та професійних іконописців з усієї України, багатометрові домашні іконостаси, гуцульські складні і козацькі ковчеги, подорожні образи, ікони, вирізані з дерева, відлиті з металу, написані на склі.

"Я маю особливі почуття до цього замку-музею. Насправді для мене це не музей, це притулок для "ікон-сиріт". Більшість з цих ікон були запущені, їх викинули на "барахолку". Фахівцям доводилося консервувати, реставрувати і тільки зараз вони нарешті отримали будинок", - зазначила Богомолець.

Історико-культурний комплекс розташований на території, де ще в 1612 році архімандритом Києво-Печерської лаври - Єлисеєм Плетенецьким засновано Радомишльську "папірню" - першу в Центральній Україні фабрику з виготовлення паперу.

Реставраційні роботи над відновленням будівлі тривали більше чотирьох років. Зараз "Замок Радомишль" є величним архітектурним спорудженням загальною площею 2500 квадратних метрів. Для відновлення справжньої архітектоніки проведено дослідні роботи, а всі необхідні для реставрації елементи відтворювалися вручну за старовинними методами.

У замку відтворені інтер'єри XVII століття, а сама споруда вражає тим, що побудована без рукотворного фундаменту і розташована на скелі, яка на кілометри сягає вглиб землі й оточена водою. У комплексі, крім музею, функціонують виставкові зали та концертний зал. Замок оточує ландшафтний парк, що складається з кількох островів, з'єднаних між собою кам'яними мостами.

Нагадаємо, в серпні у Києві відкрився Музей української вишивки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1291 | Додав: nowyny | Теги: Музей домашньої ікони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]