Пт, 2024-03-29, 13:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:39
Повернення "чорних вдів" - погана прикмета для Сочі - InoPressa
Інші останні Новини російської федерації
Вибух у переповненому автобусі у Волгограді в понеділок імовірно влаштувала ісламістка Наїда Асіялова. ЗМІ повідомляють про мінімум 6 загиблих і 32 поранених. Повертаються кавказькі "чорні вдови", "шахідки", жінки-камікадзе, й це не віщує нічого доброго Олімпіаді-2014, яку лідер чеченських терористів Умаров наказав залити кров'ю.

Теракт у Волгограді, в результаті якого загинули шестеро людей і постраждали ще 32 особи, слід розглядати як загрозу зимовим Олімпійським іграм у Сочі, пише Юлія Смирнова в Die Welt. Раніше лідер бойовиків Північного Кавказу Доку Умаров, що бореться за створення незалежної північнокавказького емірату, закликав будь-якою ціною зірвати Олімпіаду в Сочі і зняв заборону на проведення терористичних актів на всій території Росії.

Вибуховий пристрій був приведений в дію 30-річною уродженкою Дагестану Наїдою Асіяловою, дружиною одного з учасників незаконного збройного бандформування, 21-річного Дмітрія Соколова. За оперативними даними, молоді люди познайомилися під час навчання в Москві, після чого Соколов переїхав до Дагестану, прийняв іслам і мусульманське ім'я Абдулжабар . У середовищі терористів Соколов, що закінчив курси вибухової справи, був відомий під кличкою Жираф . Є версія, що саме Соколов виготовив вибухові пристрої для теракту в Волгограді. Наїда Асіялова була важко хвора і постійно вживала знеболювальні засоби, додає журналістка.

Як зазначає Смирнова, теракти, вчинені "чорними вдовами" , не така вже й рідкість у Росії: шахідки брали участь у теракті на Дубровці, влаштуванні вибухів у московському метро в 2004 і 2010 роках, низці терактів на Північному Кавказі.

Ймовірно, ісламістська терористка-смертниця підірвала себе в понеділок у переповненому автобусі у Волгограді, повідомляє The Wall Street Journal . Напад став одним з найбільш смертоносних терактів за межами Північнкавказького регіону за останні два роки, й це посилило страхи з приводу безпеки зимових Олімпійських ігор, що мають відбутися у лютому у Сочі.

Самопроголошений лідер бойовиків Доку Умаров закликав своїх послідовників докласти "максимум зусил", аби зірвати Олімпіаду в Сочі, яка, за його словами, пройде на "кістках багатьох мусульман". "У відповідь було посилено тиск на російські силові служби з вимогою "закрутити гайки" напередодні спортивного заходу світового масштабу, - дія, з приводу якої думки розділилися: відверне це теракти чи ще більше роздратує радикалів на сусідньому Північному Кавказі" , - пишуть кореспонденти.

Директор ФСБ Олександр Бортніков відзначив нещодавні успіхи російської боротьби з тероризмом на зустрічі Національного антитерористичного комітету 8 жовтня. За його словами, на той момент в Росії в 2013 році було зафіксовано 144 теракти, порівняно з 270 за той же період в 2012-му. Бортніков повідомив, що більшість терактів у цьому році - близько 120 - відбулося в Дагестані.

Також глава ФСБ інформував, що російські силові служби провели 15 антитерористичних навчань від 2012 року, зокрема сім - у районі Сочі. Ще одні масштабні навчання в околицях Сочі намічені на листопад, повідомляється в статті.

"Повертаються кавказькі чорні вдови, "шахідки", жінки-камікадзе, - пише Фабріціо Драгосей в газеті Corriere della Sera. - Це не віщує нічого доброго Олімпіаді в Сочі, яку лідер чеченських терористів жадає залити кров'ю. Наїді Асіяловой було 30 років, можливо, вона була смертельно хвора. Вчора вона увійшла в автобус у Волгограді й підірвала себе у натовпі пасажирів, більшість із яких були студентами".

"Відновилася кампанія, яку так званий емір Кавказу веде проти російського населення, аби внести жах війни, як він каже, у кожен дім. Два роки тому був теракт у московському аеропорту Домодєдово, тоді загинули 37 людей, 180 отримали поранення, - нагадує журналіст. - Коли почалися маніфестації проти Путіна, Умаров оголосив односторонній мораторій, аби зрозуміти, чим закінчаться російські політичні виступи. Цього року, з наближенням Олімпійських ігор на Кавказі, в безпосередній близькості від Чечні, Дагестану, Інгушетії й Кабардино-Балкарії, Умаров оголосив про повернення до терористичної тактики".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, чорних вдів, прикмета для Сочі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]