Сб, 2024-04-20, 10:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:33
Позиції KFOR атакували косовські серби
Інші останні Новини Європейського Союзу

На півночі Косова у середу, 23 листопада пізно ввечері сталися сутички між військовослужбовцями Міжнародних сил безпеки в Косові (KFOR) та групою місцевих сербів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Останні намагалися перешкодити солдатам НАТО демонтувати барикади, зведені раніше сербами в районі контрольно-пропускного пункту "Ярина" на кордоні Косова та Сербії.

Серби кілька разів намагалися прорватися до КПП, але були розігнані миротворцями, які, як і в попередніх сутичках, застосували сльозогінний газ.

Повідомляється, що в нинішньому конфлікті взяли участь сотні сербів.

Крім того, в місті Митровиця пізно вночі було чутно стрілянину, хоч і незрозуміло, хто стріляв. Повідомлень про постраждалих не надходило.

Нагадаємо, що албанська влада Косова 17 лютого 2008 року в односторонньому порядку за підтримки США і низки країн Євросоюзу проголосили незалежність від Сербії.

Сербія, як і Росія, не визнає самопроголошеної держави. Косовські серби виступають категорично проти албанської влади у Приштині. Сербська громада зараз становить 5-10% двохмільйонного населення Косова.

В останні місяці ситуація в регіоні загострилася. Серби встановили загородження на основних дорогах, перекривши рух по них, після того як приштинська влада 16 вересня розставила своїх митників і прикордонників на КПП у Ярині й Брняку на адміністративному кордоні Косова і Сербії.

Солдати військової місії під командуванням НАТО (KFOR) робили спроби розібрати барикади, встановлені косовськими сербами. Для розгону незгодних іноді використовувався сльозогінний газ.

Серби, які проживають на півночі Косова, мають намір оголосити незалежність від цієї самопроголошеної держави. Вони вже схвалили відповідну декларацію.

Сили KFOR під командуванням НАТО діють у Косові з літа 1999 року відповідно до резолюції №1244 Ради Безпеки ООН і Куманівської військово-технічної угоди.

Міжнародний військовий контингент було введено у Косово після 78-денних бомбардувань Сербії країнами НАТО.

Північноатлантичний альянс втрутився в косовський збройний конфлікт 1998-1999 років на боці місцевих албанців (90-95% населення), які домагалися незалежності. На сили KFOR були покладені завдання, зокрема, щодо запобігання поновлення бойових дій і підтримки безпеки в Косові.

В середині листопада більш як 20 тисяч косовських сербів попросили надати їм російське громадянство. Проте вони не мають на меті переселитися до Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1178 | Додав: adminA | Теги: Косово | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]