Сб, 2024-04-20, 04:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:00
Президент реформує суд, щоб українці не ходили скаржитися Європі
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Янукович обіцяє до кінця поточного тижня підписати закон про вдосконалення системи судочинства. Цим законом передбачається збільшення кількості суддів Верховного суду з 20 до 48, повідомляє "Інтерфакс-Україну".

"Прийнято черговий закон про вдосконалення системи судочинства. Швидше за все, до кінця тижня я його підпишу. Він істотно розширить функції Верховного суду України", - сказав голова держави, представляючи у вівторок у Києві новопризначеного главу МВС Віталія Захарченка особовому складу міністерства.

Також він повідомив, що має намір виправити ситуацію масового звернення громадян України до Європейського суду з прав людини.

"Сьогодні є великий недолік в тому, що люди пішли в Європейський суд з прав людини. Недолік чому? Недолік тому, що українська судова система не бере на себе ці справи", - сказав Янукович.

Нагадаємо, що 7 липня Верховна Рада cхвалила Закон "Про судоустрій і статус суддів". За відповідне рішення проголосували 260 депутатів із 264 присутніх в залі. Фракції БЮТ і НУ-НС залишили зал засідань Верховної Ради.

На початку березня 2010 року Янукович ініціював створення робочої групи для швидкого та ефективного проведення судової реформи. Він зустрівся з головами Конституційного суду Андрієм Стрижаком, Верховного суду Василем Онопенком та Вищого господарського суду Сергієм Демченком. Проте, ходили чутки, що Верховний суд України вже давно підготував законопроекти, спрямовані на поліпшення української системи судочинства, але вони блокуються на рівні парламенту.

13 травня 2010 року Верховна Рада ухвалила закон №2181, який забороняє судам зупиняти акти Верховної Ради, президента України і Вищої ради юстиції. За відповідний законопроект у другому читанні проголосували 260 депутатів.

Українські ЗМІ стверджують, що ухвалення цього закону вже ставить кожного суддю України в залежність від волі президента.

3 червня 2010 року Верховна Рада схвалила в першому читанні внесений президентом Віктором Януковичем законопроект "Про судоустрій і статус суддів".

Цей документ передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду, обмеження його функцій, ліквідацію військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.

БЮТ вважає, що судова реформа команди Януковича заводить корупцію в судовій системі під державний "дах", роблячи суди залежними.

У свою чергу міністр юстиції Олександр Лавринович заявляв, що під час розробки законопроекту були враховані всі поради європейських експертів, зокрема Венеціанської комісії.

Кармазін вважає, що перевірка Судової палати Верховного суду є одним з методів тиску на суддів

Перевірка Судової палати Верховного суду Вищою радою юстиції є одним з методів тиску на суддів. Таку думку висловив депутат-"нунсівець", перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін, пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

"Спочатку Окружний адмінсуд забороняє проводити пленум Верховного суду, потім затягується час, а тепер певному числу суддів пояснили, що у них є вибір - або вони голосують правильно, або буде поставлено питання про їхнє звільнення", - зазначив він.

Кармазін припустив, що для обрання "потрібного Адміністрації президента голови Верховного суду" не вистачає голосів, у зв'язку з чим відбувається посилення методів тиску на суддів.

У свою чергу член Вищої ради юстиції, "регіонал" Сергій Ківалов вважає, що це може бути простим збігом обставин.

"Можливо, це просто збіг обставин. Але якщо суддя припустився помилки і не реагує, не виправляє її, він повинен понести відповідальність аж до звільнення", - підкреслив Ківалов.

Тим часом виконувач обов’язків голови Верховного суду Анатолій Ярема не має інформації про те, у яких саме справах ВРЮ здійснює перевірку, а також хто конкретно із суддів брав участь у розгляді цих справ.

"Щось конкретне щодо цієї ситуації можна буде сказати тільки після того, як Верховний суд отримає результати перевірки", - цитують Ярему в прес-службі ВСУ.

Свою версію причин початку перевірок щодо суддів Кримінальної палати висунули в партії "Батьківщина". Там упевнені, що на суддів чиниться тиск, і пов'язаний він з припиненням провадження стосовно лідера партії Юлії Тимошенко.

"Новий репресивний орган - Вища рада юстиції - планує покарати за начебто неправильні рішення не одного суддю, не двох і навіть не трьох, а цілу палату. Покарання за колегіальні рішення - це нове слово в юридичній практиці", - йдеться в заяві партії.

Як відомо, Вища рада юстиції порушила справу стосовно суддів Судової палати в кримінальних справах Верховного суду України за нібито порушення суддівської присяги.

Повідомляючи про перевірку, заступник генпрокурора Михайло Гаврилюк підкреслив, що "це в жодному разі не пов'язано з ротацією у Верховному суді".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1123 | Додав: nowyny | Теги: скаржитися Європі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]