Пт, 2024-03-29, 10:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
Проти перевірок СБУ у Генштабі протестують
Інші останні Кримінальні новини
ЗМІ стали відомі подробиці заходів, проведених співробітниками СБУ в кабінетах вищих посадових осіб Генерального штабу Збройних сил. Їхнім наслідком стало позбавлення першого заступника начальника Генштабу адмірала Ігоря Кабаненка доступу до державної таємниці, яке в подальшому може загрожувати йому звільненням у зв'язку зі службовою невідповідністю. Пан Кабаненко не згоден з цими санкціями і вважає, що перевірки були проведені з грубими процедурними порушеннями. У СБУ підтверджують факт перевірок, але від будь-яких коментарів відмовляються, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Днями стало відомо про масштабні перевірки режиму секретності, які співробітники СБУ провели в Генштабі Збройних сил. За підсумками цих перевірок у кількох високопосадовців Генштабу нібито були виявлені копії секретних документів. У зв'язку з цією справою називалися імена першого заступника начальника Генштабу адмірала Ігоря Кабаненка, заступника начальника Генштабу генерал-лейтенанта Юрія Думанського та начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу генерал-лейтенанта Володимира Аскарова.

"Я підтверджую, що мене справді позбавили доступу до державної таємниці", - заявив Ігор Кабаненко, який з 18 жовтня перебуває на лікарняному. Офіційно в Міністерстві оборони нинішню ситуацію не коментують. Однак неофіційно кілька джерел у військовому відомстві та Генштабі розповіли подробиці подій.

Як повідомив один зі співрозмовників, працівники СБУ прибули в Генеральний штаб 23 вересня і спочатку вирушили до начальника Генштабу генерал-полковника Володимира Замани, який не прийняв їх, пославшись на зайнятість. Дотримуючись субординації, співробітники СБУ звернулися до першого заступника начальника Ігоря Кабаненка, сказавши, що їм необхідно провести "тематичну перевірку деяких підрозділів Генштабу". Отримавши дозвіл, кілька працівників залишилися в кабінеті пана Кабаненка і почали детальну перевірку наявної там документації, яка тривала не менше десяти годин.

За словами іншого джерела, перевіряльники не назвали причини перевірки. Оскільки кабінет першого заступника начальника Генерального штабу є приміщенням, повністю пристосованим для роботи з документами з будь-яким ступенем секретності, будь-яких порушень режиму знайдено не було. Разом з тим працівники СБУ вилучили кілька документів.

"Вони виглядали як довідки та матеріали про поточні справи Генштабу і не мали ні підпису, ні печатки, ні відповідного грифа" , - пояснив співрозмовник. Незважаючи на це, співробітники СБУ заявили, що в знайдених матеріалах міститься секретна інформація, про що склали відповідний акт і залишили офіс Генштабу. При цьому, зазначає співрозмовник, перевіряльники не мали повноважень визначати наявність державної таємниці в тих чи тих матеріалах, а після завершення перевірки зобов'язані були ознайомити з актом Ігоря Кабаненка, для того щоб він міг написати там свої заперечення. Проте цієї процедури не дотрималися.

У прес-службі СБУ підтвердили факт перевірки дотримання режиму секретності в Генеральному штабі. "Це був у будь-якому разі не обшук, тому що обшук - це процесуальний захід в рамках кримінального провадження. Але офіційних даних з приводу результатів, а тим більше наслідків цих перевірок у нас поки що немає", - заявили в прес-службі.

У Генштабі стверджують, що позбавлення допуску є дуже серйозним покаранням, яке вимагає зміщення з посади, а можливо, і звільнення, зокрема і за службовою невідповідністю. Останній пункт практично позбавляє пана Кабаненка можливості обіймати державні посади.

Ігор Кабаненко вважає, що застосовані проти нього санкції є незаконними. "Переконаний, що всі матеріали проти мене сфабриковані. Сподіваюся, що логіка і справедливість візьмуть гору, тому що я ніколи не порушував закон. Вважаю себе людиною, яка все своє життя присвятила служінню державі", - заявив адмірал.

Джерела в Міноборони і в Генштабі вважають, що причини події пояснюються ситуацією всередині самого відомства. На їхню думку, деякі генерали не згодні з початою реформою Збройних сил, що передбачає перехід на професійний принцип комплектування, і бажають посісти місця своїх керівників.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 899 | Додав: adminA | Теги: перевірок СБУ, Генштабі протестують | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]