Сб, 2024-04-20, 04:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
Провал асоціації України анулює шанси Молдови та Грузії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Непідписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС не лише поховає Східне партнерство, а і призведе до інших негативних наслідків, вважають європейські експерти, які спеціалізуються на країнах Східного партнерства, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, директор дослідницьких студій Брюссельської школи Гентського міжнародного університету (Бельгія), доктор Том Казір (Tom Casier) запропонував кілька варіантів розвитку подій.

"У разі непідписання сценарій розвитку подій буде таким, що Вільнюський саміт замість того, щоб стати святкуванням досягнень більш ніж половини десятиліття існування Східного партнерства, перетвориться на його похорон. Угода про асоціацію має стати найбільшим успіхом, і, можливо, єдиним значним у зв’язку із ситуацією з Вірменією, неоднозначністю ситуації з Грузією, політичною нестабільністю в Молдові. Без України вкрай складно бачити будь-яке майбутнє Східного партнерства взагалі", - вважає він.

Казір переконаний, що для ЄС це буде "провалом його міжнародної регіональної політики загалом і ударом по міжнародній ролі, в якій він себе бачить".

"Це не те, що ЄС може собі дозволити в ситуації з Північною Африкою. Провал спроби з'єднати Україну тісніше з ЄС спонукає Брюссель фундаментально переосмислити свій підхід до сусідів", - вважає він.

Іншим можливим сценарієм європейський експерт назвав перенесення підписання угоди на пізніший термін. "Україну попросять виконати умови, й день підписання може бути відкладений на пізнішу дату", - вважає Казір.

Водночас він висловив думку, що "цей сценарій малоймовірний".

"Більше ніж будь-коли ЄС відчуває, що не повинен втратити момент, зокрема, в контексті збільшення тиску з боку Росії. Брюссель також буде більше ніж щасливий поплескати себе по плечу за остаточну асоціацію України", - пояснив свою думку представник Гентського університету.

Іншим сценарієм він назвав "часткове підписання угоди", коли "деякі частини документа набудуть чинності на пізнішому терміні, що зробить залежним подальше дотримання або зв'язок ратифікації з певними умовами". "Цей сценарій політично не схвалюватимуть обидві сторони", - додав Казір.

Експерт Європейського політичного центру Аманда Пол (Amanda Paul) також вважає, що якщо Угоду про асоціацію не буде підписано, для ЄС "це стане провалом політики Східного партнерства, неспроможністю досягти мети щодо гарантування безпеки, стабільності та процвітання в цьому сусідньому регіоні".

"ЄС, який не матиме змоги мати справу зі своїми власними сусідами, втратить довіру. І не забуваймо, що це буде великим ударом для маленьких Молдови та Грузії, для яких серйозна співпраця України з ЄС потрібна для свого власного прогресу. Без України Молдові буде набагато важче протистояти тиску Москви", - пояснила вона.

Говорячи про можливі наслідки для України в разі непідписання угоди, експерт Європейського політичного центру припустила, що це, найімовірніше, призведе до серйозного внутрішнього конфлікту.

"Опозиція, найімовірніше, закличе громадян на вуличні протести проти уряду й вимагатиме проведення дострокових виборів. Вбачається картина політичних потрясінь і нестабільності в країні. Це ще більше вдарить по економіці. Україні потрібна асоціація з ЄС для об'єднання країни, цей проект має вирішальне значення для українського суспільства", - переконана вона.

Водночас Пол переконана, що "для Росії це буде хорошою новиною".

"Росія намагатиметься отримати вигоду, хоча це буде нелегко: Україна - не Бєларусь, і тому Росія, найімовірніше, не буде здатна проковтнути Київ, оскільки Україна далі чинитиме чинити опір вступу до Митного союзу або робитиме кроки для того, щоб бути економічно або політично ближче до Росії", - вважає вона.

Директор Брюссельського офісу німецького фонду Ганса Зайделя (Hans Seidel Stiftung) Крістіан Форстнер (Christian Forstner) також підтримує думку про те, що якщо угоду не буде підписано, політика Східного партнерства ЄС "зазнає поразки". "Це - однозначно, оскільки головний пункт цього напряму зовнішньої політики ЄС - Україна. ЄС доведеться визнати, що Східне партнерство потрібно переосмислити", - пояснив він.

Крім того, Форстнер припустив у такому разі охолодження відносин Києва та Брюсселя. "Відносини не будуть заморожені, але охолодження буде. Не можна через одну людину (екс-прем'єр України Юлія Тимошенко - ред.) піддавати ризику відносини з цілою країною", - переконаний експерт.

Крім того, Форстнер висловив жаль у зв’язку з тим, що Москва розглядає зближення Києва і Брюсселя в негативному аспекті. "На жаль, ми бачимо протистояння між ЄС і Росією. У Москві вважають, що зближення України з ЄС суперечить хорошим відносинам, розцінюючи цю угоду як "або з нами, або проти нас". А ЄС вважає цілком протилежно", - змалював він ситуацію.

Виконавчий директор Європейського центру для сучасної України Іна Кірш (Ina Kirsh) також переконана в тому, що непідписання означатиме "кінець для Східного партнерства та відмову від амбіцій європейської інтеграції з обох сторін. Якщо ЄС провалить українську інтеграцію, це не стане позитивним прикладом успішної політики щодо сусідів і зовнішньої політики загалом".

"Для ЄС непідписання означає, що вони не досягли своєї мети "бути домом для всіх європейських країн". Також буде неможливо розвивати далі єдиний ринок. У довгостроковій перспективі це означає, що між ЄС і сусідніми країнами на Сході будуватимуться нові економічні, політичні й гуманітарні бар'єри. В середній і довгостроковій перспективі це може розвинутися в загрозу для миру та стабільності на кордонах, і не лише східних", - вважає європейський експерт.

Говорячи про наслідки такого розвитку подій для відносин Україна-ЄС, Кірш висловила думку, що це призведе до того, що "велика мета політичної асоціації та економічної інтеграції нестримно закінчиться, і мають бути знайдені нові форми співпраці, щоб підтримувати хороші добросусідські відносини".

"Для України непідписання угоди означатиме відмову від амбіцій стати рівноправним партнером для держав-членів ЄС. Це також означатиме здатися російському тиску з деякими короткостроковими економічними перевагами, але без перспективи економічної інтеграції з ЄС, що, у свою чергу, призведе до стримування модернізації політичних і економічних структур".

Говорячи про російське бачення такого сценарію подій, європейський експерт припустила, що для Москви непідписання Угоди про асоціацію "буде відчуттям перемоги над ЄС у короткостроковій перспективі".

"У довгостроковій перспективі, проте, це означатиме втрачений шанс для розвитку - на основі українського досвіду й можливостей - спільного простору для вільної торгівлі й економічного розвитку від Лісабона до Владивостока", - додала вона.

Крім того, Кірш вважає, що непідписання угоди призведе до негативних наслідків для України.

"Політична еліта, відповідальна за проведення України в європейському напрямі, негайно втратить політичний вплив, і контроль над країною отримають бізнес-еліти, які керуватимуться особистими інтересами, незважаючи на інтереси країни та її населення", - прогнозує європейський експерт.

Зазначимо, Європейський Союз розраховує, що саміт Східного партнерства в листопаді у Вільнюсі стане "самітом досягнень". Про це заявив комісар Європейської комісії Штефан Фюле під час міжнародної конференції "На шляху до Східного партнерства".

Більшість країн-членів ЄС вважають довгострокові стратегічні стосунки з Україною важливішими за "питання Тимошенко". Таку думку висловив екс-єврокомісар Ґюнтер Фергойґен.

Україна фактично виконала всю роботу, заплановану до саміту Східного партнерства в листопаді у Вільнюсі. Про це сказав президент України Віктор Янукович.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: Провал асоціації України, шанси Молдови та Грузії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]