Вт, 2024-04-23, 17:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:36
Росія знизить ціну газу до 230 дол за приватизацію підприємств
Інші останні Економічні новини

Москва і Київ завершили газові переговори, погодивши нову вартість російського газу для України. Про це повідомило джерело видання "Экономические известия" в Адміністрації президента, не уточнивши при цьому, коли відбудеться підписання домовленостей.

"Орієнтовно, кінець листопада - початок грудня. Зараз на рівні урядів, компаній "Нафтогаз України" і "Газпром" триває узгодження технічних деталей з оформлення нових домовленостей. Коли все буде готово, буде визначено дату зустрічі президентів України і Росії, які і завізують документи", - зазначив співрозмовник видання.

Серед деталей нових умов газового співробітництва він виділив: вартість газу на рівні 220-230 доларів за 1 тис куб м (обговорюваний діапазон цін на переговорах був 150-270 доларів за 1 тис куб м); оплата газових поставок і можливість кредитування в рублях.

Крім того, за словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їхньої участі в приватизації підприємств в Україні.

На думку експертів, нові умови постачання газу в Україну будуть ґрунтуватися не тільки на економічних розрахунках, а й на політичних гарантіях обох сторін. Зокрема, в питанні про приватизацію перспективних стратегічних активів, яку має намір здійснити Кабмін Миколи Азарова, - енергогенерувальних і регіональних газопостачальних компаній (облгазів).

А питання про тристоронній консорціум з участю Росії і Брюсселя для модернізації та управління українською газотранспортною системою експерти зараховують до розряду геополітичних, адже воно впливає на стабільність газових поставок у міждержавному масштабі і повинне враховувати інтереси постачальника (Росії), транзитера (України) і споживачів у країнах ЄС.

Прем'єр Микола Азаров 26 вересня повідомив, що Київ переконав Москву переглянути невигідні для України контракти на постачання російського газу, підписані в 2009 році. Він повідомив також, що країни домовилися про створення тристороннього консорціуму за участю Євросоюзу, що уможливить зменшення ціни на газ для України до 190-210 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Нагадаємо, Україна безуспішно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1162 | Додав: nowyny | Теги: Нафтогаз Україна, газпром | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]