Чт, 2024-04-25, 17:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:02
Саміт на Балі організовано професійно, головна зірка - Сі Цзіньпін - InoPressa
Інші останні Новини світу
Відсутність на саміті АТЕС Обами поставила в центр уваги голову КНР, який заявив: "Азіатсько-Тихоокеанський регіон не зможе процвітати без Китаю". Пекін підтверджує справами, відкриваючи в Індонезії банк з бюджетом 50 млрд доларів. Журналісти в захваті від прийому на Балі: Санкт-Петербург не вразив їх "виступами рок-групи в їдальні" і очікуванням порома в темряві на балтійському березі.

Ніколи ще незрима присутність Барака Обами, який не приїхав на саміт АТЕС в Індонезії, не була аж так відчутна, ділиться кореспондент Le Figaro Арно Родьє. Бюджетна криза у Вашингтоні і привид неминучого дефолту були на вустах у всіх учасників заходу, який розпочався на Балі в понеділок.

"Якщо тупикова ситуація затягнеться, це може позначитися і на економіках Східної Азії", - попередив представник Світового банку в регіоні. СБ переглянув у бік зниження прогнози економічного зростання країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, повідомляє видання. Іншою несподіванкою стали побоювання учасників саміту щодо повернення до політики протекціонізму.

Держсекретар США Джон Керрі, делегований на саміт замість Обами, запевнив присутніх, що глава Білого дому, як і раніше, сповнений рішучості переорієнтувати зовнішню політику США на Азію, а "шатдаун" Вашингтона незабаром скінчиться і буде забутий", йдеться в статті.

Однак головною зіркою саміту став голова КНР Сі Цзіньпін. "Китай не може розвиватися ізольовано від Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а країни регіону не можуть процвітати без Китаю", - сказав лідер Піднебесної.

"Відсутність Обами зробила Китай панівною силою на саміті АТЕС", - визнає The New York Times. Сі Цзіньпін виступив з програмною промовою, яка була присвячена темі економічної реорганізації Китаю і важливості партнерства Азіатсько-Тихоокеанського регіону для цієї країни, передають автори статті. Обаму не було згадано.

Тим часом Обама збирався використовувати силу особистого переконання, щоб стимулювати переговори про транстихоокеанське партнерство - торговельний блок, очолюваний США, до якого не входить Китай. Окрім того, адміністрація сподівалася, що Південна Корея оголосить на саміті про готовність Сеула вступити в переговори, однак очікування не виправдалися. "Прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Разак також підірвав надії на торговельну угоду", - зазначає газета.

Відсутність Обами завдало особливої шкоди американським інтересам в Індонезії, чию все сильнішу економіку стимулює сильна китайська присутність, продовжують журналісти з посиланням на експерта. Сі Цзіньпін відвідав Індонезію минулого тижня й оголосив, що Китай відкриє банк з бюджетом 50 млрд доларів для обслуговування цього регіону.

"Індонезійські гіганти бізнесу китайського походження тяжіють до Китаю", - вказує Джон Куртц, представник компанії з управлінського консалтингу ATKearney. "Вважається, що "м'яка сила" в більшості випадків програє твердій валюті", - пояснив він.

Саміт АТЕС в Індонезії вигідно відрізнявся від міжнародних заходів, проведених у цьому році в Росії і Великобританії, вважає Мауріціо Молінарі, кореспондент La Stampa.

"Маски драконів, старовинна музика, караоке та ідеальна організація", - пише автор статті.

"Точно дотримуватися автобусний розклад, привітні індонезійські стюардеси на кожному рейсі - британські організатори повинні збліднути від заздрощів: учасники саміту в Північній Ірландії і журналісти були змушені нудитися в очікуванні автобусів. А в Санкт-Петербурзі, - згадує кореспондент, - для переміщення учасників використовувалися пороми, і їх не тільки доводилося чекати на березі Балтійського моря - в нічний час охоплював страх, що пором взагалі не прийде".

"На Балі панував фольклор: яванські ремісники демонстрували древнє мистецтво створення масок драконів , молоді музиканти безперервно награвали стародавні мотиви на традиційних інструментах. Гордість за спадщину Тихоокеанського регіону вражала , - свідчить журналіст. - На саміті в Санкт-Петербурзі, місті царів, все обмежилося костюмами моряків і галасливими і нетривалими виступами рок-групи в їдальні".

"Ахіллесовою п'ятою індонезійців, утім, виявився апарат безпеки - впадав у вічі і був малоефективний", - зауважує кореспондент.

Також на цю тему:

Росія і США просувають ідею конференції щодо Сирії (The Wall Street Journal)

Тертя з сусідами применшують успіхи Сіндзо Абе на дипломатичній арені (The Wall Street Journal)

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 935 | Додав: adminA | Теги: саміт, головна зірка, Сі Цзіньпін, балі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]