Пт, 2024-04-26, 11:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:42
Сьогодні в Україні 78-ті роковини пам'яті жертв Голодомору
Інші останні Офіційні новини

Сьогодні, 26 листопада, Україна, а з нею і весь світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років, жертвами якого стали мільйони українців.

Найбільшим жахіттям Голодомору є те, що це була цілеспрямована акція знищення українців з особистої команди Йосипа Сталіна. Пройшло більше 70 років, однак всі пазли страшної картини досі не складені. Хоча багато хто не визнає Голодомор геноцидом українського народу, очевидно одне - голод був штучним.

Дійсно, врожай у ті роки був нижчим за попередні. Однак без "допомоги" згори голод не став би голодомором. Під гаслом виконання плану заготівель і боротьби з куркульством у селян, які були кістяком української нації, забирали все вирощене - хоч на колгоспній землі, хоч на своїх городах.

Чим далі, тим гірше – у людей почали забирати навіть гнилі овочі, перекопувати городи і видирати хліб у малюків в колисках. Тих, хто намагався втекти зі смертельної пастки, ловили.

Комусь вдавалось повернутись додому, когось розстрілювали. Потім і кулі перестали витрачати: прости скидали безсилих і виснажених від голоду людей з вантажних вагонів у яри - помирати.

У самих селах було ще страшніше. Там стояла гробова тиша, бо всіх тварин поїли. Люди від голоду і смертей втрачали розум. Матері ховали своїх дітей – вони могли стати чиїмось обідом. Спочатку людей ховали, але потім на це не було ні сил, ні місця, а потім просто нікому – тож померлі так і лежали по вулицях.

І це в той час, коли ешелони із золотим зерном відправлялися геть з України, а західна преса на весь світ сурмила про голодні жахи в українських селах.

Найбільше українців від голоду загинули у Київській та Харківській областях, у Вінницькій, Чернігівській та Одеській областях, Молдові.

За підсумками судової справи за фактом Голодомору було встановлено, що кількість людських втрат від Голодомору 1932-1933 років складає 3 мільйони 941 тисяча осіб.

Втрати українців в частині ненароджених, що за даними слідства СБУ становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб, судом не встановлювалися.

Зранку, о 10 годині президент України Віктор Янукович візьме участь у церемонії вшанування пам'яті жертв голодоморів - в Національному музеї "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні", повідомляє прес-служба глави держави.

Через 45 хвилин Янукович вже буде вшановувати пам'ять жертв тоталітаризму і відкриє наріжний камінь на місці спорудження Меморіалу пам'яті жертв репресій 1936-1941років у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили".

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. організовує cкорбну ходу від метро "Арсенальна" до "Меморіалу пам'яті жертв голодоморів", присвячену пам'яті загиблих дітей.

Учасники ходи пронесуть 500 свічок з чорними стрічками, на яких написані імена дітей, померлих від голоду - від 6-місячних немовлят до 17-річних юнаків. Свічки пронесуть незапаленими як символ непрожитого життя. У цій ході планує взяти участь і екс-президент Віктор Ющенко.

Також біля меморіалу проведуть панахиду пам'яті жертв голодоморів. Її відправлять представники усіх церков - Української православної церкви Московського патріархату, Української православної церкви Київського патріархату, греко-католики і римо-католики.

О 16.00 –загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля меморіалів Голодомору і на вікнах своїх будинків.

Разом з Україною пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років вшанують у 32 країнах світу. За словами дослідника українського визвольного руху, історика Володимира В'ятровича, такі заходи, зокрема, пройдуть в Австралії, США, Вірменії, Греції, Іспанії, Італії, Канаді, Португалії, Сербії, Хорватії, Чехії та Франції.

За повідомленням Центру дослідження визвольного руху, цьогорічний всеукраїнський громадський меморіальний захід до Дня пам'яті жертв Голодомору буде зокрема присвячено вшануванню пам'яті дітей, вбитих і ненароджених внаслідок трагічних подій 1932-1933 років.

Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій.

13 січня 2010 року Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді в Україні в 1932-1933 роках.

Нагадаємо, відомі громадські діячі, науковці та журналісти звернулися до телеканалів з вимогою зняти усі розважальні програми і фільми в День пам'яті жертв Голодомору 26 листопада.

В результаті голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, загинуло від 3 до 7 млн осіб, або 25-30% всього тодішнього населення України. Крім того, за даними ряду істориків, в Україні були голодомори в 1921-23 і в 1946-47 роках.

У 2007 році ЮНЕСКО вшанувала пам'ять жертв Голодомору, а в 2008 році відповідну заяву також прийняла ПА ОБСЄ. Крім того, Європарламент визнав голодомор злочином проти людяності.

2008 рік був оголошений екс-президентом Віктором Ющенком роком пам'яті жертв Голодомору.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1112 | Додав: adminA | Теги: голодомор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]