Чт, 2024-03-28, 21:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:01
Спад української економіки поглибився. Експерти зневірилися
Інші останні Економічні новини
Шанси на позитивний результат роботи української економіки в 2013 році стрімко знижуються. Статистика вересня засвідчила - спад у ключових галузях лише поглибився. Тепер успішним результатом року буде навіть нульове зростання ВВП, упевнені експерти. Відстрочка реального відновлення економіки не дозволить розраховувати на високі темпи її зростання і наступного року, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За даними Держстату, спад промислового виробництва у вересні становив 5,6% (до аналогічного місяця 2012 року). Це більше, ніж за підсумками серпня (-5,4%). Спад за підсумками дев'яти місяців нинішнього року залишається незмінним вже другий місяць поспіль - на 5,2%.

Спад, що поглиблюється, демонструють ключові галузі української промисловості. Так, скорочення виробництва в харчовій промисловості за минулий місяць посилилося з 8,5% до 12,8%, а в машинобудуванні - з 13,4% до 16,2%. При цьому спад в останній галузі пояснюється погіршенням виробництва не автомобілів (зберігся спад на рівні 19,8%), а устаткування - спад досяг 10,4%.

Що стосується харчової промисловості, то спад пояснюють як поганою погодою, так і забороною на ввезення кондитерської продукції Roshen до Росії.

"Через дощі був перенесений збір врожаю соняшнику та цукрових буряків, що призвело до простою переробних підприємств. Однак цей спад буде компенсовано в жовтні", - пояснив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

Всупереч очікуванням, поглибився спад у металургії - з 2,4% до 5,2%.

"За аналогією з попередніми роками всі чекали пожвавлення світового ринку з вересня. Натомість ціни на сталь знизилися на 2-3%. Радує лиш те, що в жовтні зниження цін завершилося", - пояснив аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка. За його оцінками, нинішня ситуація триватиме щонайменше до кінця поточного року.

При цьому позитивну динаміку показують лише галузі, які незначно впливають на загальний показник. Так, спад у хімічній промисловості зменшився з 25% до 19,7%, а дві галузі - деревообробна та фармацевтична - навіть стали показувати позитивні результати роботи - зростання на 0,8% і 7,5% відповідно.

Негативні результати роботи у вересні демонструвала не тільки промисловість, а й інші сфери економіки. Найбільш різку корекцію відчуло сільське господарство, яке є основним драйвером економіки в нинішньому році.

За місяць кумулятивні темпи зростання в галузі сповільнилися з 13,3% до 3%. Продовжує гальмувати і роздрібна торгівля - її зростання тепер становить лише 9,8%, а спад в будівництві поглибився з 15,1% до 16,2%.

Такі дані знижують зростання ВВП України за підсумками нинішнього року.

Нагадаємо, раніше українські та міжнародні експерти прогнозували, що в III кварталі почнеться одужання української економіки.

Статистичні дані останнього місяця III кварталу показали - ці очікування не збулися.

"Можна погодитися з останніми очікуваннями Світового банку - у поточному році спад економіки може становити від 0,5% до нуля. Найкращим результатом буде нульове зростання", - заявив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

"Можливо, вереснева статистика стала "дзвіночком", що показує, що ризики спаду ВВП стають усе більш ймовірними", - вважає провідний економіст блоку "Фінансові ринки" "Креді Агріколь Банку" Олександр Печерицин. Позитивні прогнози зараз озвучує лише Міжнародний валютний фонд (МВФ) - очікуючи зростання української економіки на 0,4%.

При цьому експерти не бачать передумов для реального відновлення економіки, а значить і для значного зростання ВВП і в 2014 році.

"Наступного року можна чекати лише помірного зростання, здебільшого викликаного лише низькою базою порівняння", - визнає пан Печерицин.

І МВФ, і Світовий банк очікують за підсумками наступного року зростання української економіки на 1,5%. Лише екстрене впровадження реформ дозволить прискорити ці темпи до 2%, впевнені у Світовому банку.

Нагадаємо, раніше Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки України за підсумками 2013 року до 0% з раніше прогнозованого показника в 1%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: експерти, Спад української економіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]