Сб, 2024-04-20, 02:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:12
Спецназівці розкрили правду про вбивство бін Ладена: все було інакше
Інші останні Новини світу

Через півроку після секретної операції США в Пакистані, в ході якої був убитий ватажок "Аль-Каїди" Усама бін Ладен, вперше стала відома версія безпосередніх учасників - бійців елітного спецпідрозділу "морські котики". Вона суперечить офіційній версії політиків, яка викликала у спецназівців обурення.

Перш за все, вони незадоволені тим, що їх виставили холоднокровними вбивцями. Шок, за їх визнанням, також викликало те, що президент Барак Обама у той же вечір оголосив світу про смерть бін Ладена, "тим самим зробивши марною більшу частину захопленої інформації", передає InoPressa.

Більше того, роль президента у даній ситуації виявилася досить роздута, пише The Daily Mail. Буквально за 20 хвилин до початку штурму Обама був зайнятий тим, що грав у гольф, і лише потім повернувся в Білий дім, звідки потім на весь світ розтиражували фотографії президента та ключових представників адміністрації, які з напруженими обличчями стежили за розвитком подій. За новою версією, Обама до останнього дистанціювався від того, що відбувається в Пакистані, щоб у випадку, якщо щось піде не так, "опинитися ні до чого".

Як повідомляє The Sunday Times, "морські котики" повідали правду Чаку Пферреру, екс-командиру того самого колишнього 6-го загону, який нині носить назву Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU) і який був відповідальний за операцію. Пферрер вніс розповіді бійців в книгу "Спецназ: операція проти "Джеронімо" ("SEAL Target Geronimo"), яка вийде в США на цьому тижні.

Нагадаємо, під кодовим словом "Джеронімо" мався на увазі сам лідер міжнародного тероризму. "Geronimo Echo KIA" ("Бін Ладен - ворог, убитий в бою") - таке повідомлення командир підрозділу передав по супутниковому телефону в штаб, особисто переконавшись у тому, що він мертвий. Було це через 20 хвилин після початку операції. Так в Білому домі дізналися про загибель бін Ладена, сказав Пферрер. Таким чином, "котики" заперечують, ніби хтось із них доповів по рації: "За Бога і країну, Джеронімо" - ця фраза, яка стала знаменитою, виявилася вигадкою.

Зазначимо, раніше в американській пресі було названо ще одне кодове ім'я бін Ладена - "Колінвал": нібито так він іменувався в документах Об'єднаного штабу спецоперацій США. Самі спецназівці, проте, між собою прозвали Усаму і його заступника Аймана аз-Завахірі "Берт і Ерні" - як персонажів дитячого телешоу "Вулиця Сезам".

"Морські котики" запевняють, що бін Ладен був убитий в перші ж 90 секунд після висадки десанту в його садибі, а не після тривалої перестрілки, як свідчить офіційна версія. "Операція була проведена настільки акуратно, що було випущено лише 12 куль", - йдеться у статті. Вони також заперечують, що були націлені на вбивство Усами за будь-яку ціну: якби він здався, його взяли б у полон.

Спецназівці летіли до укріпленого будинку лідера терористів в пакистанському Абботабаді на двох вертольотах Stealth Hawk, їх супроводжували ще два вертольоти Chinook. Спецлітак Prowler з авіаносця Carl Vinson глушив пакистанські радари і проектував неправдиві мішені.

Як повідомляє британська газета, Stealth Hawk носив кодову назву "Бритва-1". Втім, далі по тексту той же вертоліт називають "Бритва-2". Він завис над основним будинком. 12 спецназівців проникли відразу на третій поверх через внутрішній дворик. Спочатку вони наткнулися на третю дружину бін Ладена - Хаїру. Вона вибігла в коридор. Один зі спецназівців повалив її на підлогу, йдеться в статті.

"Спальня бін Ладена знаходилася далі за коротким коридором. Двері прочинилися, він виглянув, а потім зачинив двері", - переказує видання. З другого поверху прибіг Халід, син бін Ладена. Його застрелили.

Два спецназівця зламали двері кімнати бін Ладена. Як вони згадують, в кімнаті "пахло ніби як старим одягом, точно як в спальні для гостей в бабусиній хаті". Всередині знаходилися лідер "Аль-Каїди" і його наймолодша дружина, Амаль. Бін Ладен штовхнув її, затуляючись від нападників, вона закричала: "Ні, ні, це не він!" Бін Ладен потягнувся за автоматом АК-47. Спецназівці відкрили вогонь. Одна куля потрапила в матрац, інша подряпала ногу Амаль. Коли бін Ладен схопив зброю, обидва спецназівці вистрілили знову: одна куля потрапила в грудину, інша в череп, убивши його на місці і розтрощив потилицю.

З гостьового будиночка, де жили особистий кур'єр бін Ладена Абу Ахмад аль-Кувайті і його брат, вискочили двоє, один відкрив безладну стрілянину. Снайпер з вертольота "Бритва-2" вистрілив двічі. Аль-Кувайті і його дружина були вбиті. "За дві хвилини спецназівці з "Бритви-2" оглянули гостьовий будиночок і вивели назовні жінок і дітей", - йдеться в статті. Потім вони увійшли в основний будинок через перший поверх, де застрелили одного з охоронців бін Ладена.

Через п'ять хвилин з початку операції біля садиби приземлився Chinook з командуванням та додатковими спецназівцями. Вони підірвали стіну садиби і увірвалися всередину. Добравшись до третього поверху, командир побачив тіло бін Ладена. Були зроблені фотографії та передано повідомлення про його загибель в штаб. Вся операція в цілому зайняла 38 хвилин.

"Морські котики" також спростували, що один з їхніх вертольотів розбився при посадці на території садиби. Йдеться якраз про той самий Hawk ("Бритва-1" або "Бритва-2"). Насправді він вийшов з ладу вже після закінчення операції, коли на ньому намагалися знову злетіти. Сталося це через поломки блоку, керуючого електронікою. Люди не постраждали. Вертоліт підірвали.

На наступний ранок Білий дім повідомив, що вертоліт розбився при посадці і спецназівці були вимушені відмовитися від плану проникнення через дах. "Коли хтось сказав, що розбився" вертоліт введення ", вони розсудили, що це означає" в момент прибуття", - роз'яснив непорозуміння Пферрер. У Білому домі дивилися трансляцію операції з безпілотника і поняття не мали, що відбувається в будівлях. Тіло бін Ладена і речдоки вивезли на Chinook.

Нагадаємо, що в ніч проти 2 травня 2011 року Усаму бін Ладена ліквідували бійці спецназу ВМС США після штурму будинку терориста в пакистанському місті Абботабаді. Про ліквідацію лідера "Аль-Каїди" в спеціальному телезверненні повідомив особисто президент США Барак Обама. Тіло бін Ладена було поховано у морі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1085 | Додав: nowyny | Теги: Аль-Каїда, Усам бін Ладен | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]