Сб, 2024-04-20, 11:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:16
У Путіна кажуть, що Україна рано радіє чуткам про дешевий газ
Інші останні Економічні новини

У російському уряді заявляють, що переговори щодо ціни на газ з Україною тривають, і коментарі щодо їхніх результатів надійдуть після підписання відповідних документів, передає "Інтерфакс-Україна".

"В уряді РФ виходять з того, що переговори тривають. Фіналізація відповідних домовленостей означатиме підписання нових документів", - заявив прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков.

"Доти, доки цього не сталося, вважаємо передчасним про щось говорити", - підкреслив Пєсков.

Тимчасом у "Газпромі" заявили, що дату підписання нових документів щодо газу з Україною ще не визначено. "Немає поки що ніяких дат", - сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов. При цьому він не підтвердив, але й не спростував інформацію про те, що Україна і Росія домовилися про ціну на газ.

Раніше джерело в українському Кабінеті міністрів повідомило українським агентствам, що Москва і Київ домовилися про нову ціну на газ.

За його словами, "є домовленості про нову ціну на газ, підписання відповідних документів очікується найближчим часом". Джерело зазначило, що "в даний момент узгоджуються технічні деталі".

Раніше ЗМІ з посиланням на свої джерела в Адміністрації президента повідомили, що Україна і Росія завершили переговори щодо газу, погодивши нову вартість російського газу для України на рівні 220-230 дол за 1 тис куб м, а також оплату газових поставок і можливість кредитування в рублях.

За словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їхньої участі в приватизації підприємств в Україні.

Український прем'єр-міністр Микола Азаров не хоче розкривати подробиці процесу переговорів з Російською Федерацією щодо перегляду газових контрактів до їхнього завершення. Однак він заявив, що досягнення домовленостей з Росією про прийнятну ціну на газ дасть змогу Україні економити 500 млн дол на місяць.

Прем'єр Микола Азаров 26 вересня повідомив, що Київ переконав Москву переглянути невигідні для України контракти на постачання російського газу, підписані в 2009 році. Він повідомив також, що країни домовилися про створення тристороннього консорціуму за участю Євросоюзу, що уможливить зменшення ціни на газ для України до 190-210 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Нагадаємо, Україна безуспішно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1059 | Додав: nowyny | Теги: Путін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]