Ср, 2024-04-17, 00:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
УДАР хоче почати президентську гонку зі зміни законів
Інші останні Політичні новини
Представники фракції "УДАР" почали підготовку до президентської і парламентської кампаніям. Соратники Віталія Кличка запропонували Верховній Раді збільшити квоту опозиційних фракцій у Центральній виборчій комісії та заборонити судам приймати позови про оскарження результатів виборів після набуття повноважень президента чи народних депутатів. У Партії регіонів назвали пропозиції опозиції "політичними" і запевнили, що не підтримають зміни виборчого законодавства, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Народні депутати фракції "УДАР" запропонували Верховній Раді внести зміни до низки законів, що стосуються проведення виборів. Відповідний законопроект N3396-1 був оприлюднений на сайті Верховної Ради за підписом народних депутатів Віталія Ковальчука, Наталії Агафонової і Павла Різаненка. Цей документ був поданий до Ради як альтернативний законопроекту керівництва фракції Партії регіонів.

"Пропозиції Партії регіонів - ширма, яка не здатна гарантувати встановлення реального волевиявлення громадян на виборах народних депутатів. Враховуючи євроінтеграційні кроки України, схвалення урядового закону неприпустиме", - вважають соратники Віталія Кличка.

Законопроектом фракції "УДАР" пропонується внести зміни до Кримінального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, а також закони "Про вибори народних депутатів", "Про Центральну виборчу комісію" та інші.

Зокрема, документ встановлює новий принцип формування Центрвиборчкому (ЦВК). Зараз 15 членів ЦВК призначає Верховна Рада за поданням президента, який повинен враховувати пропозиції депутатських фракцій і груп, проте яких саме фракцій, у чинному законі не сказано. Представники УДАРу запропонували встановити квоту для депутатських фракцій: по дві кандидатури від кожної фракції і одна кандидатура від "зборів більшості позафракційних депутатів".

"Ми хочемо забезпечити гідне представництво опозиції в Центрвиборчкомі, бо тепер ЦВК є провладною, і це позначається на рішеннях комісії. У нас немає таких понять, як опозиція і коаліція, тому ми пропонуємо віддати першість у формуванні комісії нечисленним фракціям", - пояснила Наталія Агафонова. До кандидатів у члени ЦВК пропонується встановити додаткові вимоги: обов'язкове отримання вищої юридичної освіти та громадянства України не менше ніж за п'ять років до дня призначення.

Головне нововведення законопроекту стосується оскарження результатів виборів народних депутатів і президента. "Оскарження рішень ЦВК щодо встановлення результатів виборів або всеукраїнського референдуму не може бути предметом судового розгляду після набуття повноважень президента, народного депутата або оприлюднення результатів референдуму", - сказано в законопроекті.

Автори документа не приховують, що ця норма виникла у відповідь на рішення Вищого адміністративного суду (ВАС), який позбавив повноважень народних депутатів Івана Балогу, Олександра Домбровського (обидва - позафракційні) й Ігоря Маркова (Партія регіонів) через порушення під час виборчої кампанії.

Експерти зазначають, що заборона на оскарження результатів виборів через п'ять днів після їхнього оприлюднення вже міститься в чинних законах. "Можливо, цю норму варто уточнити, але терміни оскарження в п'ять днів і так містяться в законі - ВАС прийняв незаконне рішення щодо трьох депутатів! Сумніваюся, що пропозиція УДАРу викликана спробою убезпечити Віталія Кличка на президентських виборах - у 2004 році, коли оскаржувалися результати президентських виборів, перед нами стояло завдання укластися в п'ять днів, і ми це зробили", - заявив президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський.

Окремо представники фракції "УДАР" сконцентрувалися на порядку проведення передвиборчої агітації та роботі журналістів на виборах. Зокрема, законопроектом пропонується зобов'язати Центрвиборчком контролювати зміст агітаційних листівок. "Забороняється не тільки поширення, а й виготовлення друкованих агітаційних матеріалів, які містять свідомо недостовірні або наклепницькі відомості про партію або кандидата в депутати", - зазначають автори законопроекту. Журналістам, у свою чергу, забороняється "замовчувати суспільно важливу інформацію, яка стосується виборчого процесу". "Інформаційні агентства та ЗМІ зобов'язані оприлюднювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи спотворення інформації", - сказано в документі.

Свій варіант законопроекту представники УДАРу назвали "тимчасовим заходом", проте розраховують на схвалення Радою окремих його норм. "Ми перебуваємо в опозиції, подаючи законопроект, ми хочемо задекларувати наші принципи і пропонуємо парламентській більшості сісти за стіл переговорів і врахувати наші пропозиції", - пояснили у фракції "УДАР".

У Партії регіонів запевнили, що не підтримають законопроекту. "Він не буде прийнятий! У нас є свій документ, його ми і будемо підтримувати, а представники УДАРу не запропонували нічого нового - їхній принцип формування ЦВК політичний! Крім того, якщо заборонити громадянам оскаржити результати виборів, то як тоді бути з Конституцією, яка свідчить, що всі правові відносини підпадають під юрисдикцію судів?" - заявив народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів).

Законопроект фракції УДАР несподівано підтримали в Компартії, що підвищує шанси його схвалення. "Пропозиції УДАРу виглядають розсудливо - у судів не має бути права позбавляти депутатів повноважень! А Центрвиборчком не може працювати об'єктивно в нинішньому складі, тому ми уважно вивчимо законопроект, і не виключено, що підтримаємо деякі його норми", - сказав народний депутат Олександр Голуб (КПУ).

Раніше Віталій Кличко заявив, що балотуватиметься в президенти України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 828 | Додав: adminA | Теги: удар, президентську гонку, зміни законів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]