Сб, 2024-04-20, 08:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:56
Україні дали ще місяць на розв'язання проблеми Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Спостерігачі від Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський у своєму листі від 4 жовтня до президента Віктора Януковича попросили помилувати Юлію Тимошенко "на медичних та гуманітарних підставах".

Про це йдеться в листі Кокса та Кваснєвського, ксерокопія якого є у розпорядженні "Дзеркало тижня. Україна".

Як наголошується в листі, "підписання Угоди про асоціацію стане актом стратегічної та історичної важливості для всіх зацікавлених сторін", у зв'язку з чим Кокс і Кваснєвський просять президента України "звільнити Тимошенко для лікування на медичних і гуманітарних підставах шляхом помилування".

У листі не згадується ні країна, в яку мають відправити Тимошенко після помилування, ні конкретна клініка. Однак у тексті доповіді місії Кокса-Кваснєвського в Європарламенті, який раніше оприлюднило "Дзеркало тижня", йдеться про те, що Німеччина неодноразово заявляла про можливість прийняти у себе на лікування Тимошенко.

Разом з тим, за інформацією "Дзеркала тижня", влада Німеччини була готова прийняти у себе Тимошенко тільки в тому випадку, якщо її не потрібно буде утримувати в лікарні під вартою.

Нагадаємо також, що 4 жовтня Юлія Тимошенко заявила, що місія Європарламенту передала їй офіційну пропозицію про можливий виїзд до Німеччини для лікування. Екс-прем'єр-міністр України публічно прийняла цю пропозицію, враховуючи важливість для України підписання угоди з ЄС про асоціацію.

Текст листа Кокса та Кваснєвського публікується вперше. Раніше про нього було відомо тільки від захисника Тимошенко Сергія Власенка.

ЗМІ: Кокс і Кваснєвський у зверненні до Януковича поставили ультиматум

Став відомий текст звернення Пета Кокса та Олександра Кваснєвського до президента з проханням про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Текст у своєму блозі на "Українській правді" опублікував журналіст Мустафа Найєм.

Він зазначив, що згідно з текстом звернення, воно є "фактично ультиматумом: підписання Угоди про асоціацію безпосередньо залежить від того, яке Віктор Янукович ухвалить рішення щодо звільнення Тимошенко", повідомляє "Українська правда".

У тексті зазначено наступне:

"Приймаючи умови, висунуті Радою з закордонних справ Європарламенту в грудні 2012 року, які включають проведення реформи виборчого законодавства та судової системи, а також вирішення питання вибіркового правосуддя, як найважливіших передумов підписання угоди про Асоціацію...

Беручи до уваги медичні поради, отримані від лікарів Тимошенко, які висловлюють негайну необхідність для неї отримати відповідне хірургічне лікування...

Висловити нашу впевненість у тому, що підписання Угоди про асоціацію стане актом стратегічної та історичної важливості для всіх задіяних сторін.

Просити, враховуючи виконання вищезазначених зобов'язань, відпустити Юлію Тимошенко з міркувань її медичного лікування і гуманітарних підстав шляхом її помилування", - сказано в документі.

Доля асоціації з ЄС вирішиться 18 листопада

Європейський Союз ухвалить остаточне рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада.

Про це в Брюсселі заявив начальник Департаменту країн Східного партнерства та Європейської служби зовнішньої дії Дірк Шубель, повідомляє Тиждень.ua.

Шубель зазначив, що раніше планувалося ухвалити це рішення на найближчому засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ - 21 жовтня. Однак тепер це питання перенесено на наступне засідання, яке відбудеться 18 листопада.

При цьому Шубель заявив, що якщо доти питання екс-прем'єра Юлії Тимошенко не буде вирішено прийнятним способом, ЄС відмовиться від підписання угоди з Україною на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада.

Раніше президент Європарламенту Мартін Шульц заявив про продовження місії Кокса-Кваснєвського до середини листопада, оскільки не було досягнуто головної мети місії - залагодження справи Тимошенко.

Як відомо, 21 жовтня на засіданні Ради міністрів закордонних справ країн - членів ЄС планується обговорення проекту рішення Єврокомісії про угоду про асоціацію з Україною, а також голосування.

Кіпр обіцяє асоціацію України і без розв'язання питання Тимошенко

Незалежно від того, як може вирішитися доля екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, Кіпр ратифікує Угоду про асоціацію Україна-ЄС після її підписання на саміті Східного партнерства у листопаді.

Про це на зустрічі з українськими журналістами заявив президент Кіпру Нікос Анастасіадес , передає кореспондент Укрінформу.

"Незважаючи на симпатію, яку ми відчуваємо до Тимошенко, ми ратифікуємо (Угоду про асоціацію - ред.)", - сказав Анастасіадес.

Президент також зазначив, що Кіпр підтримує країни ЄС, які вимагають від України дотримання прав людини та забезпечення принципу верховенства права. Однак, на думку Анастасіадеса, ці вимоги є загальними, а не поширюються на одну лише справу Тимошенко.

Анастасіадес зазначив, що відносини між Кіпром та Україною дуже хороші, і висловив надію, що вони залишатимуться незмінними.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: Україні дали ще місяць на розв'язан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]