Вт, 2024-04-16, 17:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:30
В обхід угод з Україною Росія переозброює Чорноморський флот - ЗМІ
Інші останні Політичні новини
Москва по-своєму вирішує питання модернізації Чорноморського флоту, не звертаючи уваги на позицію Києва і порушуючи базові українсько-російські угоди по військово-морській базі Росії, в т.ч. і принцип "тип на тип, клас на клас", пише ZN.UA.

Так, в середині лютого 2013 року десантним кораблем "Азов", в порушення законів і процедур, з Новоросійська до Севастополя був доставлений БТР-82АМ, новітня модифікація базового для ЗС Росії бронетранспортера БТР-80. По прибуттю в Україну нова техніка провела близько тижня на борту десантного корабля і лише 20 лютого, за кілька годин до відвідин військового містечка морських піхотинців в бухті Козача новим міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, була доставлена в розташування 810-ї бригади морпіхів ЧФ.

На офіційному рівні факт незаконного ввезення бронетехніки на територію України командування ЧФ РФ визнало лише в квітні. Через флотську прес-службу було заявлено про те, що "новий бронетранспортер БТР-82АМ, який повинен замінити БТР-80, що стоїть на озброєнні російської армії, проходить випробування на полігоні морської піхоти у Севастополі", і що "головна відмінність нової моделі БТР-82АМ від попередника - це автоматична артилерійська установка калібру 30 мм, що значно підсилило вогневу міць машини".

Зазначимо, що в планах російських військових на найближчі роки значиться надходження саме цього типу військової техніки на озброєння підрозділів морської піхоти ЧФ РФ, що базуються в Україні.

Ще одним прикладом порушення двосторонніх угод щодо ЧФ Росії стало незаконне введення в Україну нового судна Чорноморського флоту. У кінці квітня з Новоросійська до Севастополя прийшов рейдовий буксир нового покоління РБ-389. Офіційно заявлена мета - прибуття на ремонт. Однак, простоявши нетривалий час біля причалу, нова техніка допоміжного флоту ЧФ взялася за роботу, активно включившись у буксирування російських бойових кораблів і суден в акваторії Севастополя.

Зокрема, вже 7 травня РБ-389 був задіяний для перешвартуванння корабельного складу в парадний стрій в рамках підготовки до святкування 230-ї річниці з дня заснування ЧФ. Згодом з'ясувалося, що операцію з перегону нового плавзасобу на головну базу Чорноморського флоту в обхід базових угод по ЧФ РФ російська сторона готувала завчасно: ще в Новоросійську на кормі буксира було віддруковано напис "Севастополь" як порт приписки. Тепер порушник кордону входить до складу загону суден забезпечення допоміжного флоту ЧФ і залишати українські територіальні води не має наміру.

11 вересня Москва постаралася, без всякого на те дозволу, непомітно провести через морські ворота України черговий караван суден Чорноморського флоту. В цей день рятувальний буксир "Шахтар" поспішив завести на буксирі в Севастопольську військово-морську базу ще два допоміжні плавзасоби ЧФ - рятувальний буксир СБ-4 і водолазне судно ВМ-86. Обидва судна приписані до Новоросійська.

Але тут Київ обурився і зажадав від незаконного каравану покинути українські територіальні води і чекати розв'язки ситуації за межами морських кордонів України. Лише після узгодження проблемного питання зовнішньополітичними відомствами двох держав, 14 вересня рятувальний буксир СБ-4 і водолазне судно ВМ-86, вже на законних підставах, зайшли в Севастополь на ремонт. Але після історії з буксиром РБ-389 не виключено, що РБ-4 і ВМ-86 залишаться на постійній прописці в севастопольських бухтах.

Політичний аналітик та голова Громадянського Комітету Національного Порятунку Павло Нусс повідомив, що в преамбулі, розділ 2, статті 4, по пунктах Угоди про Асоціацію розписана співпраця України з ЄС у сфері безпеки та досягнення миру на Європейському континенті. Там записано, що перебування ЧФ РФ на території України прямо порушує низку пунктів договору про Асоційоване членство України в ЄС, і ці недоліки не просто треба виправити, а зробити так, щоб територіально-водний ресурс України міг перейти у користування вітчизняного флоту та Європейським миротворчим місіям ООН та НАТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 825 | Додав: adminA | Теги: Україною, Росія переозброює Чорноморський фло, обхід угод, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]