Чт, 2024-03-28, 21:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:22
Влада хоче порвати з Венеціанською комісією
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Києві відбулася конференція з питань виконання Кримінального процесуального кодексу. Представники Ради Європи заявили, що вважають український КПК зразковим, проте його імплементація "проходить неідеально".

Тим часом у відносинах України та ЄС намітилася нова проблема. Як передає "КоммерсантЪ-Украина", в Києві припустили, що більш не стануть звертатися по експертизу до Венеціанської комісії, оскільки її результати ніяк не впливають на рішення опозиції. У РЄ не побоюються такої загрози і вважають, що Україна продовжить співпрацю з європейськими експертами.

Науково-практична конференція, яка відбулася вчора, 30 жовтня, в залі засідань Верховного суду, була приурочена до першої річниці роботи нового Кримінального процесуального кодексу (набрав чинності з 20 листопада 2012 року). Для участі у заході до Києва прибули високопоставлені представники Ради Європи, що вплинуло на хід дискусії - деякі доповідачі відхилялися від тематики КПК і зверталися до гостей із суміжних питань.

Радник президента Андрій Портнов, зокрема, поскаржився європейським гостям на опозицію, яка відмовляється підтримувати законопроект про внесення змін до Конституції у сфері судоустрою, який отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії (ВК). "Дуже хотілося б, щоб всі політичні сили з повагою ставилися до європейських інститутів. І ми були дуже здивовані, коли опозиція звинуватила ВК у тиску на них", - заявив пан Портнов.

Нагадавши про те, що опозиція не голосувала й за інші законопроекти, підтримані експертами РЄ, Андрій Портнов перейшов до головного: оголосив, що в Адміністрації президента (АП) подумують відмовитися від практики направлення законопроектів до ВК. "Можливо, ми не будемо витрачати час на багатомісячну процедуру експертизи в європейських інститутах", - сказав він, додавши, що чекає "публічного сигналу" з боку РЄ, щоб узгодити рішення про продовження або припинення такої співпраці.

Тим часом учора з'ясувалося, що в Раді Європи не мають наміру просити Україну продовжувати співпрацю. Очолює європейську делегацію голова директорату РЄ з питань прав людини Христос Якумопулос, який модерував дискусію і, взявши слово після Андрія Портнова, оминув цю тему. А вже після того, як пан Портнов покинув захід, пан Якумопулос заявив, що Страсбург не має наміру впливати на рішення Києва.

"Експертиза у ВК - не обов'язок, а лише право влади. Вони можуть як звертатися, так і не звертатися до комісії, - констатував дипломат. - Ми щасливі, коли в України є таке бажання, але не будемо домагатися співпраці".

Насправді Страсбург вельми зацікавлений у продовженні активної співпраці з Києвом. Досі європейські чиновники інакше оцінювали важливість експертизи ВК. Прийняття ключових законопроектів без урахування позиції РЄ не раз викликало стурбованість Страсбурга, доходило навіть до екстрених візитів генерального секретаря РЄ, який переконував українську владу не відмовлятися від практики консультацій. Нинішню позицію Христоса Якумопулоса частково пояснює його фраза - чиновник РЄ вважає, що АП НЕ перейде від погроз до дій. "Я не думаю, що є реальний ризик розриву сформованих традицій співпраці", - заявив він.

Тим часом у питанні необхідності схвалення конституційного законопроекту позиції АП та РЄ повністю збігаються. "Ніяких змін у проект ми вносити не будемо. Він або буде прийнятий парламентом у нинішньому вигляді, або буде відхилений. Час втрачено, адже якщо ми внесемо зміни, нам потрібно буде заново починати процедуру, звертатися до Конституційного суду", - заявив на конференції пан Портнов.

"Проект отримав дуже позитивну оцінку ВК, - підтримав його пан Якумопулос. - А коли ВК і експерти РЄ вважають, що проект вартісний, вони закликають парламент, АП та інших представників влади схвалити цей закон. І тут не може йти мова про будь-який тиск на опозицію".

На підтримку судової реформи висловився і посол ЄС в Україні Ян Томбінський, який виступав на конференції, а ось альтернативної думки вчора так і не прозвучало. Опозицію запрошували до участі - в рамках однієї панельної дискусії з Андрієм Портновим було заплановано виступ голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем'якіна ("Батьківщина"). Однак ані депутат, ані будь-хто з його соратників на конференції не з'явився.

Велика частина дня пішла на обговорення практики застосування КПК на різних етапах досудового та судового провадження. Глава делегації РЄ заявив, що з практичним застосуванням кодексу є певні складнощі. З ним погодився і Андрій Портнов. Тим часом радник президента категорично відкинув можливість внесення змін до закону. "Реформа відбулася. КПК не варто міняти, щоб не зруйнувати сформований баланс. Тому ні президент, ні ті політичні сили, які здатні приймати рішення, не планують вносити зміни до кодексу", - заявив він.

"За такої комплексної зміни правового поля імплементація завжди неідеальна. Але це радше технічні проблеми. Закон справді дуже хороший. Я навіть можу констатувати, що ваш КПК - один з найсучасніших, один з найкращих у країнах-членах Ради Європи", - підтримав його Христос Якумопулос.

Раніше делегація США під час засідання українсько-американської Робочої групи з питань політичного діалогу та верховенства права відзначила прогрес України у впровадженні правових реформ. За словами американських експертів, реформи в Україні у зазначеній сфері є прикладом для інших країн СНД.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 823 | Додав: adminA | Теги: порвати з Венеціанською комісією, влада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]