Чт, 2024-04-25, 11:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:11
За місяць до саміту Україна визнала, що ще не домовилася з Євросоюзом
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Угода про асоціацію України з ЄС складається з 1200-1300 сторінок "конкретного, дуже детального тексту", передає "Остров" з посиланням на міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка.

Саміт Україна - ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо угоди про асоціацію, відбудеться 19 грудня.

"Основні питання, які для нас мають особливе значення, вони під час попередніх раундів, зокрема в останні півтора місяці, були узгоджені", - сказав чиновник.

За його словами, це питання розміру квот, зокрема на сільськогосподарську продукцію, питання перехідного періоду з погляду врегулювання імпорту таких важливих для України товарів, як автомобілі, питання географічних назв та інші.

Міністр нагадав, що переговорний процес тривав кілька років, але "реальні зусилля дали результати протягом останнього року".

За його словами, на даний момент на 90-95 відсотків питання попередньо узгоджено.

"Ми виходимо з того, що десь на 90-95 відсотків питання узгоджені. Але хочу повторити, що це складна і технічно правова робота, оскільки всі сторінки потрібно перекласти всіма офіційними мовами Європейського Союзу", - додав він.

"Кожен з текстів повинен бути перевірений групою юристів цими мовами, оскільки всі тексти є автентичними", - говорить міністр.

"Маючи справу з Європейським Союзом, ти маєш справу, не хочу сказати з бюрократичною, а скажімо, з ретельною юридичною структурою, організацією. Там мало що вирішується дуже швидко", - резюмував Грищенко.

Нагадаємо, 20-й раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію (УА) між Україною та Європейським Союзом завершився провалом. Київ не відступив від вимоги фіксації в документі перспективи членства в ЄС і не пішов на компроміс з інших суперечливих моментів. Єдиним питанням, в якому досягли успіху, стала відмова від терміну "довгостроковий" щодо скасування візового режиму.

27 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій висловлюється необхідність надати Україні перспективу членства в Євросоюзі за умови повного дотримання всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права.

Важливим є те, що Київ отримав офіційну ноту Брюсселя з пропозицією провести саміт Україна-ЄС 19 грудня поточного року. У свою чергу, українська сторона направила ноту про свою згоду.

Вчора заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін в Брюсселі заявив, що українська сторона впевнена, що немає потреби парафувати договір про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1140 | Додав: nowyny | Теги: саміт Україна-ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]