Пт, 2024-04-26, 17:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:50
Допомогти звільнити Сущенка у Європарламенті просять Могеріні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Євродепутати звернулися до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи викраденого у Москві журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка. Текст листа, датованого 7 листопада 2016 року, опублікував у своєму Twitter адвокат Марк Фейгін.

"Ми, члени Європейського парламенту та члени групи ЄС "Друзі України в ЄС", закликаємо звільнити Сущенка і просимо Вас, Високого представника Європейського Союзу, закликати до його звільнення і вимагати від Росії поважати права українських громадян", - йдеться в листі.

У листі, підписаному євродепутатами Наталі Грізбек, Пятрасом Ауштрявічусом, Зімантасом Бальчітісом, Міхалом Боні, Анною-Марією Корацца-Більдт, Марком Демесмакером, Анною Фотигою, Анною-Марією Гомес та Тунне Келамом, йдеться про те, що російська влада 30 вересня незаконно затримала на своїй території українського журналіста Сущенка. "30 вересня Сущенко був заарештований російською владою під час його приватного візиту до Москви. З моменту арешту його утримують в ізоляторі "Лефортово" за звинуваченнями у шпіонажі", - описують євродепутати хроніку затримання Сущенка.

Водночас вони наполягають на тому, що арешт Сущенка та звинувачення, висунуті проти нього, є повністю "необґрунтованими та самочинними". "Ми шоковані цим арештом і, більш загально, ми стурбовані збільшенням незаконних арештів та незаконних затримань у Росії", - заявили євродепутати.

За їхніми словами, справа проти Сущенка є нічим іншим, ніж "незаконним актом проти українських громадян з боку Російської Федерації".

На думку депутатів, затримання Сущенка є ще одним прикладом політики залякування та переслідування, яку здійснює РФ.

Євродепутати попереджають, що справа Сущенка має бути сигналом занепокоєння для будь-якого потенційного відвідувача Росії, "де кожного можуть звинуватити у шпіонажі та затримати".

Довідка. Викрадення Сущенка у Москві

2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви виявили у СІЗО "Лефортово" cпівробітника агенції "Укрінформ" Сущенка, котрого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК РФ). Він там перебував орієнтовно з 30 вересня.

Сущенко працює в "Укрінформі" з 2002 року, власним кореспондентом агенції у Франції - з 2010-го.

3 жовтня агенція назвала затримання Сущенка "спланованою провокацією", а також повідомила про те, що сам журналіст прибув до Москви з приватним візитом, оскільки перебував у відпустці, й збирався відвідати там своїх родичів. "Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви у приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, порушуючи всі міжнародні правила, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова "затримали".

Адвокат Микола Полозов, який спеціалізується на захисті українських політв'язнів на території РФ, кваліфікував затримання Сущенка як "викрадення".

Мінінформполітики України відразу підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А в ФСБ заявили, що український журналіст Сущенко - нібито є "кадровим співробітником" української військової розвідки ГУР та "полковником", котрий збирав таємну інформацію про російські збройні сили та новостворену путінську "гвардію": "Порушено справу за статтею "шпигунство". В самому факті арешту у ФСБ не вбачають нічого особливого: "Звичайна робота спецслужб".

У ГУР спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це "абсолютно не відповідає дійсності".

Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував Сущенка на два місяці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 754 | Додав: adminA | Теги: європарламент, сущенко, Могеріні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]