Сб, 2024-04-27, 01:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:08
Музей-квартиру сім'ї Франка відкрили у Києві
Інші останні Культурні новини

Сьогодні у Києві урочисто відкрили квартиру-музей родини Івана Франка і презентовано виставку картин його сина Тараса.

Про це повідомили в прес-службі Міжнародного фонду Івана Франка.

Музей створено в будинку, куди в 1949 році радянська влада насильно переселила зі Львова родину Тараса Франка.

У ньому дві зали, де розміщено архівні документи та фотографії з сімейного архіву. В одному з них - меморіальна кімната, де частково відображено побут родини Тараса Франка, предмети інтер’єру, документи і роботи Тараса, Зіновії, Дарії та Роланда Франків.

Також в музеї представлено експозицію, присвячену дітям Івана Франка: Андрію, Петру, Тарасу та Анні, життя яких пов’язане з Києвом.

У цій квартирі мешкала вся родина Тараса Франка, а також її відвідувала дочка Івана Яковича – Анна Франко-Ключко. До 2015 року тут мешкала донька Тараса Франка Дарія-Любомира, якій вдалося зберегти сімейні рукописи та саму квартиру.

Зазначається, що більшість фотографій взято із домашнього архіву онука Великого Каменяра - Роланда. Він - єдиний прямий нащадок цього роду, який носить прізвище "Франко" і зовні подібний на свого діда. Нині він є головою правління Міжнародного фонду Івана Франка та ініціатором Міжнародної премії імені І. Франка. Музей створено за його ініціативи.

В музеї також експонується виставка художніх робіт Тараса Франка. Аматорський живопис автора - це близько 380 робіт, створених упродовж 1931-1968 років, але у музеї виставлено близько 30 картин різних періодів.

Нагадаємо, 27 серпня в Івано-Франківську відсвяткували 160-річчя від дня народження Івана Франка.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 823 | Додав: adminA | Теги: Київ, музей-квартира сім'ї Франка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]