Ср, 2024-04-24, 13:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:57
"Правий сектор" обіцяє прийти на відеодопит Януковича. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

  У понеділок 28 листопада відбудеться відеодопит екс-президента України Віктора Януковича як свідка у справі Євромайдану. "Правий сектор" заявив про свою обов’язкову присутність у залі суду. Про це в ефірі "Громадського" розповів Володимир Загазей, представник київського "Правого сектора".

За словами Володимира Загазея, представники київського "Правого сектора" обов'язково будуть присутніми 28 листопада у Святошинському суді на відеодопиті Януковича.

Він також заявив, що Янукович має бути підозрюваним у справі Євромайдану, а не свідком.

"Позиція "Правого сектора" з приводу цього великого "шоу" - проста. Янукович має бути підозрюваним у цій справі, а не свідком. Це ламання основ юриспруденції. З приводу завтрашнього допиту у нас буде одна вимога: щоб в залі були родичі Небесної сотні. Ми забезпечуватимемо, щоб вони теж поставили питання та брали участь у справі. Отже "Правий сектор" завтра обов'язково буде в суді. У разі якщо родичів не будуть пускати, ми вимагатимемо їхньої присутності", - сказав Володимир Загазей.

Крім того він додав, що присутність "Правого сектора" під Лук'янівським СІЗО ще остаточно не вирішена.

У свою чергу, радник глави МВС Зорян Шкіряк повідомив, що під час судових процесів у справі щодо вбивства активістів Євромайдану, де допитуватимуть екс-президента України Віктора Януковича, поліція не застосовуватиме силу проти учасників протестів.

"Поліція готова забезпечити громадський порядок за будь-яких обставин. Правоохоронні органи не будуть застосовувати силу до мирних мітингувальників, бо це їхнє конституційне право", - сказав Шкіряк.

Він запевнив, що поліція діятиме винятково в рамках забезпечення громадського порядку.

"Національна поліція доставить обвинувачених, як тільки буде така можливість. Нацполіція виконає все, що необхідно", - сказав Шкіряк.

Водночас він заявив, що обурений тим, що Янукович виступатиме як свідок.

Адвокати Небесної сотні пояснили, навіщо їм Янукович в статусі свідка

Екс-президент Віктор Янукович є підозрюваним по епізоду про вбивства 48 людей 20 лютого 2014 року у Києві під час Майдану, але не у "справі беркутівців", а в іншому провадженні, тож в даному випадку допитати його можна лише як свідка. Про це йдеться у спільній заяві адвокатів родин Небесної сотні, яку оприлюднено на сторінці Адвокатської дорадчої групи у Facebook.

"Обвинувачення п’ятьом беркутівцям у вбивствах 48 людей 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській вже розглядаються Святошинським райсудом. У цьому процесі саме в цьому суді не може вже бути інших обвинувачених. Безпосередньо сам Янукович є підозрюваним по цьому ж епізоду в іншому провадженні. Навіть якщо завтра він з’явиться в Україні, у процесі проти п’ятьох "беркутівців" він не зможе бути обвинуваченим, інакше доведеться розглядати справу спочатку. Тому допитати його саме в цьому процесі можна лише як свідка", - пояснили адвокати.

Правозахисники нагадали, що згідно КПК України, свідок має дати вільні покази, після чого відповісти на запитання захисників, обвинувачених, прокурорів, потерпілих, їх представників і суду.

"Свідок несе кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивих показів та відмову від дачі показів. Відмовитись відповідати на питання можна виключно на підставі ст.63 Конституції - тобто на запитання щодо себе і близьких родичів. Зрив допиту стороною захисту чи свідка після "вільних" показів є фактично відмовою від надання показів. Зрив допиту свідком чи стороною РФ - із різних "технічних" чи "організаційних" причин - буде розцінюватись так само", - цитує заяву "Українська правда".

У заяві підкреслено, що суд ще минулого засідання продовжив термін тримання під вартою усім обвинуваченим "беркутівцям" на два місяці, тож заяви активістів, що підозрюваних планувати відпустити не відповідає дійсності.

Як повідомлялося, в п'ятницю, 25 листопада, Святошинський райсуд Києва планував допитати Януковича в режимі відеоконференції в якості свідка по справі про розстріли під час євромайдан. Однак засідання перенесли на 28 листопада через неможливість доставити в суд обвинувачених екс-беркутівців.

Активісти заблокували їх виїзд з Лук'янівського СІЗО. На думку протестувальників, Янукович повинен бути в суді як обвинувачений , а не як свідок. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: Правий сектор, відеодопит Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]