Чт, 2024-04-25, 17:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
43 дні у полоні: Лівія звільнила українських моряків
Інші останні Українці в світі
Дев'ятнадцять українських моряків судна Ethel, які з 17 липня перебували в полоні у бойовиків у лівійському порту Бенгазі, звільнені. Про це повідомив радник віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка Олександр Дикусаров. "Озброєні люди залишили судно, адже 28 серпня до берегів Лівії прибуло судно Sea Amazon з вантажем автомобілів. Зараз ми очікуємо дозволу на вихід судна Ethel з порту", - повідомив 29 серпня Дикусаров, передає "Сегодня".

Нагадаємо, наших моряків взяли в полон через те, що підприємці з Йорданії двічі продали велику партію автомобілів. Отож урешті-решт замість Бенгазі авто доправили в Іллічівськ, а наші моряки стали заручниками лівійських бізнесменів, що втратили гроші.

Як сказали родичі моряків, рішення про вихід судна з порту вони чекають сьогодні, коли закінчиться відвантаження автомобілів. Але в компанії - операторі Ethel не поспішають доставляти моряків на батьківщину. "Сказали, що це дорого. Вони можуть зняти з корабля тільки 8 осіб, а інші продовжать працювати" - сказала дружина третього механіка Володимира Жоріна Наталя.

Моряки теж не поспішають залишати судно. "У нашому МЗС їм запропонували квитки на літак, щоб вони могли повернутися додому. Але вони дуже бояться, що їм не виплатять зарплату, яку заборгували вже за кілька місяців. А на запитання, коли будуть гроші, компанія не відповідає" , - сказала сестра другого помічника капітана Вікторія Полтарецька. За її словами, затримки з зарплатою були ще до інциденту в порту, і за час, проведений в полоні, набігла доволі серйозна заборгованість.

"Я дзвонила в компанію. Там мені сказали, що зараз грошей у них немає, і найближчим часом на зарплатню можна не розраховувати. Люди в паніці, вони 43 дні провели в полоні, вони хочуть додому, але й гроші втратити не хочуть" , - поскаржилася Наталя Жоріна. Суму заборгованості родичі не уточнюють, але в середньому кваліфікований моряк на судні заробляє близько 1000 доларів на місяць.

Є у моряків так само й інша проблема: вони не знають, куди плисти після виходу з порту. У компанії нічого з цього приводу не повідомили. Родичі припускають, що корабель піде на Кіпр заправлятися, але достеменно про це не відомо. У компанії - операторі судна "Етель" коментувати ситуацію відмовилися.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1055 | Додав: adminA | Теги: Українських моряків, полон, Лівія, 43 дні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]