Сб, 2024-04-27, 06:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:18
Активісти: виші мають припинити благодійні вимагання
Інші останні Кримінальні новини
Вищі навчальні заклади не мають права вимагати сплати благодійних внесків від абітурієнтів та студентів. Про це повідомили в громадській ініціативі "Студентський захист", передає УНІАН.

За словами координатора громадської ініціативи "Студентський захист" Андрія Черниха, на сьогодні у вищих навчальних закладах України практикується таке явище, як обов’язковий збір коштів під виглядом благодійних внесків з абітурієнтів і студентів, які рекомендовані до зарахування в магістратуру або під час поселення в гуртожитки.

"Мені дуже складно уявити собі "масовий психоз" абітурієнтів та студентів вищих навчальних закладів, які одночасно, і найголовніше, в період зарахування або поселення, роблять благодійні внески однакового розміру. Це просто фантастика, враховуючи реальний матеріальний стан наших студентів", - підкреслив Черних.

У "Студентському захисті" нагадали, що Закон України "Про засади запобігання та протидії корупції" забороняє одержання дарунків (пожертв) від підпорядкованих осіб. "Але ж залежність студента від вищого навчального закладу є не меншою, а навіть більшою, ніж залежність підлеглого від керівника. Саме тому на сьогоднішній час є вкрай актуальними встановлення обмежень щодо отримання вищими навчальними закладами благодійних внесків, пожертв, подарунків чи матеріальної допомоги від осіб, які навчаються у них", - зауважили в громадській ініціативі.

"Необхідно на законодавчому рівні заборонити вишам приймати благодійні внески від студентів. Таке рішення найбільш правильне, враховуючи звернення студентів та абітурієнтів щодо примушування їх робити благодійні внески, з одного боку, та запевнення керівників вищих навчальних закладів про те, що студенти добровільно вирішують платити благодійні внески до вишу - з іншого боку. Не можна перекладати фінансові проблеми ВНЗ на плечі студентів", - підсумував координатор громадської ініціативи "Студентський захист".

Раніше повідомлялось, що думка про тотальну корумпованість процесу вступу до вишу суттєво перебільшена в порівнянні з реальним станом справ. При цьому число випускників і батьків, схильних виправдовувати корупцію під час вступу, росте, а половина опитаних визнає свою відповідальність за її існування.

Активісти заявляють про системне хабарництво у Київському військовому ліцеї

Громадськість заявляє про системне хабарництво у Київському військовому ліцеї імені Богуна, начальника якого генерал-майора Данила Романенка нещодавно було затримано під час одержання 5 тисяч доларів. Про це заявив координатор Офіцерської громадської ініціативи "Чисті погони" Ігор Рудич.

"Ще за кілька місяців до вступних випробувань група довірених Романенку ociб, зокрема заступники начальника, окремі вчителі, окремі офіцери зустрічаються кожний окремо з потенційними хабародавцями. Після цього начальник ліцею Романенко давав "добро" на отримання хабара", - розповів Рудич.

За його словами, під час вступної кампанії окремі вчителі ще до офіційної перевірки виправляли визначені Романенком роботи вступників.

Також Рудич зазначив, що у ліцеї відбувались маніпуляції при зарахуванні з так званого резерву.

"Згідно з правилами прийому 10% вступників можуть бути зараховані з так званого резерву. Раніше список резерву приховувався i за потреби прізвища додавалися, змінювалися. Романенко наказ тримав у себе i в будь-який момент вставляв потрібне прізвище", - підкреслив Рудич.

Також Рудич заявив про грубе поводження Романюка із батьками ліцеїстів.

Як повідомлялось, за даними СБУ, під час одержання хабара у розмірі 5 тис доларів було затримано начальника Київського військового ліцею імені Богуна.

Встановлено, що генерал-майор, зловживаючи службовим становищем, вимагав хабар за сприяння у вступі до навчального закладу абітурієнта.

"11 липня ц.р. співробітники СБУ затримали зловмисника "на гарячому" під час одержання ним коштів", - зазначили в СБУ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 977 | Додав: adminA | Теги: виші, активісти, благодійні вимагання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]