Вт, 2024-04-23, 13:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:17
Без Юлі - ніяк. Європа вимагає звільнення
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
29 серпня в Брюсселі лідери опозиційних фракцій Верховної ради провели зустріч з комісаром ЄС Штефаном Фюле. За її підсумками українські політики заявили, що кількість умов підписання Угоди про асоціацію (УА) скоротилося до трьох, а єврокомісар підкреслив, що до списку як і раніше входить звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Після серії нагадувань з цього приводу з Брюсселя Віктор Янукович відповів європейським колегам, пообіцявши виконати вимоги ЄС, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Зустріч делегації української опозиції з комісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле завершила серію заходів, присвячених Україні. 27 серпня пан Фюле провів переговори з делегацією від влади на чолі з секретарем Радбезу Андрієм Клюєвим, а в середу комітет Європарламенту з міжнародних справ провів екстрене розширене засідання, присвячене українському питанню.

"У нас тут і правда був "український тиждень", - сказав Штефан Фюле, вийшовши до ЗМІ після закінчення зустрічі. - Це демонструє, наскільки важлива для нас Україна і як важливо створити умови для підписання СА".

"Сьогодні нам залишилося виконати три ключові критерії. Перший - звільнення Юлії Тимошенко, другий - прийняття закону про прокуратуру, третій - рішення виборчих питань", - повідомив по закінченні переговорів у Брюсселі лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Формально рішення про скорочення списку не приймалося, Штефан Фюле зазначив, що в Брюсселі і раніше проводиться аналіз 11 індикаторів, згадавши необхідність поліпшення бізнес-клімату в країні. Однак джерела підкреслюють, що ЄС готовий на компроміси по більшості пунктів. Про те, що європейські політики шукають можливість піти на поступки Україні, вчора згадували депутати ЄП.

У рамках пункту про поліпшення бізнес-клімату основну стурбованість ЄС викликає прийнятий Радою і підписаний президентом закон про утилізаційному зборі з імпортованих автомобілів. Ця норма порушує зобов'язання Києва перед СОТ і невигідна європейським автовиробникам. Один з варіантів вирішення проблеми - скасування екологічного збору одночасно з початком дії торговельної частини СА. У Мінекономрозвитку наполягають, що це відбудеться автоматично після ратифікації УА Верховною радою. Тривають також переговори про зниження або скасування імпортного спецмита для зарубіжних автовиробників.

Раніше однією з найбільш проблемних вважалася група індикаторів, що стосується законодавства про вибори, - ЄС наполягав на прийнятті виборчого кодексу, українська влада була категорично проти. Тепер, як стверджують джерела, в ЄС готові задовольнятися малим. В якості достатнього прогресу може бути зараховане успішне проведення Мін'юстом серії круглих столів на дану тему і початок розробки проекту закону з урахуванням думки незалежних експертів. Вибори в семи вакантних округах будуть проведені вже після вільнюського саміту, всупереч колишнім вимогам ЄС.

Прийняття закону про прокуратуру, швидше за все, не викличе складнощів - опозиція вже заявила про готовність підтримати цей документ після позитивного висновку Венеціанської комісії. Таким чином, проблемним залишається лише вимога ліквідувати наслідки вибіркового правосуддя. Штефан Фюле вчора заявив, що тут ЄС не піде на поступки: "Я підкреслив у бесіді з Андрієм Клюєвим, що умови ЄС включають рішення справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко". Правда, про безумовну реабілітацію пані Тимошенко не йдеться - у Брюсселі розуміють, що це недосяжно. "Перший крок до звільнення - надання їй можливості лікування в Німеччині", - пояснив Арсеній Яценюк.

На поточному тижні високопоставлені представники ЄС щоденно, починаючи з понеділка, виступали з заявами про необхідність звільнити Юлію Тимошенко. Вчора їм відповів президент Віктор Янукович. "Ті умови, які були надані Єврокомісією, будуть виконані. У мене тут немає ніяких сумнівів", - заявив він в інтерв'ю центральним телеканалам, яке вийде в ефір сьогодні. Заяву президента процитувала його прес-служба, згадка про пані Тимошенко в її повідомленні відсутня.

Учасники переговорів обговорили також торговельне протистояння України і РФ. Тональність заяв виявилася такою ж, як і на попередніх подіях "українського тижня" у Брюсселі. "Росія - це імперія зла. Без України російська імперія існувати не може, в цьому причина", - заявив глава фракції "Свобода" Олег Тягнибок. "Зовнішній тиск на Україну неприйнятно. А якщо в Кремлі є люди, які вважають, що в УА є проблеми, ми будемо готові про це з ними говорити", - зазначив Штефан Фюле.

Кличко вважає, що Асоцація допоможе опозиції перемогти на виборах президента і звільнити Тимошенко

Лідер партії " УДАР " Віталій Кличко вважає , що підписання Угоди про асоціацію з ЄС дасть українській опозиції додаткові важелі впливу на чинну владу в Україні і створить більш сприятливі умови для проведення чесних виборів у 2015 році і здійснення масштабних реформ після перемоги кандидата від демократичних сил.

Про це він заявив журналістам після зустрічі з єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле у Брюсселі , передає його прес-служба.

Він підкреслив , що опозиція зі свого боку готова підтримати євроінтеграційні закони і докласти всіх зусиль для прийняття необхідних рішень .

Серед першочергових вимог , які необхідно виконати до Вільнюського саміту , лідер УДАРу назвав внесення змін до виборчого законодавства , прийняття нового закону про прокуратуру, реформу судової системи , призначення виборів в 5 -ти проблемних округах.

Кличко також висловив упевненість , що підписання Угоди допоможе вирішити питання звільнення екс -прем'єра Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, 20 серпня Кличко заявив , що розглядає можливість балотуватися на пост президента України на виборах у 2015 році.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 956 | Додав: adminA | Теги: Без Юлі.Європа вимагає звільнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]