Сб, 2024-04-20, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
До списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО включені 8 стародавніх дерев'яних церков України
Інші останні Культурні новини
16 стародавніх дерев'яних церков, розташованих в Україні і в Польщі були недавно включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
 Із сотень унікальних пам'яток довелося відібрати всього кілька церков, але історики та архітектори в Україні сподіваються, що це допоможе їх врятувати.

Дивовижний пам'ятник архітектури в селі Потелич в Львівській області, церква Зіслання Святого духа, побудована в 1502 році - один з восьми українських дерев'яних храмів, які увійшли нещодавно до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, поряд з вісьмома польськими церквами.

Сам факт того, що дерев'яна споруда простояла більше шестисот років, дивовижний. Але крім того в храмі збереглися давні розписи, предмет гордості черниць і прихожан. За легендою, у церкві стояли сім гармат, в ній ховалися всі жителі села в разі небезпеки.
 
На Русі за звичкою населення ховалося в церкві, єдиній будові з каменю. Під час облог було зруйновано безліч храмів, а цей, дерев'яний, простояв шість століть.
 
Історики й архітектори України сподіваються, що завдяки включенню до списку ЮНЕСКО, вона простоїть і далі. Адже владі тепер доведеться піклуватися про збереження пам'ятників. Серед цих церков є католицькі, греко-католицькі та православні. Для списку ЮНЕСКО з сотень будов вибрали всього 16 - тільки вони і відповідали вимогам щодо збереження, десятки інших руйнуються.
 
Храми іноді «ремонтують» так, що пам'ятник знищується: добудовують стіни з пластику, вставляють пластикові вікна, куполи покривають металом з позолотою. Сучасне оздоблення закриває безцінні давні розписи: багатьом здається, що так ефектніше, але первісний вигляд через такі зміни втрачається, в деяких випадках назавжди.
 
Церква Святої Трійці в Жовкві 1720 року спорудження - ще одна споруда з списку ЮНЕСКО. Тут дивом збереглися приголомшливі різьблення іконостасу. Жителі бережуть його і розповідають, що дерев'яні храми знову стали популярні. У кам'яні церкви парафіяни ходять щодня. Але в особливих випадках завжди йдуть в стародавні дерев'яні - туди, де хрестилися, одружувалися і відспівували їх предків сотні років тому.

Весь список українських храмів, які ввійшли до списку ЮНЕСКО:

Собор св. Архистратига Михайла в с. Ужку Великоберезнянського р-ну Закарпатської обл. 1745 року; церква Різдва Пресвятої Богородиці в с. Нижньому Вербіжі Коломийського р-ну Івано-Франківської обл. 1808 року; церква Вознесення Господнього (Струківської) в с. Ясіні Рахівського р-ну Закарпатської обл. 1813-1824 рр.; церква Пресвятої Трійці в м. Жовкві Львівської обл. 1720 року; церква Зіслання Святого Духа в м. Рогатині Івано-Франківської обл. 1598 року; церква св. Юра в м. Дрогобичі Львівської обл. 1670-1678 рр.; церква Собору Пресвятої Богородиці в с. Маткові Турківського р-ну Львівської обл. 1838-1902 рр. та церква Зіслання Святого Духа в с. Потеличі Жовківського р-ну Львівської обл. 1502-1600 рр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: ЮНЕСКО, 8 стародавніх дерев'яних церков Укр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]