Чт, 2024-04-18, 20:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:18
Європа у круговій обороні - коментар
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Страждання та війна ширяться світом, світлини хвиль біженців вже стали буденністю у наших ЗМІ. Люди з Африки та Близького Сходу, з Азії та зі східних й південних рубежів Європи десятками тисяч полишають свої домівки. Вони шукають захисту не лише від руїн та смерті, але й від політичного переслідування та бідності. А що каже на це безпечна і заможна Європа? Вона ізолюється і вважає, що не в змозі запропонувати тут політичне рішення. Звісно, знайти таке рішення - не так просто.

Стіни - не відповідь

Але зведення мурів - не вирішення проблеми. Це нам знову і знову наглядно демонструвала історія. Це знає Євросоюз, знають і окремі держави-члени. І все ж: їх безліч - високих стін і парканів, якими Європа буквально відгороджується. Спочатку Іспанія спробувала самозахиститися від потоку біженців з Північної Африки за допомогою колючого паркану. На грецько-турецькому та болгарсько-турецькому кордонах вони вже теж з'явились. Слідом прийдуть і нові стіни - наступна на кордоні Угорщини та Сербії.

Обурення з цього приводу є великим, але нам слід остерігатися лицемірства. Процес розширення ЄС на південь, схід та південний схід супроводжувався заходами із посилення зовнішніх кордонів. Наймолодші члени були прийняті лише після того, як вони зміцнили свої кордони. Великі європейські концерни, як EADS, отримали мільярдні замовлення на забезпечення електронного захисту східних кордонів ЄС, а європейське відомство з безпеки кордонів Frontex вже звело невидиму стіну на Середземномор'ї.

Не лише колючий дріт та бетон перетворили Європу на фортецю. Загалом, ні явні, ні невидимі загорожі та мури не зупиняли біженців від пошуку лазівок, які б привели до омріяних безпеки та майбутнього. Навпаки: сумна статистика доводить, що такі фортифікації в основному збільшили кількість загиблих та поранених. Кількість же тих, хто перетнув ці бар'єри зростає рівно пропорційно до загальної кількості біженців. Проте, незважаючи на ці дані, ми залишаємося непохитними у бажанні захистити наш європейський табір від біженців та мігрантів. Ми спостерігаємо, дозволяємо спостерігати і за нами спостерігають! І все заради нашого благополуччя! Ми визначаємо певні країни країнами безпечного походження, хоча вони й дуже далекі від демократичних і правових стандартів. І зводимо високі стіни!

Міграція - не опудало

Всі ці заходи вже давно не дають бажаного ефекту. Настав час, коли відповідальні політики у Європейському Союзі не лише ідентифікують проблему, але й прицільно шукатимуть ефективних та гуманних рішень. Право на отримання притулку, право на гідне життя у свободі та безпеці - ці фундаментальні права не можна довго порушувати. З причинами втечі нарешті слід посилено боротися. І: стіни мають впасти - і в наших головах теж. Міграція не може надалі бути в ЄС опудалом на службі популістів!

Перші зміни вже є: після останніх катастроф з човнами у Середземному морі з тисячами загиблих Єврокомісія, схоже, хоче перебудувати принципи європейської політики щодо біженців. Попередні спроби зазнали краху через егоїзм окремих держав-членів. Тепер ЄС може продемонструвати, що європейська спільнота цінностей - не порожні слова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 934 | Додав: adminA | Теги: коментар, кругова оборона, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]