Пт, 2024-04-19, 00:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:26
Як закриває десятки вишів щомісяця і позбавляє наукових ступенів - глава Міносвіти
Інші останні Культурні новини

Міністр освіти і науки Сергій Квіт констатує гостру нестачу шкільних автобусів і сподівається на відновлення відповідної державної програми із закупівлі транспорту для школярів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Брак автобусів дуже сильний. Кілька сотень автобусів забрали на військові цілі в зону АТО. Справа дуже гостра", - сказав він з трибуни парламенту під час години запитань до уряду в п'ятницю.

При цьому міністр заявив: "Це - перша державна програма, яка повинна бути відновлена - шкільний автобус. Тому що перед нами ще стоїть завдання оптимізації навчальних закладів".

Як зазначив Квіт, існують загальноосвітні навчальні заклади, де не йде навчальний процес, і діти не зможуть вступити до вишів, що є неприпустимим.

За словами Квіта, з бюджету вже виділено суму на закупівлю автобусів, але її вистачить для придбання 40-50 транспортних засобів. Міністр зазначив, що цього недостатньо.

За словами глави Міносвіти, у зв'язку з цим відомство шукає позабюджетні можливості закупівлі шкільних автобусів.

"Ми спілкуємося з компаніями, які їх виробляють: шкільні автобуси специфічно обладнані, і є компанії, які їх вміють виробляти, і ці компанії повинні державі гроші, і ми ведемо мову про те, щоб вони за рахунок своїх боргів могли виробляти і постачати ці автобуси", - пояснив Квіт.

Щомісяця Міносвіти закриває десятки вишів і відбирає наукові ступені – Квіт

Щомісяця Міністерство освіти і науки закриває десятки ВНЗ через низьку якість викладання. Про це з трибуни Верховної Ради заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт, передає "Українська Правда".

"Кожного місяця ми закриваємо по кілька десятків вищих навчальних закладів, тобто припиняємо їхні ліцензії (...) з тим, щоби у нас не було таких навчальних закладів, які мають ліцензії, але не можуть забезпечити ліцензійні умови, тобто не можуть забезпечити якість викладання", – сказав він.

Крім того, за його словами, міністерство щомісяця позбавляє наукових ступенів людей, які захистилися з плагіатом.

"Кожного місяця на колегії Міністерства освіти і науки ми списками позбавляємо наукових ступенів тих людей, які захистилися з плагіатом. Я думаю, що на пострадянському просторі таких прикладів просто немає", – розповів міністр.

Квіт додав, що наразі формується Національна агенція якості освіти, яка займатиметься такими питаннями, але, поки її немає, цю роботу здійснює міністерство.

Відповідаючи на запитання депутатів про випадки, коли ректорами стають люди, які не знають державної мови чи не мають достатнього стажу, Квіт заявив, що такі випадки справді трапляються і міністерство на них реагує.

Зокрема він розповів про Київський державний інститут декоративного мистецтва імені Бойчука, де потенційний ректор на виборах представив свою програму російською мовою і щодо якого є підозри у тому, що українською він не володіє.

"Два тижні тому я зупинив процес виборів. Будуть для нього іспити, хоча він надав документи, що є майже філологом українським, але насправді це не так, буде окремий іспит. Я думаю, це для нього буде неможливо", – сказав Квіт.

Міністр також розповів про інший випадок, коли ректор Черкаського державного технологічного університету (ним є Тамара Качала – ред.), проти якої порушено сім кримінальних справ, розсилала кляузи на ректора Черкаського нацуніверситету імені Хмельницького Олександра Черевка про те, що він начебто не має достатнього стажу. В результаті ці скарги не підтвердилися.

Раніше Квіт обіцяв, що до закінчення поточного навчального року кількість вищих навчальних закладів (ВНЗ) в Україні скоротиться до 260-270 установ.

Для імплементації закону про вищу освіту потрібно ухвалити понад 50 документів

Для імплементації закону про вищу освіту потрібно ухвалити понад 50 нормативно-правових документів. Про це повідомив сьогодні міністр освіти і науки України Сергій Квіт сьогодні під час години запитань до уряду повідомив, передає кореспондент РБК-Україна.

"Імплементація закону про вищу освіту не гальмується, вона йде повним ходом",- заявив Квіт.

За його словами, для імплементації закону потрібно ухвалити понад 50 нормативно-правових документів.

"Всього це понад 50 документів. Що туди входить? Туди входять власне нормативно-правові акти - це рішення і постанови уряду, туди входять зміни і доповнення до окремих законів, входять накази міністра і інші міністерські документи. На сьогоднішній день, якщо ми говоримо про нормативно-правові акти, їх має бути розроблено 35. На сьогодні, станом на 1 червня, розроблено 25 і ухвалено 8", - зазначив Квіт.

Нагадаємо, в Україні 6 вересня набув чинності закон про вищу освіту.

Народні депутати ухвалили цей закон 1 липня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів. Президент України Петро Порошенко підписав закон 31 липня.  

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: закриває десятки вишів, глава Міносвіти, наукових ступенів, щомісяця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]