Пт, 2024-04-26, 20:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:04
Кабмін: мораторій на виплату боргів не вплине на економіку
Інші останні Економічні новини

Мораторій на виплати за зовнішнім боргом, який може запровадити уряд України, якщо переговори із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію боргу залишаться безрезультатними, не вплине на економіку України і продовження програми з Міжнародним валютним фондом. Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді, передає УНІАН.

Падіння економіки України за підсумками 2015 року становитиме близько 9%, а в 2016 році влада чекає на економічне зростання

"Хочу підкреслити, що припинення платежів не є страшною річчю. Це в жодгому разі не припинить програму з Міжнародним валютним фондом і не чинитиме тиск на населення і українську банківську систему. Тому що ці зовнішні облігації не лежать в наших внутрішніх українських банках", - сказала вона.

Яресько також додала, що Україна виконує всі свої зобов`язання перед зовнішніми кредиторами і поки що не скористалася правом на оголошення мораторію за зовнішніми виплатами, закріпленим відповідним законом.

Зокрема, відповідаючи на запитання про те, чи здійснюватиме Україна майбутні купонні виплати за російським боргом у 3 млрд дол., Яресько сказала: "Поки що ми виконуємо всі свої зобов`язання перед зовнішніми кредиторами. Ми не користувалися своїм правом на оголошення мораторію за зовнішніми виплатами".

Крім того, Україна розглядає євробонди, які було обміняно на кредит Російської Федерації в обсягу 3 млрд дол., в загальному пакеті боргів, запланованих до реструктуризації, сказала Наталія Яресько.

"Ми розглядаємо євробонди, обміняні на російський кредит, як і решту євробондів, які ми плануємо реструктуризувати, - сказала вона. – Немає жодних переваг, ми до всіх паперів ставимось однаково".

При цьому Яресько нагадала, що метою реструктуризації є досягнення трьох головних цілей рівня держборгу не більш як 71% ВВП, оздоровлення платіжного балансу та приведення обсягу необхідного зовнішнього фінансування до 2019 року на рівень не більш як 10-12% ВВП.

Нагадаємо, 29 листопада 2013 року відбувся саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому планувалося підписання Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу. Проте тодішній президент Віктор Янукович вирішив не підписувати цей договір.

Приблизно через тиждень після саміту Янукович зустрівся у Сочі з Путіним. Результатом цієї зустрічі стала обіцянка Путіна виділити Україні 15 млрд доларів під 5% річних. У зв'язку з Євромайданом Україна отримала лише 3 млрд доларів, термін їхнього погашення настає у грудні 2015 року.

Президент Петро Порошенко назвав єврооблігації на 3 млрд доларів, продані у 2013 році Росії, хабаром режиму Віктора Януковича за зрив підписання Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, Верховна Рада надала Кабінету міністрів право накладати мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам, обмеживши термін прийняття такого рішення 1 липня 2016 року. Крім того, Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які технічно дозволяють Кабміну реалізувати своє право на запровадження мораторію.

Представляючи проект закону, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пояснив, що мова йде про зобов'язання тільки щодо приватних кредиторів. У перелік боргів, на виплату яких може бути накладений мораторій, не входять борги перед МВФ, ЄБРР та іншими інституційними кредиторами. Правом на мораторій Кабмін може скористатися тільки стосовно боргів, закріплених рішенням уряду в переліку частини державного та квазідержавного боргу, що підлягає реструктуризації, за винятком паперів держбанків - "Ощадбанку" та "Укрексімбанку" і паперів Держадміністрації залізничного транспорту (Укрзалізниці).

На думку уряду, право на мораторій не має жодного впливу ні на українські банки, ні на валютообмінний курс, а навпаки, матиме позитивний вплив, тому що після цієї операції борги України будуть меншими.

Падіння економіки України за підсумками 2015 року становитиме близько 9%, а в 2016 році влада чекає на економічне зростання

Падіння економіки України за підсумками 2015 року, ймовірно, відповідатиме прогнозам, даним міжнародними фінансовими інституціями, проте на тлі рпроведення реформ влада чекає на економічне зростання вже в 2016 році, сказала міністр фінансів України Наталія Яресько.

"Дуже складно щось прогнозувати. Але нам дають прогнози, ЄБРР, Світовий банк, зокрема, близько 9% (падіння економіки - ред). Дехто говорить навіть про 9,5%, - сказала вона. – Але що важливо, що ми все-таки очікуємо зростання в 2016 році".

При цьому Яресько підкреслила, що запорукою зростання стануть реформи уряду і реалізація програми роботи уряду та Стратегії президента 2020.

Як повідомлялося, падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в першому кварталі 2015 року у порівнянні з першим кварталом 2014 року (у постійних цінах 2010 року) склало 17,6% За інформацією Держстату, в порівнянні з попереднім, четвертим кварталом 2014 року, з урахуванням сезонного фактора, ВВП країни в першому кварталі знизився на 6,5%.

Кабінет міністрів України розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році і допускає за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% при інфляції в 42,8%. При цьому падіння експорту при песимістичному сценарії складе 16,6% (54,5 млрд дол.) в 2015 році, імпорту - 22% (55 млрд дол.). За оптимістичними оцінками, обсяг експорту в цьому році порівняно з 2014 роком впаде на 7% - до 60 млрд дол., імпорту - на 10,7% - до 63 млрд дол.

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд підтвердив раніше опублікований прогноз падіння економіки України за підсумками 2015 року на рівні 5,5%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 915 | Додав: adminA | Теги: економіку, мораторій на виплату боргів, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]