Сб, 2024-04-27, 05:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:03
Кабмін впроваджує пільгове кредитування на утеплення жител
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав громадян України зайнятися утепленням будинків. Про це він заявив під час щонедільних "10 хвилин з прем'єр-міністром", відеозапис яких розміщено на офіційній сторінці голови уряду у Facebook .

"Треба утеплити будинок. Для цього Ви можете прийти в "Ощадний банк" або в "Укргазбанк" і отримати кредит. На утеплення будинку компенсація буде 30%. Ви отримали кредит, держава Вам відразу компенсувало 30% на те, щоб поміняти вікна, щоб зробити Ваш будинок тепліше, і відповідно Ви будете менше використовувати енергії і менше платити по рахунку за житлово-комунальні послуги", - розповів Яценюк.

Він також розповів, як вчинити в цьому випадку жителям багатоквартирних будинків. Прем'єр закликав їх створити ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків) і також звернутися в "Ощадбанк".

"Держава компенсує 40% на утеплення вашого багатоквартирного будинку", - сказав Яценюк.

Він також зазначив, що ті люди, кому призначено субсидії, отримують 70%-ну компенсацію на придбання котла або матеріалів для утеплення.

Прем'єр також додав, що органи місцевої влади займаються компенсацією відсотків за кредитами для тих, хто вирішив поміняти котел або утеплити будинок. За його словами, низка міст (наприклад, Львів) пішла назустріч уряду і погодилася компенсувати відсотки по таких кредитах.

Як зазначають експерти, через складну ситуацію у вітчизняному ПЕК, взимку'2015-2016 українців знову чекають "віялові" відімкнення електроенергії та проблеми з опаленням. Уряд вже зараз говорить про щонайменше двогодинні щоденні паузи з постачанням електрики у житловий сектор й пропонує знизити санітарну норму опалення житлових приміщень з +18 градусів тепла до +16.

При цьому аналітики й урядовці солідарні у тому, що така ситуація зумовлена політично вмотивованою завищеною ціною на газ з Росії й загарбання потужних українських вугільних шахт російсько-терористичними військами, що зумовило фактичну відсутність необхідних для початку опалювального сезону запасів вугілля. Профільний міністр Володимир Демчишин також заявляє про саботаж з боку підприємств Ріната Ахметова, однак там з подібними звинуваченнями не погоджуються.

Палива не вистачає й на поточні потреби. На початку серпня вперше після Другої світової війни зупинилися Придніпровська та Зміївська ТЕС.

У ЗМІ навіть з'явився термін "енергокатастрофа".

"Вважаю ситуацію надзвичайно складною. У нас є реальна криза в енергетиці", - сказав Яценюк на нараді, присвяченій підготовці до опалювального сезону'2015-2016, у Києві в понеділок 3 серпня.

В свою чергу віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський висловив думку, що не можна бути впевненим у стабільному проходженні зимового сезону, оскільки уряд досі не отримав хоча б прогнозного балансу від Міненерговугілля.

"Не маю права прикрашати ситуацію... За результатами роботи минулого місяця ми не тільки не накопичили (вугілля на складах - ред.), а й "з'їли" частину запасів, сформованих раніше", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: пільгове кредитування, утеплення жител, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]