Пт, 2024-04-26, 03:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:05
Карта хвороб: Київ - осередок сифілітиків, а Крим - психів
Інші останні Столичні новини - новини Києва
Найбільше онкохворих у 2012-му зафіксували в Харківській області, проблем з легенями - у Києві, а чемпіон з інфекційних захворювань - Севастополь. Такі дані Держстату, де зібрали дані про вперше зафіксованих захворюваннях у всіх областях країн. Про це повідомляють "Вести".

У Харківській області в минулому році онкологію діагностували у 1390 осіб на кожні 100 тис. населення. На другому місці - Дніпропетровськ, цей показник дорівнює 1304 випадків на кожні 100 тис. населення. Але про епідемію не йдеться. У той же час, за даними головного онколога Києва Дмитра Осинського, вже багато років поспіль лідером з онкологічних захворювань залишається Кіровоградська область. "Область стоїть на уранових рудах. У топі також Запоріжжя і Крим, - каже Осинський. - У випадку з південними областями в чому впливає сонячна активність (викликає рак шкіри. - Авт.)".

У те, що найбільше психічними розладами страждають в Криму (саме такі дані за 2012 рік), президент Асоціації психіатрів Семен Глузман не вірить. "Такі дані показують тільки, що там краще працюють психіатричні служби, - каже Глузман. - Найбільше від розладів психіки страждають в південних і східних областях. У цих регіонах високий відсоток залежних від алкоголю або наркотиків, зростає рівень самогубств (вони також належать до психічних розладів. - Авт.). А от у західних областях збереглися традиційні цінності - там шукають розради в родині, релігії, а не в чарці".

Зате західні області, зокрема Івано-Франківська, примудрилися потрапити в ТОП-5 практично по всіх хвороб, незважаючи на гарну екологію. А ось Запоріжжя, Луганськ і їх загазовані промисловими викидами сусіди пасуть задніх рейтингу. Ще один феномен статистики: Донбас не лідирує ні по одній хвороби, що викликає скепсис пульмонологів - хвороби дихальних шляхів в значній мірі залежать від зовнішніх факторів. "Хворих на туберкульоз, бронхіальну астму та бронхітами більше на сході країни через жахливу екологічну ситуацію, - каже столичний пульмонолог Світлана Гук. - У мене багато пацієнтів з Луганська, Донецька. Напевно, там більшою мірою ігнорують візит до лікарів, якщо, до Приміром, їх дошкуляє кашель. У мене не рідкісні випадки, коли діти мало не силоміць приводять своїх батьків на огляд - самі вони так і лежали б вдома". Небажання українців займатися профілактикою - головний біль наших медиків.

"Мабуть, в першу чергу на здоров'я людей впливає навіть не екологія, а освіта пацієнтів і бажання лікуватися, - каже головний терапевт МОЗ Василь Нетяженко. - Потрібно хоча б раз на рік ходити до сімейного лікаря". Столичний реабілітолог Сергій Камилов вважає, що перекіс з хворобами органів дихання пов'язаний з тим, що на Західній Україні гірше розвинена система приватних клінік, а жителі мегаполісів часто звертаються у приватні та відомчі клініки, які статистика не фіксує.

Інші ж експерти вважають, що в нашій країні шкідливих зовнішніх факторів вистачає на всі області. "Якщо на сході кульгає екологія, то на заході вода стає причиною багатьох захворювань, - говорить директор Українського інституту екології людини Михайло Курик. - У воді недостатньо йоду, і тому там найбільше потерпають від ендокринних захворювань (це підтверджують і дані Держстату. - Авт.). У нас немає ідеально чистих територій. І не можна забувати, що всі наші хвороби - від стресів, а божевільний ритм нинішнього життя просто-таки веде до різних хворобам ".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1033 | Додав: adminA | Теги: психів, Карта хвороб, осередок сифілітиків, Київ, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]