Пт, 2024-03-29, 15:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:54
Кредитори списали Україні частину боргів, дефолту не буде
Інші останні Економічні новини

Комітет приватних кредиторів України погодився списати Україні 20% боргу і відстрочити виплату решти боргу на чотири роки. Про це сьогодні, 27 серпня, заявив на позачерговому засіданні уряду прем'єр Арсеній Яценюк, передає "Українська правда".

За його словами, таким кроком вдалось списати для України майже 4 мільярди доларів.

"Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбудеться. Нам вдалось отримати наступні умови. Перше – 20% боргових зобов'язань країни списуються нашими кредиторами. Уряд списав майже 4 мільярди доларів США", - заявив Яценюк.

"В найближчих чотири роки Україна не буде погашати тіло кредитів. Наші зобов'язання, які ми мали платити починаючи з 2015 року, переносяться на 4 роки", - додав він. За його словами, таких умов не отримувала жодна країна з 2000 року, яка б не оголошувала дефолт.

"Ми вітаємо наших кредиторів, що вони прийняли пропозицію України…Росія не приєдналась до комітету кредиторів. Це їхній вибір. Уряд України офіційно заявляє, що Росія не отримає за жодних обставин кращих умов ніж отримали інші кредитори. Або приймаєте наші умови, або кращих не отримаєте", - зазначив прем'єр.

Кабмін одноголосно підтримав угоду щодо реструктуризації боргу

Кабінет міністрів України одноголосно підтримав умови реструктуризації зовнішнього комерційного боргу країни, які Міністерство фінансів досягло з комітетом кредиторів, що представляє власників 9 з 22 млрд дол. цього боргу, передає "Інтерфакс-Україна".

Як заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, передбачається негайно списати 20% суми основного боргу або близько 3,6-3,8 млрд дол, зменшивши комерційний борг України, а також гарантований державою і квазі-гарантований борг з приблизно 19,3 млрд дол до близько 15,5 млрд дол.

Яресько підкреслила, що средньозважена купонна ставка за цінними паперами буде підвищена вкрай незначно - до 7,75% річних з нинішніх 7,22% річних.

Вона додала, що погашення єврооблігацій з погашенням в 2015-2023рр. буде відстрочено на чотири роки - до 2019-2027 рр.

За словами голови Мінфіну, в рамках угоди будуть також випущені 20-річні інструменти відновлення вартості (value recovery instruments, VRI). Сума виплати по них буде залежати від динаміки ВВП України: до 3% зростання в рік - виплати нульові, від 3% до 4% - 15% від цього відсотка приросту ВВП, що перевищує 3%, а понад 4% зростання - 40% вартості від кожного відсотка зростання.

Зазначені умови по VRI діятимуть тільки після того, як ВВП України досягне 125,4 млрд дол, тоді як згідно з прогнозами МВФ ВВП України за підсумками 2015 року становитимуть 84,3 млрд дол. Крім того в 2021-2025 роках виплати по VRI будуть обмежені 1% ВВП.

Прем'єр Арсеній Яценюк підкреслив, що досягнуті умови є найкращими в сформованих умовах і доручив терміново підготувати законопроект для їх затвердження, який би Верховна Рада змогла розглянути в першочерговому порядку.

Довідка

Україна почала переговори про реструктуризацію частини боргу в рамках нової програми з МВФ в березні цього року і розраховує в результаті відтермінування виплат за боргами і їх часткового списання заощадити до 5,2 млрд дол. цього року і до 15,3 млрд дол. у найближчі 4 роки. Крім того, двома іншими обов`язковими вимогами Фонду є скорочення боргу до 70% ВВП і зниження потреби в зовнішньому фінансуванні до 10-12% до 2020 року.

До цього часу домовитися з кредиторами й провести реструктуризацію вдалося тільки двом державним банкам – "Укрексімбанку" і "Ощадбанку", які одержали відтермінування виплати боргу на 7 років в обмін на підвищення ставки купона без списання основної суми боргу за єврооблігаціями з погашенням у 2015-2018 роках на 1,5 млрд дол. і 1,3 млрд дол., відповідно.

У червні міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україна "теоретично" наприкінці липня може оголосити мораторій на виплати в разі відсутності прогресу в переговорах з кредиторами в рамках чинного з 17 червня закону. Однак згодом сторони переговорного процесу оприлюднили спільну заяву про прогрес і укладення угоди про конфіденційність, 24 липня Мінфін виплатив купон за євробондами на 120 млн дол.

У середині серпня Київ почав ще один раунд переговорів з кредиторами, який, на думку українського Мінфіну, має стати завершальним. Переговори проходили в Сан-Франциско на прохання Спеціального комітету кредиторів.

При цьому український Мінфін назвав цю зустріч останньою можливістю для досягнення спільної домовленості про реструктуризацію і вчергове попередив, що наша країна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом у разі неможливості досягти домовленості.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: україна, частина боргів, кредитори, дефолт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]