Чт, 2024-04-25, 16:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
NASA розлучить близнюків задля унікального експерименту в космосі
Інші останні Новини світу науки і технологій
49-річні астронавти Марк і Скотт Келлі, які є братами-близнюками, візьмуть участь в унікальному біологічному експерименті NASA. У рамках проекту "Близнюки" у 2015 році Скотт вирушить на МКС, де проведе цілий рік, а Марк залишиться на Землі, пишуть Вести.ru.

За станом обох братів будуть пильно стежити науковці. Таким чином у NASA сподіваються вивчити вплив космічних умов (мікрогравітація, радіація, ізольований простір) на здоров'я космонавтів. Ці питання важливі, передусім, тому, що вже на найближче майбутнє NASA запланувало низку місій з освоєння далекого космосу - від вивчення астероїдів до підкорення Марса.

Близнюки Келлі своєю генетичною схожістю вирішили допомогти розвитку науки. Дослідники розраховують отримати в результаті експерименту чисті дані, оскільки різниця у показниках здоров'я у братів буде обумовлена лише впливом космосу, а не спадковими та вродженими чинниками.

Ідея провести експеримент з близнюками з'явилася практично випадково.

"Я обговорював зі Скоттом його політ у космос, і тут він запропонував мені таку ідею", - розповів голова програми NASA з дослідження людини Джон Чарльз.

У братів будуть щодня брати аналізи крові і слини, як під час місії, так і після неї. Також дослідники проводитимуть тестування зору, якості та тривалості сну і серцево-судинної активності організму. Буде досліджено питання впливу космічних умов на кісткову і м'язову масу, а також ймовірність розвитку раку під дією радіації.

Фахівець із вивчення близнюків професор Тім Спектор з Королівського коледжу Лондона заявив, що після повернення Скотта Келлі на Землю, він може бути вже не так схожий на брата. Науковець вважає, що фактори середовища можуть вплинути на експресію генів, через що ідентичні послідовності ДНК будуть працювати по-різному.

"Ідеально було б запросити для участі в такому експерименті близнюків, один з яких ніколи не літав у космос. Але Марк Келлі теж космонавт. Сподіваємося, що його досвід не вплине на результати дослідження", - зазначив Джон Чарльз.

Хоча аналога цього експерименту ще не було в історії людства, але близнюки вже ставали предметом вивчення з боку науковців у сфері космосу.

Так, раніше Алан Харгенс з Університету Каліфорнії попросив 15 пар близнюків-добровольців провести цілий місяць у ліжку, розташованому під кутом.

Подібні умови були необхідні для вивчення впливу космосу на організм: нахил ліжка симулював мікрогравітацію, яка викликає у космонавтів порушення роботи серцево-судинної системи і виснаження м'язової та кісткової маси.

При цьому одного з близнюків у кожній парі просили щодня виконувати фізичні вправи (будучи, як і раніше, прикутими до ліжка), а другий мав лежати нерухомо. Після закінчення експерименту дослідники провели тести. Результати показали, що фізичні навантаження в умовах мікрогравітації можуть значно уповільнити виснаження м'язової і кісткової маси.

Потрапити в космос мріють і політичні діячі. 4 лютого тодішній президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що готовий стати першим астронавтом в рамках національної програми Ірану, яка передбачає політ людини в космос.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 950 | Додав: adminA | Теги: NASA, експерименту в космосі, близнюків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]