Вт, 2024-04-16, 18:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Не допустити "війни пам’ятників" українці Польщі закликають владу двох країн
Інші останні Українці в світі
Ідеї деяких депутатів і чиновників Польщі знести пам'ятник на могилі воїнів УПА у селі Грушовичі неподалік Перемишля викличуть нову "війну пам’ятників", тому ця проблема повинна вирішуватися на міждержавному рівні. Про це йдеться в заяві Об'єднання українців у Польщі.

"Хочемо нагадати, що український пам’ятник у Грушовичах (як і в низці інших місць Польщі, як і десятки польських меморіалів в Україні) встановлено в середині 1990-х років в ситуації певного правового вакууму. Тоді справа вшанування місць пам’яті викликала в обох країнах величезні емоції громадськості, що призвело до своєрідної "війни пам’ятників", - йдеться в заяві.

За словами авторів заяви, тодішню ситуацію врегулювала співпраця ОУвП із Радою охорони пам'яті боротьби і мучеництва (державний орган при міністерстві культури Польщі – Ред.), яка тривала з 1995-го до 1999 року. Зокрема, був встановлений принцип зведення нових пам’ятників і перевірки тих, які вже існували.

"Наше об’єднання представило документ про те, що на цвинтарі в Грушовичах, на місці згаданого пам’ятника, поховано 12 партизанів УПА", - заявляють польські українці.

"У 1999 році Рада охорони пам'яті в односторонньому порядку розірвала порозуміння з ОУвП, визнаючи, що всі питання українських пам’ятників на території Польщі будуть регулюватися виключно польсько-українським міжурядовим документом", - йдеться в заяві.

ОУвП нагадує, що протягом останніх кільканадцяти років між Україною та Польщею підписано кілька виконавчих протоколів, які мали регулювали питання встановлення нових пам’ятників і перевірки існуючих. Про всі процедури, пов’язані з подальшою долею меморіалу в Грушовичах, повинно йтися у цих протоколах.

Об’єднання українців у Польщі просить голову Ради охорони пам'яті Анджея Кунерта повідомити, чи обговорювалася справа ліквідації монументу в Грушовичах з українською стороною.

ОУвП закликає польські та українські державні установи, що відповідають за питання пам’ятників у наших країнах, вирішити суперечності згідно з прийнятими міжнародними угодами, а не через довільні вказівки.

«Це має особливе значення напередодні підписання угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Україною, одним із основних популяризаторів якої є польська держава», - підкреслюють українці Польщі.

Як повідомлялось, народний депутат від ВО «Свобода» Олег Панькевич вимагає від МЗС України офіційно засудити наміри окремих польських політиків знести пам’ятник-могилу воїнам УПА у селі Грушовиця Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства Польщі.

Нагадаємо, 13 серпня депутат Європарламенту від опозиційної польської партії "Право і справедливість" Томаш Поремба заявив, що голова польської Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва обіцяє рішучі дії щодо ліквідації пам’ятника воїнам УПА, який встановили без дозволу польської влади уселі Грушовиця. 

Євродепутат запевняв, що про таке рішення йдеться у відповіді на його запит від від пана міністра Кунерта, голови Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: владу двох країн, війни пам’ятників, українці Польщі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]